Αντιδρούν στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα οι κρατούμενοι

default image

Σε συνέντευξη Τύπου, η “επιτροπή αγώνα γυναικείων - ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού” στρέφεται κατά συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου για το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα. Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές της χώρας

Με κινητοποιήσεις σε πέντε από τα μεγαλύτερα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας απαντούν οι κρατούμενοι στο νομοσχέδιο για το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα του υπουργείου Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας πως “κόβει” τις ελευθερίες που ήδη είχαν.

Συγκεκριμένα, ήδη κρατούμενοι των γυναικείων και ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού, του Μαλανδρίνου, των Χανίων, της Πάτρας και της Λάρισας, έχουν ξεκινήσει να κρατούν ανοιχτούς τους προαύλιους χώρους τους για μεγαλύτερο χρόνο από τον επιτρεπτό ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις αναμένονται και στις φυλακές Δομοκού και Τρικάλων τις επόμενες ημέρες.

Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου από την “επιτροπή αγώνα γυναικείων – ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού”, η οποία εκπροσωπεί συνολικά 1100 εγκλείστους. Ανάμεσά τους και ο κρατούμενος που παρανέβη τηλεφωνικά στρεφόμενος κατά του νέου κώδικα και ιδίως των καινούργιων προβλέψεων για το ηλεκτρονικό “βραχιολάκι”. “Πρόκειται για μία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των φυλακών δίνοντας εξουσία στην εταιρία Γκρουπ 4. Το “ βραχιολάκι” αντί για μέτρο ελευθερίας, μετατρέπεται σε ένα παραπάνω μέτρο κράτησης, αφού πλέον δύναται να απαιτείται για τις εκπαιδευτικές άδειες” ανέφερε ο κρατούμενος, προσθέτοντας ότι με την αλλαγή αυτή ουσιαστικά μειώνονται οι ελευθερίες που είχαν.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, το λόγο πήραν τέσσερις συνήγοροι, εκπρόσωποι των κρατουμένων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν, εκτός από την ηλεκτρονική επιτήρηση, στην “υπερεξουσία” που δίνεται στον εισαγγελέα των φυλακών, στην “επαναφορά” όπως είπαν των φυλακών Τύπου Γ’, ακόμα και στην επανατοποθέτηση του υαλόφρακτου στις επισκέψεις κρατουμένων – συνηγόρων. Μεταξύ των σημείων που έχουν θέσει οι κρατούμενοι είναι και ο ελάχιστος ζωτικός χώρος που ορίζεται για κάθε κρατούμενο. Κατά τους συνηγόρους, αυτός μειώνεται στα 4 τ.μ. από τα 6 τ.μ. που ισχύουν σήμερα, με στόχο “να μειωθούν τα προστιμα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράβαση της σωφρονιστικής πολιτικής, αντί να κάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση”.

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο Κώστα Παπαδάκη, ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που είτε χειροτερεύουν το καθεστώς δικαιωμάτων, είτε παραλείπουν σημαντικά ζητήματα. “Δημιουργείται ένας εισαγγελέας με υπερεξουσία, που μπορεί όταν μειοψηφεί σε αιτήματα αδειών να προσβάλει τις αποφάσεις και να αναστέλλει την εκτέλεσή τους” ανέφερε, διευκρινίζοντας πως “το βέτο παραμένει ως έχει, καθώς αν δεν συμφωνεί ο εισαγγελεας, ο ίδιος προσφεύγει στο δικαστικό συμβούλιο και αναστέλλει τη διαδικασία, ενώ με την σημερινή διαδικασία, η απόφαση για να γίνει δεκτή μία άδεια ήταν ουσιαστικά απόφαση του εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο κρατούμενος μετά προσέφευγε στο δικαστήριο”.

Όπως δε, προσθεσε ο δικηγόρος, Δημήτρης Κατσαρής, με το νέο Κώδικα θα δίνονται πολύ λιγότερες άδειες, αφού υπάρχει έμμεσος περιορισμός των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως με την ισχύουσα νομοθεσία, ο κρατούμενος είχε δικαίωμα για αίτηση άδειας έξι φορές το χρόνο, ενώ με το νέο καθεστώς θα πρέπει να αναμένει την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, στο οποίο θα έχει προσφύγει ο εισαγγελέας. Αυτή λόγω γραφειοκρατίας, μπορεί να κάνει δύο ή τέσσερις μήνες, και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, ο κρατούμενος δεν μπορεί να υποβάλει νέο αίτημα.

“Δεν μιλαμέ για μεμονωμένους κρατούμενους που κάνουν ταραχές. Για πρώτη φορά υπαρχει μια τέτοια επιτροπή αγώνα και το υπουργείο θα πρέπει να δει δημουργικά το ρόλο μας και να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των κρατουμένων” εξήγησε ο νομικός Θανάσης Καμπαγιάννης και συνέχισε: “οι κρατούμενοι έχουν χάσει ελευθερία τους και πλέον ενδιαφέρονται για ατομική τους αξιοπρεπεια”.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Γιώργος Κακαρνιάς ανέφερε πως “θα πρέπει η Πολιτεία να αποφάσισε τί είδους φυλακές θέλει να έχει. Αν θέλει την επανένταξη και το σωφρονισμό ως μια κατεύθυνση ή αν θέλει τον υπερπληθυσμό και όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να έχει καλύτερο φαγητό και θέρμανση, ζητήματα που οδηγούν στην αποκτήνωση του κρατούμενου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα