Κορονοϊός: Ποιοι οι πιθανοί λόγοι κατάληξης του 35χρονου

Κορονοϊός: Ποιοι οι πιθανοί λόγοι κατάληξης του 35χρονου
ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ COVID 19 (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Με αφορμή τον 35χρονο άνδρα που έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε τις πιθανές αιτίες που προκαλούν τους αιφνίδιους θανάτους ειδικά σε νέους.

Στο δυσάρεστο γεγονός της απώλειας του 35χρονου από κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, παραθέτοντας πιθανούς λόγους που δικαιολογούν τους αιφνίδιους θανάτους ειδικά σε μικρότερες ηλικίες. Ειδικότερα ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί, ενώ σε άλλες παραμένει  αναπάντητο ερωτηματικό για το τι συνέβη 

Μια άλλη επιστημονική προσέγγιση έχει να κάνει και με το ότι κάποιοι θεωρούν πως η αντίδραση του οργανισμού στον κορονοϊό μπορεί να είναι χειρότερη αν κάποιος εκτεθεί περισσότερο, “δηλαδή εάν ένας ασθενής με την νόσο βήξει δίπλα μου κι εγώ εισπνεύσω πολύ υψηλές ποσότητες του ιού. Θεωρούν πως αυτό αποδεικνύεται από τα υψηλότερα ιικά φορτία σε σοβαρά ασθενείς. Εγώ νομίζω πως αυτό μπορεί να προέρχεται και από την αδυναμία του οργανισμού να ελέγξει τον ιό”, συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης, όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας «άλλοι υποστηρίζουν την παρουσία μιας προδιάθεσης για σοβαρή νόσο-αυτό που συζητούσαμε εχθές σε σχέση με τα γονίδια του καθενός μας. Είναι γνωστό πως μια από τις συχνότερες ιογενείς λοιμώξεις του ανθρώπου είναι ο έρπης. Οι περισσότεροι το περνούν ελαφρά σαν κάποιο σπυράκι στο χείλι. Σε κάποιους όμως ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις «πόρτες» του ιού στον εγκέφαλο τους προκαλεί εγκεφαλίτιδα μια σοβαρή εκδήλωση της νόσου με σοβαρές επιπλοκές και θάνατο». 

Ένας ακόμη λόγος, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρας «είναι η πολυσυστηματική μορφή που έχει αυτή η νόσος σε σοβαρά περιστατικά η οποία οδηγεί σε ένα καταρράκτη φλεγμονής, πνευμονική, ή/και καρδιακή συμμετοχή, μια ιογενή σήψη όπως ονομάζεται και μια κατάρρευση του οργανισμού». 

«Μια τελευταία εξήγηση σχετικά με κάποιες από τις σοβαρές μορφές της νόσου, κάτι πάλι πρωτόγνωρο για μας τους ειδικούς- και το έχουμε δει και στην πατρίδα μας σε κάποιους σοβαρά ασθενείς- είναι πως κάποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και να μην εμφανίζουν δύσπνοια, να μιλούν στα τηλέφωνά τους. Έχουν δηλαδή μια σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, την οποία δεν την καταλαβαίνουν καλά και την αντιπαρέρχονται με περισσότερο έργο στην αναπνοή τους το οποίο δεν το αξιολογούν. Σου λένε πως νιώθουν καλά έως τα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να είναι και η εξήγηση για κάποιους από τους γρήγορους και αιφνίδιους θανάτους από αυτήν την νόσο. Η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, η δύσπνοια, ο αυξημένος αριθμός αναπνοών πρέπει να αξιολογούνται ιατρικά και να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι στο νοσοκομείο» ανέφερε επίσης ο καθηγητής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα