Πώς θα καταλάβω αν έχω χαμηλό αιματοκρίτη;

Πώς θα καταλάβω αν έχω χαμηλό αιματοκρίτη;
Φωτογραφία αρχείου lev dolgachov

Τι είναι η αναιμία και ποια συμπτώματα την προδίδουν. Πώς μπορεί να προληφθεί ή να την αντιμετωπιστεί συνεπικουρικά με τη θεραπεία.

Ο χαμηλός αιματοκρίτης, σε συνδυασμό με τη μέτρηση κι άλλων παραγόντων, αποτελούν συνήθως ένδειξη ήπιας ή σοβαρότερης αναιμίας. Η αναιμία είναι μια διαταραχή του αίματος, κατά την οποία παρατηρείται έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Γι’ αυτό, η ανεπάρκειά τους μπορεί να πυροδοτήσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως η κούραση και η ατονία.

Τα συμπτώματα αυτά, όταν επιμένουν για μέρες, θα πρέπει να ανησυχήσουν έναν ασθενή και να τον οδηγήσουν στο γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς πολλές φορές η ύπαρξη αναιμίας μπορεί να υποκρύπτει και κάποιο άλλο συνυπάρχον νόσημα στον οργανισμό.

Υπάρχουν πολλά είδη αναιμίας, τα οποία καθορίζονται βάσει του αιτιολογικού παράγοντα ύπαρξής της. Μια διαταραχή στο αίμα μπορεί να είναι είτε προσωρινή είτε χρόνια, σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να απευθυνθείς στον κατάλληλο γιατρό για τη διερεύνηση των νοσημάτων του αίματος, που είναι ο αιματολόγος. Ο αρμόδιος γιατρός θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ολοκληρωμένο έλεγχο για να βρει τα ακριβή αίτια των παθολογικών ευρημάτων της αιματολογικής εξέτασης.

Μερικά από τα συμπτώματα της αναιμίας είναι η έντονη και ανεξήγητη κούραση, η αδυναμία, η ταχύπνοια, το χλωμό δέρμα, η λέπτυνση του δέρματος, ο πόνος στο στήθος, οι ζαλάδες, ο πονοκέφαλος ή ακόμη και τα αναίτια κρύα άκρα. Συνήθως σε αρχικό στάδιο, η αναιμία περνάει απαρατήρητη από τον ασθενή, ο οποίος διαπιστώνει ότι κάτι δεν πάει καλά είτε σε τυχαίο αιματολογικό έλεγχο είτε όταν πια τα συμπτώματα έχουν επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά του.

Για να διαπιστωθεί αν έχεις χαμηλό αιματοκρίτη και αναιμία θα πρέπει να κάνεις μία γενική αίματος. Στην εξέταση θα πρέπει να μετρηθούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ο αιματοκρίτης, η φερριτίνη, ο σίδηρος, η αιμοσφαιρίνη, τα λευκά αιμοσφαίρια, η τρανσφαιρίνη αιμοπεταλίων και άλλοι σημαντικοί δείκτες. Αν υπάρχει οικογενειακό ή προηγούμενο ατομικό ιστορικό αναιμίας, θα πρέπει να αναφερθεί στο γιατρό κατά την εξέταση. Η φυσιολογική τιμή του αιματοκρίτη για μία γυναίκα είναι μεταξύ 35-47, ενώ για τους άνδρες 40-52.

Για να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις συνεπικουρικά με τη θεραπεία που θα σου δώσει ο γιατρός σου την αναιμία, είναι βασικό να ακολουθείς ένα υγιεινό διαιτολόγιο, χωρίς τρανς λιπαρά, πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επίσης, είναι σημαντικό για τον οργανισμό να τον ενυδατώνεις. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση υπερβολή. Ούτε να στερηθείς κάποια τροφή που σου αρέσει ούτε να υπερβάλλεις με την κατανάλωση θρεπτικών τροφών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα