Στη χώρα της άνοιας και της παρ-άνοιας

Στη χώρα της άνοιας και της παρ-άνοιας

Αντί να αναζητούμε ευθύνες από εκείνους που εκτροχίασαν το έλλειμμα και εξέθεσαν χονδροειδώς τη χώρα στέλνοντας ψεύτικα στοιχεία, ψάχναμε τους «προδότες που φούσκωσαν επίτηδες το έλλειμμα για να φέρουν στην Ελλάδα το ΔΝΤ».

Ακούσαμε χθες ένα καλό νέο! Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) κ. Αθανάσιος Θανόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του κράτους και ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού, είπε ότι πλέον ο όρος  «greek statistics είναι έπαινος»!

Χαρακτήρισε μάλιστα «εξαιρετικές» τις σχέσεις ΕΛΣΤΑΤ-EUROSTAT κι ανακοίνωσε την πρόθεσή του «να διοργανωθεί ένα παγκόσμιο συνέδριο με θέμα τα greek statistics, ώστε να αναδειχθεί πόσο σημαντικό έργο έχει παραχθεί στον τομέα παραγωγής στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα».

Έχει δίκιο ο κ. Θανόπουλος και εύγε του που το είπε, δεδομένου ότι το έργο αυτό δεν παράχθηκε επί των δικών του ημερών: ο ίδιος τοποθετήθηκε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ μόλις πριν από 3,5 μήνες, με απόφαση του κ. Τσακαλώτου.

Το παράδοξο –αν και όχι τόσο στη χώρα της άνοιας και της παράνοιας – είναι ότι οι έπαινοι για τη σύσταση και την υποδειγματική λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ ανήκουν κατά βάση σε δυο πρόσωπα που κυνηγήθηκαν ανηλεώς πολιτικά αλλά κυρίως δικαστικά, από ανώτατους λειτουργούς που χαίρουν άκρας εκτίμησης από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που νομοθέτησε το Μάρτιο του 2010 τη δημιουργία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η χώρα βαλλόταν πανταχόθεν κι είχε γίνει διεθνώς περίγελος για τα χονδροειδώς παραποιημένα στατιστικά στοιχεία που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Και ο πρώην Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου – ο άνθρωπος που υλοποίησε με αξιοθαύμαστη επιμέλεια, ακεραιότητα κι επιτυχία την εφαρμογή του νόμου, για να μπορεί να λέει σήμερα ο κ. Θανόπουλος ότι «τα greek statistics θεωρούνται πια έπαινος»!

Στη χώρα αυτή μνήμη δεν έχουμε. Αλλά επειδή η άνοια, όταν δεν είναι παθολογική, οδηγεί σε παράνοια, οφείλουμε να θυμηθούμε:

-Τον Αύγουστο του 2009 τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «έδειχναν» έλλειμμα κοντά στο 9%.

-Παρά τη γνώση των στοιχείων αυτών, δυο μέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση Καραμανλή κοινοποιεί επισήμως στη EUROSTAT πρόβλεψη για ετήσιο έλλειμμα το 2009, 6% του

-Λίγες μέρες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης(ΠΑΣΟΚ), ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δηλώνει δημοσίως ότι «δυστυχώς το έλλειμμα θα αγγίξει, αν δεν ξεπεράσει, το 12% του ΑΕΠ».

Κι όλα αυτά, πριν αρχίσουν να βγαίνουν οι σκελετοί (χρέη νοσοκομείων, ΔΕΚΟ κλπ.) από τα συρτάρια..Κι ενώ η EUROSTAT είχε βάλει στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία το γνωστό αστερίσκο της αναξιοπιστίας..

Η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή: η νέα κυβέρνηση ανακοινώνει πρόβλεψη για έλλειμμα 12,7%, η Ευρώπη εκδίδει νέο αυστηρό κανονισμό για τα στατιστικά και η EUROSTAT ξεκινάει ενδελεχή έλεγχο στα ελληνικά στοιχεία που καταλήγει σε αρχική εκτίμηση για έλλειμμα 13,6%, που αναθεωρείται τον Νοέμβριο του 2010 -6 μήνες μετά την υπογραφή του 1 ου Μνημονίου-στο κολοσσιαίο 15,4%.

Αργότερα, όταν πια μπήκαν σε μνημόνιο και οι άλλες τρεις χώρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζει με συντριπτική πλειοψηφία την περίφημη Έκθεση για το ρόλο και τις εργασίες της τρόϊκα, όπου αναφέρει –μεταξύ άλλων-ότι «η προβληματική κατάσταση στην Ελλάδα οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος» και ότι «η βαθμιαία αποκάλυψη αυτής της στατιστικής λαθροχειρίας είχε αντίκτυπο στην ανάγκη αναπροσαρμογής των πολλαπλασιαστών, των προγνώσεων και των προτεινόμενων μέτρων..».

Αυτά συνέβαιναν στην «πραγματική ζωή». Εμείς όμως εδώ, ήμασταν, όπως μας συμβαίνει δυστυχώς συχνά, σ ένα παράλληλο δικό μας σύμπαν:

Αντί να αναζητούμε ευθύνες από εκείνους που εκτροχίασαν το έλλειμμα και εξέθεσαν χονδροειδώς τη χώρα στέλνοντας ψεύτικα στοιχεία, ψάχναμε τους «προδότες που φούσκωσαν επίτηδες το έλλειμμα για να φέρουν στην Ελλάδα το ΔΝΤ».

Μέσα σ ένα κλίμα γενικευμένης παράνοιας, αναζητήθηκε και βρέθηκε το εξιλαστήριο θύμα, στο πρόσωπο του τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου, ο οποίος ως γνωστόν κατηγορήθηκε από την κυρία Ζωή Γεωργαντά, πολιτευτή αργότερα στα ψηφοδέλτια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ότι σκοπίμως «φούσκωσε» το έλλειμμα «για να μπει η χώρα σε Μνημόνιο».

Παρά το ότι η κατηγορία ήταν έτσι κι αλλιώς εξωφρενική, δεδομένου –εκτός των άλλων-ότι ο άνθρωπος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του 5 μήνες(!) μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο Γεωργίου ήταν άλλο ένα χαρακτηριστικό θύμα του αντι-μνημονιακού κανιβαλισμού και βρέθηκε κατηγορούμενος για «κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου»!

Όλ΄αυτά, δεν είναι απλώς το αφήγημα του χθες, ώστε να μπορεί η χώρα σήμερα -όπως τόνισε χθες ο κ. Θανόπουλος- να θεωρείται πρότυπο και να δέχεται επαίνους για την ποιότητα των στατιστικών της στοιχείων.

Είναι δυστυχώς μέρος ενός τραγικού αφηγήματος που συνεχίζεται και σήμερα:

Ο κ. Γεωργίου, αφού σύρθηκε για χρόνια στα δικαστήρια, απηλλάγη το καλοκαίρι με βούλευμα για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της «ψευδούς βεβαίωσης», που αφορούσε την υποτιθέμενη τεχνητή διόγκωση των στοιχείων του 2009, με στόχο να υπαχθεί η Ελλάδα σε Μνημόνιο!

Λίγες μέρες μετά, η τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου- η οποία πριν από λίγες μέρες προήχθη σε εισαγγελέα με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ζήτησε την αναίρεση του απαλλακτικού για τον Γεωργίου βουλεύματος, ώστε να δικαστεί για κακούργημα!

Όλως τυχαίως, η κυρία Δημητρίου ήταν η εισαγγελέας της Έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου και είχε επίσης ζητήσει την καταδίκη του για κακούργημα, παρά το ότι δεν υπήρχε νομική τεκμηρίωση (δεν υπήρξε ίδιον όφελος ούτε, όπως αποδείχθηκε, φοροδιαφυγή των συγγενών του) όπως τελικώς έκρινε το Δικαστήριο.

Η περιπέτεια του κ. Παπακωνσταντίνου τέλειωσε, του κ.Γεωργίου όχι ακόμη, αλλά στο μεταξύ η κυρία Δημητρίου πήρε προαγωγή και ο κ. Θανόπουλος περηφανεύεται-και μπράβο του-για τη δουλειά που έχει συντελεστεί στην ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων …

*H Άννυ Ποδηματά είναι δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα