Νέο κέντρο διαλογής της DHL στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", κόστους 7,2 εκατ. ευρώ

Kέντρο διαλογής της DHL στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Kέντρο διαλογής της DHL στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» SPREADTRUM

Μετά τη μεγάλη επένδυση της Αθήνας, το 2017, η DHL Express Ελλάδας επενδύει στην ανερχόμενη Θεσσαλονίκη. Τον Ιανουάριο του 2020 θα ξεκινήσουν οι εργασίες ενώ τον Αύγουστο αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο.

Υπογράφηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της DHL Express Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Ελευθέριο Σαμαρά και τον ομόλογό του της Fraport Greece, Αλεξάντερ Τσινέλ, η 10ετής σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας ενός υπερσύγχρονου κέντρου διαλογής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Εκεί, η DHL Express Ελλάδας θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επένδυσή της στη Βόρεια Ελλάδα, ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας επιπλέον των 60 θέσεων εργασίας που ήδη διαθέτει, τουλάχιστον 40 παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα, όπου κατέχει περίπου το 57% της αγοράς, δημιουργεί περισσότερες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Στόχος είναι σε έναν χρόνο από τώρα, το νέο κέντρο διαλογής να γίνει σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Τον Δεκέμβριο θα γίνει η επιλογή του κατασκευαστή, τον Ιανουάριο του 2020 θα ξεκινήσουν οι εργασίες, τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί το έργο και θα γίνουν οι τελικές δοκιμές, με τη λειτουργία του να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2020.

ADVERTISING

Τα επίσης ευχάριστα νέα είναι ότι η έναρξη λειτουργίας θα είναι χρονικά κοντά με τη λειτουργία του νέου αεροσταθμού (terminal) του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, έχοντας ανακαινιστεί πλήρως και ο υπάρχων αεροσταθμός. Η παράδοση του έργου θα γίνει 6 μήνες πριν από την προβλεπόμενη, καθώς επισπεύστηκαν οι διαδικασίες. Εκείνο που δεν έχει παραδοθεί και που αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη του 2019, είναι η λειτουργία του νέου διαδρόμου προσγειο-απογείωσης, που θα επιτρέψει να προσγειώνονται αφενός τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που υπάρχουν στην αεροπορία και αφετέρου να επιχειρούν με μεγαλύτερη ασφάλεια, με όλες τις καιρικές συνθήκες, όλα τα αεροσκάφη.

Kέντρο διαλογής της DHL στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Kέντρο διαλογής της DHL στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Για να επιστρέψω στην επένδυση της DHL Express, θα δώσει τη δυνατότητα για απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης και μέσω της Λειψίας, όπου είναι το κέντρο της εταιρείας, με το διεθνές δίκτυο 220 χωρών, γεγονός που ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Εξάλλου, και οδικώς δημιουργεί άνοιγμα κυρίως προς τις βαλκανικές χώρες. Στόχος της εταιρείας, είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης που τώρα κατέχει το 20% των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα, να έχει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην αύξηση του τζίρου, στον οποίο συμβάλλει κατά πολύ και η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις του χώρου λειτουργικών διεργασιών θα περιλαμβάνουν ράμπα φόρτωσης – εκφόρτωσης για 24 αυτοκίνητα και κυλιοδιάδρομους αυτόματης διαλογής για έως και 2.000 αποστολές την ώρα. Επίσης, στις νέες εγκαταστάσεις θα υπάρχει πλέον χώρος εξυπηρέτησης μεγάλων φορτηγών, γεγονός που θα επιτρέψει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης απ’ ευθείας με το ευρωπαϊκό δίκτυο οδικής μεταφοράς της DHL. Στον ίδιο χώρο θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην πόλη, ενώ θα υπάρχει και σημείο εξυπηρέτησης του κοινού για παραλαβή και παράδοση δεμάτων. Τα ανωτέρω ενισχύουν από τη μία πλευρά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της DHL Express και από την άλλη πλευρά την εξωστρέφεια του εξαγωγέα, εμπόρου ή μικρομεσαίου επιχειρηματία της Βορείας Ελλάδας με τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη μεταφορών.

Αυτό, άλλωστε, υπογράμμισε και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας ότι «η επένδυση γεμίζει με θάρρος τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδος, με τους επενδυτές να κοιτούν τις υποδομές.» 

Kέντρο διαλογής της DHL στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Kέντρο διαλογής της DHL στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

«Οι επενδύσεις και τα έργα που ενισχύουν και εξελίσσουν τις δυνατότητες της DHL Express Ελλάδας, συνεχίζουν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού. Με συνέπεια αλλά  και υπευθυνότητα ολοκληρώσαμε πριν από δυο χρόνια το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας μας, στα 40 χρόνια παρουσίας μας στη χώρα. Αυτή τη φορά, είμαστε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, για την επόμενη μεγάλη μας επένδυση που θα δώσει μία δυνατή πνοή εξωστρέφειας στις ελληνικές επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο σε περισσότερες από 220 χώρες που δηλώνει παρουσία η εταιρεία μας,», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος DHL Express Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Ελευθέριος Σαμαράς.

Από την άλλη, η Fraport Greece επενδύει 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» συνολικής έκτασης που θα ξεπερνά τα 34.033 τ.μ., έχοντας σε εξέλιξη έργα στα περισσότερα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχει αναλάβει. Η «νέα εποχή» για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού κατά 24.000τ.μ. καθώς επίσης την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, αλλά και την αναβάθμιση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και τη σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμισης όπως: ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών. Μετά και  την ολοκλήρωση του μεγάλου κατασκευαστικού έργου, η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του αερολιμένα Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί σημαντικά, μετατρέποντας το αεροδρόμιο σε μια σύγχρονη πύλη εισόδου τόσο για την πόλη όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Ηδη, το 2019 το αεροδρόμιο με 6.020.295 επιβάτες, στο 10μηνο της χρονιάς, έχει 3% αύξηση από πέρυσι, με το 69,5% να αφορούν διεθνείς αφίξεις. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης επιχειρούν70 αεροπορικές εταιρείες προς 131 προορισμούς και 45 χώρες. Τα στελέχη της εταιρείας βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με πολλές νέες αεροπορικές εταιρείες, ώστε να έρθουν στην Θεσσαλονίκη, ακόμη και από ασιατικούς προορισμούς.

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διαχείριση και τον εκσυγχρονισμό των 14 αεροδρομίων, η αποστολή μας δεν είναι μόνο να βελτιώσουμε τις υποδομές και να αναβαθμίσουμε την ταξιδιωτική εμπειρία αλλά επίσης, να μετατρέψουμε τα αεροδρόμια σε πόλους ανάπτυξης και προόδου για τις περιοχές που υπηρετούν. Με την εξέλιξη του κατασκευαστικού μας προγράμματος να έχει  φτάσει πλέον στο 78% ολοκλήρωσης για τα 14 αεροδρόμια στο σύνολό τους, ήδη  γίνεται φανερή η στρατηγική επιλογή πολλών εταιρειών να ενώσουν τις δυνάμεις τους με εμάς και να αποτελέσουν μέρος αυτής της παραγωγικής διαδικασίας. Θα ήθελα να καλωσορίσω τη DHL Express Hellas – το κορυφαίο brand name στις μεταφορές στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο σημαντικό της έργο,» ανέφερε ο Αλεξάντερ Τσινέλ της Fraport Greece.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Θεσσαλονίκη, Κύπρος
SHARE:

24Media Network