Η νίκη Τσίπρα, είναι νίκη της χώρας;

Η νίκη Τσίπρα, είναι νίκη της χώρας;
Συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψηφοφρία του τρίτου Μνημονίου την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος. Η χώρα έχει κυβέρνηση, ωστόσο η σταθερότητα παραμένει ζητούμενο

Κατά ένα περίεργο τρόπο-τραγική ειρωνεία θα την έλεγα- η χώρα αφού περιδινήθηκε επί επτά μήνες με τα γνωστά αποτελέσματα- έκανε μια περιστροφή 180 μοιρών γύρω από τον εαυτό της, καταλήγοντας στο σημείο εκείνο που την άφησε ο κ. Τσίπρας και ο κυβερνητικός του εταίρος.

Σ’ αυτή την περιστροφή ο ΣΥΡΙΖΑ, απώλεσε σημαντικό μέρος του στελεχικού του δυναμικού, πρόλαβε να “σπάσει” το αριστερό του χέρι, ενώ τα ποσοστά του παρέμειναν περίπου ίδια με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Υπό μια έννοια μπορεί να πει κανείς, πολύ κακό για το τίποτα. Αλλά για να μην αδικούμε τις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι η προσφυγή στις κάλπες- και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές- έγινε με στόχο να κλείσουν οι ανοιχτοί λογαριασμοί της ηγετικής ομάδας με την Αριστερή Πλατφόρμα. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το αποτέλεσμα αποτελεί νίκη του κ. Τσίπρα. Θα φανεί από αύριο, αλλά και τους επόμενους μήνες, αν αποτελεί νίκη και για τη χώρα.

Με μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος δεν φαίνεται ότι κέρδισε κάτι περισσότερο η χώρα από όσα είχε χάσει το προηγούμενο διάστημα. Το γεγονός ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ψηφίσαμε για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, αποδεικνύει ότι οι πολίτες δεν άλλαξαν γνώμη και έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία προσωπικά στον κ. Τσίπρα. Σ’ αυτή τη  βάση εναπόκειται στον ίδιο να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει τη Συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε, ώστε να κερδίσει και η χώρα κάτι ουσιαστικό από αυτή την ταλαιπωρία.

Ωστόσο είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε να κυβερνηθεί και πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Η χώρα έχει κυβέρνηση, μόνο που οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με εκείνες του περασμένου Ιανουαρίου.

Πιο απλά η κυβερνητική πλειοψηφία όπως διαμορφώθηκε- με λιγότερους βουλευτές από πριν- θα δυσκολευθεί να σηκώσει το βάρος της προσεχούς περιόδου. Σημειώστε πως υπάρχουν βουλευτές που ήδη  δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν συγκεκριμένους εφαρμοστικούς νόμους. Βαδίζουμε στον όγδοο χρόνο ύφεσης, με υψηλά ποσοστά ανεργίας, με capital control, αλλά και με σαφή εντολή εφαρμογής της

Συμφωνίας που έφερε η ίδια κυβερνητική πλειοψηφία. Συνεπώς ο αριθμός των εδρών δεν διασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα, πολλώ δε την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα.

Και αυτή εν προκειμένω- η κυβερνητική σταθερότητα- είναι το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης ημέρας. Όπως και ερωτηματικό, η στάση και η συμπεριφορά των κυβερνητικών εταίρων έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα εγκαταλείψει τη ρητορική του προηγούμενου διαστήματος, θα κόψει τη φόρα στους ρεβανσιστές και θα αφοσιωθεί στη σοβαρή αποστολή που του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες.

ΣΣ. Το ύφος των δηλώσεων του κ. Καμμένου, οι απειλές και η επίκληση της Παναγίας μάλλον δεν συνάδουν με το ύφος του κ. Τσίπρα.

* Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα