Οι Γερμανοί κλείνουν τις στρόφιγγες προς την Τουρκία

Οι Γερμανοί κλείνουν τις στρόφιγγες προς την Τουρκία

Χωρίς σόου και κραυγές, αντίθετα με αυτές που βγάζει συχνά πυκνά η τουρκική ηγεσία και έχουν προκαλέσει ένταση στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας, η κυβέρνηση της Γερμανίας σφίγγει σταθερά τα λουριά της τουρκικής οικονομίας στα πλαίσια της ψύχρανσης των σχέσεων Άγκυρας- Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές που δεν θέλουν να αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους, σιγά σιγά και μεθοδικά αξιωματούχοι στην γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (EIB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (EBRD) περικόπτουν τα ποσά που καταλήγουν στην Τουρκία. Επιπλέον γερμανικές εμπορικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να επανεξετάζουν την έκθεση τους στην τουρκική οικονομία.

Παρότι επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο πάγωμα, οι πηγές αναφέρουν ότι μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι όροι για να μπορούν τουρκικές εταιρείες να διεκδικούν κεφάλαια και μάλιστα όπως τονίζεται οι όροι τηρούνται πιο… σκληρά για εταιρείες που σχετίζονται με κάποιον τρόπο με την τουρκική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής ιδιωτικών τουρκικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου.

Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας με το διμερές εμπόριο να φτάνει τα 36 δισεκατομμύριο δολάρια, ανέφερε ότι “η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές και νομικές εξελίξεις στην Τουρκία”. Όπως δε συμπλήρωνε: “Τα υπουργεία συντονίζουν τις θέσεις τους και τα πιθανά συμπεράσματα τους για την επενδυτική πολιτική και των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών”. Με το που έγινε γνωστή η υπόθεση αυτή, η τουρκική λίρα έπεσε κατά 2,1% σε σχέση με το ευρώ, κλείνοντας σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό το βράδυ της Τετάρτης. Ο τραπεζικός δείκτης της Τουρκίας παράλληλα έπεσε κατά 0.8% και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σε λίρες ανέβηκαν κατά 18 μονάδες βάσης στο 11,88%, που είναι το υψηλότερο τον Ιανουάριο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην ουσία η γερμανική πλευρά είχε προαναγγείλει ότι οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής ηγεσίας θα είχαν κόστος. Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο πριν το δημοψήφισμα, αλλά και μετά, με τον Ερντογάν να κατηγορεί συχνά πυκνά την γερμανική ηγεσία για “ναζισμό”, “ρατσισμό” και “φασισμό”. Η σύλληψη δε δημοσιογράφων από τις τουρκικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Πέτερ Στόιντνερ, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Γερμανίας. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε απειλήσει ευθέως με περιορισμό των επενδύσεων γερμανικών κεφαλαίων σε τουρκικές επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα