“Ασήμαντες” οι κυρώσεις ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400

“Ασήμαντες” οι κυρώσεις ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400
Τραμπ - Ερντογάν τα λένε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ AP

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι κυρώσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να “πονέσουν” τον Ερντογάν. Και αυτό γιατί η "επιχειρηματική" λογική του Τραμπ φαίνεται να επικρατεί απ΄ αυτή των “γερακιών” του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η Τουρκία φαίνεται ότι θα αποκτήσει και το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Οι εκτιμήσεις που γίνονται από διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι κυρώσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να “πονέσουν” τον Ερντογάν. Και αυτό γιατί η “επιχειρηματική” λογική του Τραμπ φαίνεται να επικρατεί απ΄ αυτή των “γερακιών” του Πενταγώνου και των διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Bloomberg γράφει χαρακτηριστικά: «Οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που πιθανότατα θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, εκτιμάται ότι θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο και γι΄ αυτό δύσκολα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα».

«Μεσοπρόθεσμα, δεν θα επηρεάσουν την αξιοπιστία της Τουρκίας, στην πολιτική επιτοκίων» δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής στρατηγικής μετοχικού κεφαλαίου στην Tellimer, επενδυτική τράπεζα επικεντρωμένη στις αναδυόμενες αγορές. «Μακροπρόθεσμα, η Τουρκία παραμένει βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, ενάντια στο Ιράν και τη Ρωσία» προσθέτει. Πόσο μακροπρόθεσμα δεν διευκρινίζει, αφού αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας – Ιράν είναι εξαιρετικές.

Υπάρχουν και χειρότερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται “οι “κυρώσεις” θα είναι τόσο ασήμαντες ώστε «οι επενδυτές πιθανότατα δεν θα αντιδράσουν τόσο αρνητικά όσο αντέδρασαν με την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας Murat Cetinkaya πριν μερικές ημέρες» προσθέτει ο Malik.

Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα είναι το πιο ασταθές νόμισμα του κόσμου φέτος και έχει μειωθεί κατά 7,6% έναντι του δολαρίου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν για τις κυρώσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη, μετέδωσε  το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

«Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk.

Επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η αγορά δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση» αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τουρκικά ΜΜΕ που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR:

Κύπρος 1974: Ντοκουμέντα για το πραξικόπημα που οδήγησε στον Αττίλα! Ποιοι φταίνε

Κύπρος Πραξικόπημα 1974: Τα σήματα της ντροπής

Κύπρος Πραξικόπημα 1974: “Όποιος αντιστέκεται να εκτελείται”! Τα ντοκουμέντα της προδοσίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα