TUI: ‘Πράσινο φως’ για επενδύσεις και 10 νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα

Ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα με έμφαση στην υλοποίηση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, ανακοίνωσε η TUI Group, δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου του κορυφαίου τουριστικού οργανισμού, Φρίντριχ Γιούσεν
- 06 Οκτωβρίου 2017 14:31
Έχοντας 32 ξενοδοχεία στην Ελλάδα και 8.500 δωμάτια, η TUI, ο κορυφαίος τουριστικός όμιλος της Γερμανίας και εκ των κορυφαίων του κόσμου, ανακοίνωσε νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI, Φρίντριχ Γιούσεν, αναφέρθηκε τόσο στα βραχυπρόθεσμα όσο και στα μακροχρόνια σχέδια, επισημαίνοντας ότι έχει την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού.
Με πάνω από 40 χρόνια εμπλοκής στη χώρα μας, η Ελλάδα για την TUI αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό, ενώ ταυτόχρονα είναι το κέντρο των δραστηριοτήτων της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Έλενα Κουντουρά, καλωσορίζοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUI, είπε πως έχουν σχεδιάσει ένα master plan ώστε να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο του 2018. «Ήδη στην Κρήτη η τοπική κοινωνία κινητοποιείται. Να είναι ανοικτά περισσότερα ξενοδοχεία τον χειμώνα, καταστήματα και εστιατόρια. Για παράδειγμα στη Σαντορίνη είναι όλο το χρόνο ανοικτά σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία,» ανέφερε η υπουργός που έθεσε σε προτεραιότητα για τουρισμό 365 μέρες την ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων, τη διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα (αγροτοδιατροφικό) και την αξιοποίηση της χειμερινής περιόδου.
10 νέα ξενοδοχεία
Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι προορισμός στρατηγικής σημασίας για την TUI, φαίνεται από τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία 10 νέων ξενοδοχείων, για τα επόμενα χρόνια. Βέβαια, δεν θα είναι όλα καινούργια, αλλά ορισμένα θα κατασκευαστούν από την αρχή, ενώ άλλα θα εξαγοραστούν. Σε κάθε περίπτωση θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σχετικά με τα ήδη υπάρχοντα, τα 32, ορισμένα ανήκουν εξ ολοκλήρου στον όμιλο και άλλα είναι προϊόν συμμετοχικής συνεργασίας. Ο όμιλος, αναφορικά με τους προορισμούς των επενδύσεων, ανέφερε για παράδειγμα ότι η Πελοπόννησος (λειτούργησαν φέτος ένα ξενοδοχείο), τους ενδιαφέρει πολύ, όμως υπάρχουν δύο αεροδρόμια στρατιωτικά (Άραξος και Τρίπολη) που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον όμιλο. Αν γινόταν, θα μπορούσαν να ανοίξουν κι άλλο ξενοδοχείο εκεί. Πάντως έδειξαν ενδιαφέρον και για άλλους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι η «βάση μας είναι τα νησιά».
Νέος τομέας ανάπτυξης – ο χειμερινός τουρισμός
Εξίσου σημαντικές ήταν οι ανακοινώσεις για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά και τις παράλληλες συνεργασίες που αναπτύσσει.
Όσον αφορά στη χειμερινή περίοδο, η υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι συζήτησαν χθες με την TUI να αξιοποιήσουν τον χειμερινό τουρισμό της εταιρείας, τον περιπατητικό τουρισμό, τον τουρισμό τρίτης ηλικίας αλλά και τον senior τουρισμό που έχει στο χαρτοφυλάκιό της ο όμιλος. Ακόμα και σε σκι resorts θα γίνει προσπάθεια επενδύσεων. Πρώτος στόχος το Πήλιο, η Ήπειρος, η Μακεδονία και άλλες περιοχές. Ο Γιούσεν συμφώνησε απόλυτα με την υπουργό σε αυτό το θέμα, επισημαίνοντας ότι οι υποδομές θα παίξουν μεγάλο ρόλο, τα αεροδρόμια να εξυπηρετούν την εταιρεία και οι δρόμοι. «Ήδη επεκτείναμε για δύο μήνες ακόμα την τουριστική περίοδο στην Κρήτη. Όμως για να μείνουμε περισσότερο, πρέπει να είναι ανοικτά και καταστήματα, εστιατόρια, να υπάρχει δραστηριότητα. Θα είναι προς το κοινό συμφέρον η παράταση της τουριστικής περιόδου. Θα δουλέψουν όλοι. Είμαστε εδώ, θέλουμε αυθεντικές εμπειρίες, εδέσματα, ιστορία, πολιτισμό. Αυτά θέλει και ο κόσμος που φέρνουμε.»
10.000 πτήσεις το 2017 – 600 την εβδομάδα – 2,5 εκατ. τουρίστες
Ο γερμανικός όμιλος διαθέτει ήδη 150 αεροσκάφη, με τα οποία πραγματοποιεί πτήσεις τσάρτερ, μεταφέροντας τους πελάτες του. Το 2017 η εταιρεία αύξησε κατά 10% τον αριθμό των τουριστών που έφερε στην Ελλάδα στα 2,5 εκατ. με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης το 2018. Κι είναι βέβαιο, με τις κινήσεις που κάνει ο όμιλος, ότι θα πετύχει ακόμα μεγαλύτερο νούμερο.
3 κρουαζιερόπλοια, 26 λιμάνια, δύο home porting
Ο Φρίντριχ Γιούσεν αναφερόμενος στην κρουαζιέρα, τόνισε με τρία κρουαζιερόπλοια επιχείρησαν φέτος σε 26 λιμάνια της χώρας, βάζοντας φέτος στα δρομολόγιά τους το Κατάκολο και τα Χανιά, ενώ ως δεύτερο home porting λειτούργησε πέραν του Πειραιά και το λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη. Ο όμιλος, με αυτά τα δεδομένα, αύξησε την κρουαζιέρα κατά 20% σε σχέση με το 2016, ενώ το 2018 θα είναι ακόμα καλύτερο.
Ο διευθύνων σύμβουλος είπε επίσης ότι είναι διαφορετική η προσέγγιση της κρουαζιέρας στην Αμερική, όπου το κρουαζιερόπλοιο είναι το θέμα, να είναι μεγάλο και να παρέχει τα πάντα, διότι εκεί περνούν τον χρόνο τους οι τουρίστες και διαφορετικά στη Μεσόγειο, όπου το θέμα είναι ο προορισμός και το κρουαζιερόπλοιο το ξενοδοχείο. «Ναι μεν να είναι καλό και να έχει ανέσεις, όμως οι επισκέπτες νοιάζονται για το που θα πάνε και τι θα δουν», είπε χαρακτηριστικά.
Σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα
Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της TUI παίζει ο βιώσιμος τουρισμός και η διασύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα ελληνικά προϊόντα. Γι αυτό και ξεκινήσαμε το έργο στην Κρήτη, το TUI Care for Crete (εντάσσεται στο TUI Care Foundation), σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς για να βάλουμε τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία μας,», είπε. Το πρόγραμμα αυτό, που έχει ξεκινήσει στην Κρήτη, περιλαμβάνει 192 αμπελώνες και ελαιώνες, 2 αγροτουριστικές μονάδες, 2 οινοποιεία, 2 ελαιοτριβεία και 1 μοναστήρι. Η TUI βοηθά όλες αυτές τις μονάδες, με αποτέλεσμα να απορροφά τα βιολογικά προϊόντα στα ξενοδοχεία της, προσφέροντας μοναδική γαστρονομική εμπειρία στους πελάτες της, οι οποίοι επιπλέον επισκέπτονται με ξεναγήσεις τις μονάδες αυτές.
Στήριξη στην Ελλάδα
«Θαυμάζω όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αν δει κανείς τα μέτρα, αν αυτά γίνονταν στη Γερμανία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν πολύ δύσκολα. Εσείς όμως τα περάσατε,» είπε ο Γιούσεν και συνέχισε «ο τουρισμός σημειώνει μεγάλη άνοδο. Υπάρχει βέβαια ανεργία. Όμως η Ελλάδα δεν αξιοποιεί μόνο το φυσικό κάλλος, αλλά και τον πολιτισμό. Έχετε παραλίες, όπως έχουν κι άλλα μέρη. Όμως πουθενά δεν έχω δει παραλίες να συνδυάζονται με πολιτισμό. Στην Ελλάδα όσοι έρχονται θέλουν να βιώσουν την ελληνική εμπειρία. Ο τουρισμός σας θα πάει καλά γι αυτό και επενδύουμε. Θα μεγαλώσουμε στην Ελλάδα με βάση τις αρχές μας, με ανθρώπους του τόπου σας. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Ήδη 230 Έλληνες δουλεύουν στην TUI.»
Δεν ζήτησα τίποτα από τον πρωθυπουργό – χρειάζεται σταθερότητα
Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «είπα στον πρωθυπουργό ότι δεν ήρθα να ζητήσω κάτι. Όμως, χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτον να υπάρχουν υποδομές, που είναι πολύ σημαντικές. Αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, περιβάλλον. Θα αποφέρουν πολλά στη χώρα. Και δεύτερον, για να προχωρήσουν οι επενδύσεις μας πρέπει να υπάρχει σταθερότητα, γενικά. Ισχύει ότι υπάρχει και γραφειοκρατία, όπως κι αλλού, ούτε ρίχνουμε το φταίξιμο στην τωρινή κυβέρνηση. Αλλά όταν προχωρά μια διαδικασία, θα πρέπει να ολοκληρώνεται. Κι όσο για τους φόρους, ο Γιούσεν διευκρίνισε ότι «παίζουν ρόλο οι φόροι, αν είναι υψηλοί, όμως μεγαλύτερο ρόλο παίζει η σταθερότητα. Να μην αλλάζουν οι καταστάσεις κάθε τόσο.»
Το φαινόμενο με τις πλατφόρμες μίσθωσης κατοικιών
«Ο Γιούσεν είπε ότι παντού υπάρχει και δεν μπορείς να το αλλάξεις. Μίλησα με τους πολιτικούς και δεν είναι κακό να υπάρχουν. Όμως να ισχύει ένας κανόνας για όλους. Να πληρώνουν φόρους,» ανέφερε, ώστε να υπάρχει ισονομία.