Ευρωκοινοβούλιο: Ζητείται αναθεώρηση των όρων χρηματοδότησης για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητείται αναθεώρηση των όρων χρηματοδότησης για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική
Μάνδρα - Συνεχίζουν οι κάτοικοι για δέκατη ημέρα σήμερα, 24 Νοεμβρίου 2017, τις προσπάθειες καθαρισμού και επισκευής των σπιτιών και καταστημάτων τους, ενώ εθελοντές τους παρέχουν τρόφιμα και ρουχισμό. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 22/11 EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ) eurokinissi

Συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Την αναθεώρηση των όρων χρηματοδότησης του Ταμείου Αλληλεγγύης ζήτησε η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που συζήτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες για τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Αττική. Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέστη η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου.

Όπως εξήγησε η αρμόδια Επίτροπος, η χρηματοδότηση των πληγέντων στην Αττική από το Ταμείο Αλληλεγγύης προσκρούει σε μια ρύθμιση που υπάρχει περί του 1,5% του ΑΕΠ. Οσες περιφέρειες το υπερβαίνουν, δεν δικαιούνται χρηματοδότησης. «Πράγματι, υπάρχει αυτή η ρύθμιση που εσείς κύριοι ευρωβουλευτές και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχετε εγκρίνει. Ωστόσο είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να γίνει η ακριβής καταγραφή των ζημιών και να δούμε από εκεί και πέρα πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Η καταγραφή δεν έχει γίνει ακόμη –και στην Ιταλία είχε καθυστερήσει. Πάντως, η Ελλάδα έχει λάβει το διάστημα 2006-2017 περισσότερα από 140 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις συνέπειες πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών. Η Κομισιόν θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού», τόνισε η Κορίνα Κρέτσου.

«Ολοένα και συχνότερα αντιμετωπίζουμε τέτοιες τραγικές καταστροφές στα κράτη-μέλη, τέτοια πλήγματα της φύσης. Καταρχάς συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Όταν συμβαίνει μια τέτοια καταστροφή, η Κομισιόν προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο γρήγορα γίνεται. Από την πρώτη στιγμή που συνέβη αυτό στην Ελλάδα, έχω κάνει ο,τι περνάει από τα χέρια μου με συνεννοήσεις και επαφές με τις ελληνικές Αρχές για να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό και να βοηθήσουμε Ελλάδα», συμπλήρωσε η Επίτροπος.

Όπως ενημέρωσε το Σώμα, το 2020, θα πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση των όρων του Ταμείου Αλληλεγγύης. «Όλοι δουλεύουν σκληρά στην Ελλάδα, το βλέπουμε, το ξέρουμε. Σκοπός δεν είναι να κατηγορήσουμε κανέναν. Η Ελλάδα δικαιούνται χρήματα για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές. Δεν είναι το παν το χρήμα, θέλουμε να απορροφηθούν και τα χρήματα αυτά», εξήγησε η Επίτροπος.

Το λόγο πήραν πολλοί Ελληνες ευρωβουλευτές.

«Ζούμε μια ανθρώπινη τραγωδία. Θρηνούμε ήδη 23 νεκρούς από μια φονική καταιγίδα, από αυτές που συμβαίνουν μια φορά στα 50 χρόνια, η οποία προκάλεσε απίστευτο ανθρώπινο πόνο και τεράστιες καταστροφές. Αυτή την ώρα της τραγωδίας, το τελευταίο που χρειαζόμαστε εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, είναι μικροπολιτική. Αυτό που χρειαζόμαστε, κα Επίτροπε, είναι έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όχι απλώς λόγια, αλλά περισσότερα έργα. Το υποσχέθηκε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος Γιούνκερ στον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα. Και τώρα αυτό πρέπει να γίνει πράξη», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Ερχομαι μόλις από τη Δυτική Αττική, όπου πήγα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτά που είδαμε δεν μπορούν να περιγραφούν. Θύματα, λάσπη, υποδομές κατεστραμμένες. Δεν είναι ώρα να επικεντρώσουμε στις ευθύνες, αλλά να αποφασίσουμε τι να κάνουμε. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις συναινούμε στην ανάγκη να δείξουμε ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία να μεταφραστεί σε περαιτέρω πόρους. Προτείνω την αναθεώρηση του κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης. Περισσότερη ευελιξία για το 1,5% ΑΕΠ ανά περιφέρεια. Να δούμε άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης. Και ανεξάρτητες διαδικασίες, να μην υπάρχει εθνική συμμετοχή για αντιπλημμυρικά έργα. Η Ελλάδα χρειάζεται απτή αποδειξη της αλληλεγγύης μας», τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Η Κ. Κούνεβα τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα βοήθεια για πρώτες ανάγκες και κάλεσε το Σώμα να υιοθετήσει τη νέα πόλη στα ερείπια της παλιάς, αλλά χωρίς προβλήματα», ζητώντας και χρήματα από το Ταμείο Γιούνκερ.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από τη ΝΔ ζήτησε «την κοινοτική αλληλεγγύη και βοήθεια, ώστε η ΕΕ να δρομολογήσει άλλους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς βοήθειας». Και η Ελίζα Βόζενμπεργκ-Βρυωνίδη καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ζήτησε «επιτάχυνση των διαδικασιών για άμεση ανακούφιση των Ελλήνων συνανθρώπων μας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης των Σοσιαλιστών είπε ότι χρειάζεται η ευελιξία για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης. «Πρέπει επίσης να εργαστούμε και για αποκατάσταση και πρόληψη. Να επιταχύνουμε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», είπε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο ανεξάρτητος Νότης Μαριάς, ζήτησε από την Επιτροπή την αποδέσμευση κονδυλίων από το Ταμείο Αλληλεγγύης και το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αλλά και ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος ο οποίος ζήτησε να αναθεωρηθεί το ανελαστικό όριο για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης. «Είναι αδιανόητο να έχουμε νεκρούς και να μην συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ταμείο αλληλεγγύης», είπε.

ΚΚΕ: Άμεσα να υλοποιηθούν όλα τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα με επιπρόσθετα κονδύλια

«Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν στο 100% τα θύματα της τραγωδίας, αίροντας όλα τα άπιαστα όρια και τους περιορισμούς της ΕΕ με βάση το ψήφισμα που έχουν καταθέσει οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης.  Η αρμόδια Επίτροπος κ. Κρέτσου επιβεβαίωσε σήμερα εδώ ότι ισχύουν αυτοί οι περιορισμοί στο ακέραιο, για τέτοια …αλληλεγγύη της ΕΕ μιλάμε. Άμεσα να υλοποιηθούν όλα τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα με επιπρόσθετα κονδύλια», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Ο ίδιος έχει ζητήσει εδώ και δύο περίπου μήνες  την άρση όλων των ορίων και περιορισμών του «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ προκειμένου να αποζημιώνει πληγέντες, εργατικά λαϊκά νοικοκυριά κι αυταπασχολούμενους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα