Οι εθνικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης

Οι εθνικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ- Συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της οικονομικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Το στίγμα της κυβερνητικής τακτικής έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε πως το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό, όχι όμως μία άνευ όρων συνθηκολόγηση. Ο αγώνας, πάντως του Μεγάρου Μαξίμου με τον χρόνο συνεχίζεται

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται και η μετάθεση του έκτακτου Eurogroup για τις αρχές Απριλίου εντείνει τη χρηματοδοτική αγωνία η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει, πως δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε υφεσιακά μέτρα.

Τις κόκκινες γραμμές, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, έθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, τονίζοντας, πως «δε συζητάμε νέο μνημόνιο, αλλά θέλουμε μια νέα συμφωνία για την ανάπτυξη που να εμπεριέχει την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους»,

Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα πορεία των διαβουλεύσεων στο Brussels Group η κυβέρνηση δεν συζητά επουδενί με τους δανειστές:

Την υπογραφή ενος νέου μνημονίου.

Την αύξηση του ΦΠΑ, στα φάρμακα, στα τρόφιμα και

την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό.

Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις κόκκινη γραμμή είναι οι περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις.

Η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό δεν συζητά  την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που φέρεται να έβαλε η πλευρά των δανειστών.

Για το θέμα των ιδιωτικοποίησεων λέει “όχι” στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά κοινοπραξίες με έλεγχο του δημοσιου.

Πάνω σε αυτά τα θέματα ο πρωθυπουργός χθες προσπάθησε να θέσει το πολιτικό διακύβευμα βάζοντας ένα βασικό ερώτημα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

“Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στη λιτότητα; Ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνο των πιο ακραίων πολιτικών και οικονομικών κέντρων της Ελλάδας και της Ευρώπης;”, επιχειρώντας να θέσει με αυτόν τον τρόπο μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών και των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνηση από την 25η Ιανουαρίου και μετά.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας να “στριμώξει” ειδικότερα τη Ν.Δ  αναφέρθηκε στους ήδη ψηφισμένους νόμους της κυβέρνησης και απευθύνθηκε για ακόμη μία φορά προς στους πολιτικούς αρχηγούς, ρωτώντας τους: «Είναι μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Είναι μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις; Είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ; Ή μήπως είναι μνημόνιο η άρνηση να αυξήσουμε στον ΦΠΑ; Είναι όλα αυτά παράταση του μνημονίου;» κατέληξε ο πρωθυπουργός θέλοντας να τονίσει, μεταξύ άλλων το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης.

Η “Μεγάλη Εβδομάδα” της διαπραγμάτευσης

Για την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων μετά το Brussels Group η ελληνική πλευρά τονίζει πως έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες.

Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες.

Ο χρόνος, πάντως, λόγω του Πάσχα των καθολικών, είναι σαφώς περιορισμένος και το σενάριο να βρεθεί λύση σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο πριν τις 7 Απριλίου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Την ίδια ώρα όμως οι υποχρεώσεις θα τρέχουν καθώς:

Στις 8 Απριλίου ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για να αναχρηματοδοτήσει 6μηνους τίτλους 1,4 δις. ευρώ που λήγουν στις 14 Απριλίου.

Την επόμενη ημέρα στις 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στις 17 Απριλίου θα πρέπει να καλυφθουν τίτλοι τρίμηνης διάρκειας ύψους 1 δις. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα