Τραγωδία στη Μεσόγειο: Νεκροί 100 πρόσφυγες σε ναυάγιο

Τραγωδία στη Μεσόγειο: Νεκροί 100 πρόσφυγες σε ναυάγιο

100 άνθρωποι πνίγηκαν όταν το σκάφος που τους μετέφερε ανετράπη ανοιχτά της Λιβύης όπως ανέφερε η ακτοφυλακή της χώρας πριν από λίγο

Η ακτοφυλακή της Λιβύης ανακοίνωσε ότι περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ανετράπη το σκάφος τους ανατολικά της Τρίπολης, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Ayoub Gassim που μίλησε στο Associated Press, η ακτοφυλακή περισυνέλεξε 14 επιζώντες από πλοίο στο οποίο μετέβαιναν μετανάστες. Σε άλλο περιστατικό, η λιβυκή ακτοφυλακή σταμάτησε τον πλου δύο ακόμη σκαφών που μετέφεραν 200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στις 20 Ιουνίου, σε ναυάγιο με βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες, πνίγηκαν 60 άνθρωποι που έπλεαν από τη Λιβύη προς τη Σικελία.

Η Λιβύη, μετά τον πόλεμο του 2011 και την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι, βρίσκεται σε διαρκή πολιτική αστάθεια και έχει μετατραπεί σε ευνοϊκό πεδίο δράσης των διακινητών προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Από τον Ιανουάριο, περίπου 10.760 μετανάστες έχουν περάσει από τη Λιβύη στην Ιταλία, αριθμός μειωμένος κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

Μέχρι στιγμής, φέτος περίπου 42.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από 85.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ 1.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πριν λίγες ημέρες, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να κλείσει τα λιμάνια της χώρας σε πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που διέσωσαν μετανάστες, με τα πλοία αυτά να ελλιμενίζονται τελικά στην Ισπανία.

Τα πλοία στη Μεσόγειο

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συμφωνία για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής και μετά το βέτο της Ιταλίας, υπήρξε η εξής διατύπωση:

“Όσον αφορά την κεντρική οδό της Μεσογείου, θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να σταματήσει η δράση των διακινητών από τη Λιβύη ή αλλού. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας και άλλων κρατών-μελών. Θα εντείνει την υποστήριξή της προς την περιοχή Σαχέλ, τη λιβυκή Ακτοφυλακή και τις νότιες κοινότητες, για ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής, εθελοντικές επιστροφές, συνεργασία με άλλες χώρες προέλευσης και ενδιάμεσες, καθώς και την οικοιοθελή επανεγκατάσταση.

Όλα τα πλοία που δρουν στη Μεσόγειο πρέπει να σέβονται τους νόμους και να μην εμποδίζουν επιχειρήσεις της λιβυκής Ακτοφυλακής”, αναφέρεται στα πρώτα άρθρα του κειμένου συμπερασμάτων, το οποίο ικανοποιεί την ιταλική πλευρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα