Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ο Ρέγκλιγκ ξεκαθαρίζει ότι ο ESM είναι ακριβώς “σαν το ΔΝΤ”, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι “υποστηρίζει το ΔΝΤ” και του φτωχού το αρνί... τεμαχίζεται στον αυτόματο “κόφτη” δημοσίων δαπανών που μπαίνει σε λειτουργία

Μοιάζει ανέκδοτο αλλά δεν είναι. Όπως δήλωσε ο πολύς Ντάιζελμπλουμ το Eurogroup θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα ή την μεθεπόμενη, επειδή… “όλοι έχουμε την αίσθηση του κατεπείγοντος”.

Εάν δηλαδή δεν την είχαν μπορεί να συγκαλείτο στα τέλη Μαΐου ή στα τέλη Ιουνίου, ή ένας θεός ξέρει πότε, πάντως λίγο πριν ή λίγο μετά από το… Grexit, το οποίο η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού προφανώς δεν έστειλε στο πυρ το εξώτερον, καθώς είναι δύσκολο να ξορκίσεις αυτό που φέρνει και ξαναφέρνει επί θύραις ο Σόιμπλε.

Το πόσο αξιόπιστες, σαν τα… πτυχία του, είναι οι δηλώσεις του Ντάιζελμπλουμ το γνωρίζουμε όλοι από πέρυσι. Αξίζει πάντως να θυμηθούμε ότι αυτός ο ίδιος Ντάιζελμπλουμ μόλις πριν από δέκα ημέρες είχε δηλώσει ότι “Στην Ελλάδα έχει γίνει πολλή δουλειά και μπαίνουμε στην τελική ευθεία”, στην οποία προφανώς όμως είμαστε ακόμη και ουδείς γνωρίζει πότε και πώς θα βγούμε, καθώς, όπως λένε κάτι τέτοιοι τύποι, συχνά η εγχείριση πετυχαίνει αλλά ο ασθενής πεθαίνει.

Άλλωστε -για να μην έχουμε αυταπάτες και να κρατάμε μικρό καλάθι όπως αρμόζει στους πολίτες αυτής της χώρας- δεν έχει περάσει ούτε εβδομάδα από τότε που περιχαρής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωνε ότι ήταν ένα «καλό Eurogroup για την Ελλάδα» καθώς συμφωνήθηκε το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, δηλώνοντας πως υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες προς συζήτηση αλλά και πως δεν υπάρχει κάποιος που να μην συμφωνεί με το πακέτο των μέτρων.

Μετά ο κ. Τσακαλώτος αναχώρησε από το Άμστερνταμ και… προσγειώθηκε στην Αθήνα όπου συνειδητοποίησε ότι ο μακαρίτης Ουίνστον Τσόρτσιλ μάλλον είχε δίκιο όταν έλεγε ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αυτές δηλαδή που ο υπουργός Οικονομικών συνηθίζει πολύ εύκολα να προσπερνάει, όπως αντιληφτήκαμε όλοι πέρυσι.

Άντε μετά να κάνεις ως κυβέρνηση… ταμείο, ειδικά όταν ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του ESM, που πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να αντικαταστήσει σε όλα το ΔΝΤ, δηλώνει ότι «O ΕSM είναι σαν το ΔΝΤ. Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόσεις χωρίς όρους. Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει».

Και τα πράγματα χοντραίνουν περισσότερο όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι “υποστηρίζει την επιμονή του ΔΝΤ ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να αναδιαρθρωθεί/αναμορφωθεί για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, με περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές”, υποστηρίζοντας δηλαδή, για πρώτη φορά επισήμως, την ανάγκη να συμφωνηθεί ένα τέταρτο μνημόνιο.

Βέβαια, το ποιες είναι αυτές οι “περισσότερες μεταρρυθμίσεις” παραμένει ακόμα άγνωστο, καθώς επιμελώς καμιά πλευρά δεν τις δημοσιοποιεί, αλλά έχοντας φάει στη μάπα τα τρία προηγούμενα μνημόνια μπορούμε όλοι να τις υποψιαζόμαστε, χωρίς να περιμένουμε τους “αρμοδίους” να μας τις εξηγήσουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει ούτε το δεύτερο εξάμηνο του 2016 παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου που αφειδώς μας έδιναν πότε ο κ. Σταθάκης και πότε ο κ. Δραγασάκης.

Δυστυχώς μάλιστα, ο αυτόματος “κόφτης” δημοσίων δαπανών, που η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί επί της ουσίας από το προηγούμενο καλοκαίρι (άλλη μια… λεπτομέρεια που δεν κρίθηκε σημαντική) “εγγυάται” ότι η λύση του ελληνικού δράματος αργεί πολύ ακόμη.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα