Η ‘Μεγάλη Δευτέρα’ του προσφυγικού

Η ‘Μεγάλη Δευτέρα’ του προσφυγικού

Στον "αέρα" η συμφωνία για το προσφυγικό. Θεωρητικά η εφαρμογή της ξεκινάει από τη Δευτέρα με κανέναν όμως να μην μπορεί να το εγγυηθεί. Αντιδράσεις για την Τουρκία και τον ρόλο της, διαφωνίες για τον χαρακτηρισμό, "ασφαλής χώρα"

“Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δεν είναι η καλύτερη μπορεί όμως να αποτελέσει εργαλείο για λύση”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του προσφυγικού.

Η τοποθέτηση του, είναι επί της ουσίας μια παραδοχή που αναδεικνύει πως δύσκολα θα περάσουμε στην εφαρμογή που θεωρητικά, ξεκινάει τη Δευτέρα με τις πρώτες 500 επαναπροωθήσεις και την έλευση των 700 της Frontex.

Ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ απάντησε και στην κριτική που έρχεται από τους 53 του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: “Ξεκινά ένα παιχνίδι ενοχών για την Ελλάδα, ότι με βάση αυτή την συμφωνία θα καταπατήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σας βεβαιώνω ότι θα τηρήσουμε αυστηρά τις διαδικασίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι όπως τα έχει ο καθένας στο μυαλό του, αλλά όπως ορίζουν οι συνθήκες. Εγώ ήμουν χθες στη Γενεύη και σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τουίταρε θετικά πράγματα για τη χώρα μας”.

Με αυτή την επεξήγηση προσπάθησε να απαντήσει και στις οργανώσεις που απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως “ασφαλή χώρα”. Άλλωστε, η Διεθνής Αμνηστία με νέα ανακοίνωση της, καταγγέλλει πως η γειτονική μας χώρα στέλνει Σύρους πίσω στην εμπόλεμη ζώνη, λειτουργώντας επί της ουσίας με παράνομο τρόπο.

Εμπλοκή με τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο BELGA, o αρμόδιος για το άσυλο και την μετανάστευση Βέλγος υφυπουργός Τεό Φράνκεν, ο οποίος ανήκει στο φλαμανδικό αυτονομιστικό κόμμα N-VA, σε σημερινή δήλωσή του στο φλαμανδικό ραδιόφωνο VRT, ανέφερε ότι, εφόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία περί συστηματικών επαναπροωθήσεων χιλιάδων Σύρων από τις τουρκικές αρχές προς τη Συρία, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με την Τουρκία.

Όπως αναφέρεται, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν συλλέξει αρκετές μαρτυρίες βάσει των οποίων οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν συλλογικές επαναπροωθήσεις Σύρων από την περιοχή Χατάγι (νότια Τουρκία) προς τη Συρία, κατά παράβαση τόσο της τουρκικής όσο και της διεθνούς νομοθεσίας, αναφέρεται σε έκθεση της οργάνωσης που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Τα παραπάνω δείχνουν πως τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά και πως οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν μπορούν να συντονιστούν την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίζονται εντός και εκτός των hotspots στη χώρα μας.

 

Οι 5.300 άνθρωποι που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά αρνούνται να μετακινηθούν από εκεί. Το πρωί, κατέφθασαν δύο λεωφορεία με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, αλλά μόνο 72 άτομα επιβιβάστηκαν σε αυτά.

Επίσης, πάνω από 800 πρόσφυγες έφυγαν την Παρασκευή από το hotspot της Χίου, ρίχνοντας το συρματόπλεγμα. Τα τοπικά μέσα έκαναν λόγο για “απόδραση” και πράγματι έχουν δίκιο, μιας και βάσει συμφωνίας, οι δομές είναι πλέον κλειστές και φρουρούμενες.

KTpQUfokx9U

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά και έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Βάσει των συμφωνηθέντων, πρέπει να μείνουν στο hotspot του νησιού μέχρι να επιστρέψουν στην Τουρκία και να περάσουν από εκεί απ’ ευθείας στην Ευρώπη, κάτι που οι ίδιοι αρνούνται μιας και δεν εμπιστεύονται τις αρχές της γειτονικής χώρας. Για την ώρα παραμένουν στο λιμάνι της Χίου.

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές ρυθμίσεις σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί πάντως ότι ως την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν ρυθμιστεί οι αδυναμίες που έχουν εντοπίσει τόσο ο ΟΗΕ, όσο και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί, σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, και ειδικότερα σε σχέση με την έναρξη της επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Οι αδυναμίες αυτές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, αφορούν τόσο τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, όσο και την συμβατότητα της τουρκικής νομοθεσίας προς τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών εργάζονται με στόχο την επίτευξη νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό από την ερχόμενη Δευτέρα ανέφεραν εκπρόσωποι της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι προς τον σκοπό αυτό θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τουρκία και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, οι ίδιοι εκπρόσωποι ομολόγησαν, τέλος, ότι προς το παρόν βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου οι μισοί από τους υπαλλήλους και τους εμπειρογνώμονες που τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υποσχεθεί ότι θα στείλουν προκειμένου να συμβάλουν στην ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το προσφυγικό.

 

Κυβερνητικό Συμβούλιο για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά

Η πορεία και το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας 30.000 θέσεων φιλοξενίας, με κατεύθυνση την επιτάχυνση των διαδικασιών, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη και δόθηκε η κατεύθυνση αποσυμφόρησης του λιμανιού με επιταχυνόμενους ρυθμούς το επόμενο 10ήμερο, ώστε το λιμάνι να είναι πλήρως λειτουργικό πριν από την περίοδο του Πάσχα, αλλά και να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης, η παρουσία των κρατικών αρχών και η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας από την Ειδομένη.

Όσον αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου, πρώτη ημέρα της εφαρμογής επανεισδοχών στην Τουρκία, τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και ότι η μεταφορά στην Τουρκία δεν αφορά όσους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου ούτε όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, στις 20 Μαρτίου.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύσει και για τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη (Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη-μέλη, Τουρκία).

Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 52.046 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, ενώ καταγράφηκαν 339 νέες αφίξεις.

Κεντρική φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα