Airbnb: Πυρά ιδιοκτητών για νέα χαράτσια στη βραχυχρόνια μίσθωση

Διαβάζεται σε 5'
Ακίνητα
Ακίνητα Alexandros Michailidis / SOOC

Για νέο ετήσιο τέλος 600 ευρώ ανά κατάλυμα στις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης κάνουν λόγο οι διαχειριστές Airbnb – Εκτός λογικής και εκτός νόμου η επιβολή, αναφέρουν.

Οι φόροι μειώνονται… αλλά για άλλους αυξάνονται. Αυτό αναφέρει η -σε υψηλούς τόνους- ανακοίνωση του Συνδέσμου των Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece) που τονίζει ότι ένα «εκτός λογικής ετήσιο τέλος 600 ευρώ ανά κατάλυμα επιβάλλεται στις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Οπως τονίζει ο STAMA, η κυβέρνηση καταργεί το μνημονιακού τέλος επιτηδεύματος για τα φυσικά πρόσωπα και κάνει λόγο για επέκταση της κατάργησης και στα νομικά πρόσωπα, ωστόσο ένας ολόκληρος κλάδος οδηγείται σε νέα, στοχευμένη επιβάρυνση.

Τέλος ανά ακίνητο

Με το άρθρο 248 του σχεδίου νόμου «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και Άλλες Διατάξεις», σύμφωνα με το Σύνδεσμο, επιβάλλεται τέλος 600 ευρώ ανά ακίνητο στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, μέσω του χαρακτηρισμού των καταλυμάτων τους ως υποκαταστημάτων. «Πρόκειται για μια νομοτεχνικά έωλη και διοικητικά άδικη επιλογή» τονίζει ο STAMA, η οποία:

  • «Παρακάμπτει την έννοια του υποκαταστήματος όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.
  • Συγκρούεται ευθέως με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με την απόφαση 602/2025 έκρινε – κατά πλειοψηφία (5-2) – υπέρ της ακύρωσης της εγκυκλίου Ε. 2024 /09-04-2024, με δεσμευτική αιτιολογία, έστω και μη τελεσίδικη.
  • Παραβλέπει ότι τα καταλύματα βάσει νόμου δεν διαθέτουν προσωπικό, ούτε παρέχουν υπηρεσίες, πλην της νόμιμης υποχρέωσης για κλινοσκεπάσματα».

Δύο μέτρα

Η νέα ρύθμιση δημιουργεί ένα καθεστώς διακριτής και επιλεκτικής επιβάρυνσης, σύμφωνα με την κριτική που ασκεί ο STANA, καθώς -όπως αναφέρει:

«Δεν επιβάλλεται αντίστοιχο τέλος σε άλλες εταιρείες που διαχειρίζονται ακίνητα, όπως μεσιτικά γραφεία ή διαχειριστές πολυκατοικιών και είσπραξης κοινοχρήστων».

Πλήττει επιχειρήσεις μόνο και μόνο επειδή δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση

«Αντί να αναγνωριστεί η φύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως ενός σύγχρονου και αποκεντρωμένου επιχειρηματικού μοντέλου, επιλέγεται μια ερμηνεία που τη μετατρέπει σε “φορολογικό στόχο”.

Η διαχείριση καταλυμάτων δεν είναι διασπορά υποκαταστημάτων — είναι μία ενιαία υπηρεσία, οργανωμένη κεντρικά και χωρίς επιτόπια δραστηριότητα» αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με το STAMA, «υπάρχει ακόμα χρόνος». Ζητά, δε, «να επικρατήσει η λογική και η ισονομία Το νέο τέλος που εισάγεται μέσω του άρθρου 248 δεν συνιστά απλώς φορολογική επιβάρυνση, αλλά θεσμική αντίφαση, εφόσον έρχεται σε αντίθεση με την πάγια νομολογία και την ίδια τη φύση του κλάδου».

Στο φόντο αυτό ζητά ίση μεταχείριση κάτι που όμως συναντά τις αντιδράσεις του κλάδου των ξενοδοχείων όπου ρυθμίσεις και κανονιστικά βάρη προσθέτουν σειρά βαρών.

Πάντως, ο STAMA ζητά:

  • Την άμεση απόσυρση ή ουσιαστική τροποποίηση του άρθρου.
  • Την εφαρμογή ενιαίων και διαφανών κανόνων για όλους τους επαγγελματίες διαχείρισης ακινήτων.
  • Τον σεβασμό στη νομολογία του ΣτΕ, το οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ή την αναμονή της οριστικής εκδίκασης τον Δεκέμβριο.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν ισότιμη μεταχείριση. Με δεδομένο ότι το μέτρο δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, υπάρχει περιθώριο επαναξιολόγησης, αναφέρει το ΔΣ του Stama Greece.

Τα μεγέθη με βάση την ΕΛΣΤΑΤ

Να σημειωθεί ότι με βάση την ΕΛΣΤΑΤ συνολικά 207.572 ακίνητα έχουν ενταχθεί στο Μητρώο της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εκ των οποίων τα 59.793 βρίσκονται στην Αττική για το 2024. Από αυτάάνω του 35% βρίσκονται κοντά στην Ακρόπολη, και κατά πάσαν πιθανότητα διατίθενται για Airbnb.

Μετά την Αττική, ο μεγαλύτερος αριθμός διαμερισμάτων βρίσκεται στο Νότιο Αιγαίο, που φτάνει τα 29.568 το 2024. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 26.280 ακίνητα.

Στην Κρήτη εντοπίζονται 22.120 Airbnb. Στα νησιά του Ιονίου υπάρχουν 19.256 σπίτια Airbnb και στην Πελοπόννησο 14.344. Η μικρότερη παρουσία παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 597 ακίνητα που ανήκουν στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Η ΕΛΣΤΑΤ για το 2024 καταγράφει 207.572 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε σχέση με τις ημέρες μίσθωσης, κατά το 2024, σε σύγκριση με το 2023, παρουσιάζουν αύξηση 9,4% από ημεδαπούς και 15,4% από αλλοδαπούς.

Ο μέσος αριθμός ημερών μίσθωσης ανά δήλωση για το 2024 ανέρχεται σε 3,5, έναντι 3,7 κατά το 2023. Από τη μηνιαία κατανομή των στοιχείων του 2024 προκύπτει ότι το 60,8% των ημερών μίσθωσης συγκεντρώνεται από Ιούνιο έως και Οκτώβριο, με τη μεγαλύτερη αύξηση τον Αύγουστο, οπότε πραγματοποιήθηκε το 18,8% των ημερών.

Από τα στοιχεία κατά Περιφέρεια, με βάση τον αριθμό εγγραφών στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, υψηλότερη συγκέντρωση παρατηρείται στις περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά απόλυτες τιμές στις ημέρες μίσθωσης, τη μεγαλύτερη αύξηση το 2024 σε σύγκριση με το 2023 παρουσιάζουν οι περιφέρειες:  Αττικής: μεταβολή +14,4%  Κεντρικής Μακεδονίας: μεταβολή +19,5%  Κρήτης: μεταβολή +9,3%  Μεγαλύτερη συμβολή στο σύνολο των ημερών μίσθωσης κατά το 2024 παρατηρείται από τις περιφέρειες:  Αττικής: 36,0%  Κεντρικής Μακεδονίας: 13,8%  Κρήτης: 12,1%

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα