Ενίσχυση στα δίκτυα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλάκ άουτ

Διαβάζεται σε 3'
Ενίσχυση στα δίκτυα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλάκ άουτ
ISTOCK

Νέες απαιτήσεις για την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ με τα βλέμματα των διαχειριστών να εστιάζουν στην ενίσχυση της «ανθεκτικότητας» των δικτύων.

Μετά το μπλάκ άουτ της Ιβηρικής (Ισπανία, Πορτογαλία), η σχετική συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έχει ανοίξει για το σύνολο των ευρωπαίων διαχειριστών με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή αρχή (ENTSO-E), να ετοιμάζει επιτροπή που θα μελετήσει διεξοδικά το θέμα.

Η προσοχή εστιάζεται στην «ανθεκτικότητα» του συστήματος η οποία δείχνει να δοκιμάζεται σε συνθήκες αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ, «υπαγορεύοντας» παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης προς αντιστάθμιση των αδυναμιών που προκύπτουν ως συνέπεια της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των «πράσινων» μονάδων οι οποίες διαφέρουν σημαντικά από τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Στην ελληνική περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ, έχοντας από καιρό παρατηρήσει φαινόμενα απωλειών ισχύος στο δίκτυο, κάλεσε πριν ένα χρόνο τους παραγωγούς στο δίκτυο διανομής να επαναρυθμίσουν τις προστασίες των πάρκων, προκειμένου αυτά να «συμπεριφέρονται» ορθότερα σε συμβάντα του συστήματος.

«Η επαναρύθμιση των προστασιών ήταν πάρα πολύ σοβαρό πράγμα διότι είχαμε παρατηρήσει ότι σε κάποια μικρά βραχυκυκλώματα γινόταν ξαφνικά αποσύνδεση μεγάλης ποσότητας από πάρκα, η οποία δεν ήταν φυσιολογική», αναφέρει σχετικά στέλεχος του Διαχειριστή.

Μάλιστα, η εν λόγω πρωτοβουλία έγινε με την μορφή καμπάνιας προς τους μικρούς παραγωγούς που βρίσκονται συνδεδεμένοι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και συνοδεύτηκε με ισχυρά αντικίνητρα σε περίπτωση ανυπακοής που κατέληγαν σε αποσύνδεση του πάρκου και όχι πρόστιμο, δεδομένου ότι το διακύβευμα είναι η ασφαλής λειτουργία του συστήματος.

Αναλυτικότερα, η εν λόγω «πρόληψη» του Διαχειριστή διαμορφώνει σήμερα ένα ορισμένο πλεονέκτημα, χωρίς ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, να επαρκεί για την πλήρη θωράκιση του ενεργειακού συστήματος.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για εξοπλισμό που δύναται να αξιοποιηθεί είτε από τον Διαχειριστή είτε από τους παραγωγούς για την εξασφάλιση «συνθετικής αδράνειας».

Η ΔΕΗ έχει συμπεριλάβει ένα τέτοιο έργο στο επενδυτικό της πλάνο. Συγκεκριμένα στον ΑΗΣ Καρδιάς οι παλαιές γεννήτριες των Μονάδων 3 και 4 του Ομίλου ΔΕΗ θα μετατραπούν σε σύγχρονους πυκνωτές που συμβάλλουν σημαντικά στη σταθεροποίηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης.

Όσον αφορά πάντως το συνολικό ζήτημα της ασφάλειας τροφοδοσίας, ο ΑΔΜΗΕ που είναι ο αρμόδιος διαχειριστής, επιλέγει να διατηρεί μια συντηρητική προσέγγιση του ζητήματος, διασφαλίζοντας ανά πάσα ώρα και στιγμή, επαρκείς εφεδρείες στο σύστημα που θα μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε περίπτωση σφάλματος, ώστε αυτό να μην πάρει διαστάσεις όπως συνέβη στην Ισπανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα