Θ. Ροζενμπεργκ: Συγγνώμη για τη διαπόμπευση. Παραβιάστηκαν τα δικαιώματά σας

Θ. Ροζενμπεργκ: Συγγνώμη για τη διαπόμπευση. Παραβιάστηκαν τα δικαιώματά σας

Ο νυν πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Ρόζενμπεργκ καταθέτοντας στη δίκη για τις οροθετικές ιερόδουλες, ζήτησε συγγνώμη για τη διαπόμπευσή τους, "δείχνοντας" το υπουργείο Υγείας

Συγγνώμη για τη διαπόμπευσή τους, με την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους και των στοιχείων τους τον Απρίλιο του 2012, ζήτησε στις ιερόδουλες γυναίκες, φορείς του HIV, που κάθονται στο εδώλιο, ο νυν πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, βάζοντας στο “κάδρο” των ευθυνών την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

“Είναι υποχρέωσή μου να πω δημοσίως ένα συγγνώμη για τη συμπεριφορά και μεταχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις γυναίκες αυτές. Πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η διάγνωση οροθετικότητας είναι εντελώς απόρρητη και δεν μπορούν να δοθούν χωρίς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων” υποστήριξε ο Θ. Ρόζενμπεργκ καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν τίθεται ζήτημα κοινοποίησης των ιατρικών απορρήτων, αφού αρχικό μέλημα είναι η προστασία του ασθενούς. Μάλιστα, σε ερώτηση της προέδρου, για ποιό λόγο τα στοιχεία των 11 γυναικών (σ.σ. τρεις εκ των οποίων δεν βρίσκονται πια στη ζωή) κοινοποιήθηκαν στις αστυνομικές αρχές, ο Θ. Ρόζενμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Προέβαλαν αρχικά τον ισχυρισμό ότι έγινε για λόγους δημόσιας υγείας. Δευτερευόντως ενημερώθηκαν ότι η κίνηση αυτή επιβλήθηκε από το υπουργείο Υγείας”.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου βρέθηκαν και σήμερα οι τέσσερις από τις 11 συνολικά κατηγορούμενες, οι οποίες κατηγορούνται για τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή και της παράβασης του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών. Η υπόθεσή τους, αλλά και αυτή ακόμη οκτώ ιερόδουλων που τελικά απαλλάχθηκαν από βαρύτερες κατηγορίες, είχαν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρ. Λοβέρδου, το 2012, να δημοσιοποιήσει τα πρόσωπα και τα στοιχεία τους, κάνοντας λόγω για ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι “άνωθεν πολιτικές εντολές”

Στο βήμα του μάρτυρας ανέβηκε και ο αστυνομικός Δημ. Μανάτος, ο οποίος μέχρι το 2014, συμμετείχε στην επιχείρηση “Ξένιος Ζευς”, μία επιχείρηση “σκούπα” για την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στις χώρες τους. Όπως κατέθεσε, τον Απρίλιο του 2012 είχε συλληφθεί μία οροθετική σε “σπίτι” στις Αχαρνές. “Την επόμενη ημέρες ξεκίνησε όλη η επιχείρηση. Ο ταξίαρχος είπε ότι άνωθεν πολιτικές εντολές ζητούσαν να πάνε όλοι οι προσαχθέντες στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν ήταν καθαρή πρωτοβουλία της αστυνομίας. Ξέραμε ότι επρόκειτο για εκδιδόμενες γυναίκες” επεσήμανε στο δικαστήριο και πρόσθεσε πως “όσες βρέθηκαν θετικές μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Αττικής και συνελήφθησαν. Πριν από αυτό το σκηνικό πάντως, δεν είχε τύχει να πάμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ”.

Πρόεδρος: Τι εννοείτε όταν λέτε εκδιδόμενες;

Μάρτυρας: Η ζωή και η ανάγκη τις έφερε σε αυτό το σημείο. Αρκετές ήταν τοξικοεξαρτημένες. Για τις κατηγορούμενες δεν μπορώ να σας πω κάτι συγκεκριμένο.

Εισαγγελέας: Αναγνωρίζετε στο πρόσωπο κάποιας από τις παρούσες κατηγορούμενες να έχουν απασχολήσει ξανά με τέτοιου είδους αδικήματα; Τις έχετε ξαναδεί;

Μάρτυρας: Τη μία την έχω ξαναδεί. Πρέπει να την είδα να εκδίδεται μετά το 2012. Έχει περάσει ο καιρός και δεν θυμάμαι.

Εισαγγελέας: Χρειαζόμαστε σαφήνεια…

Μάρτυρας: Ότι την έβλεπα, την έβλεπα. Δεν θυμάμαι το χρόνο.

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό; Είστε σε θέση;

Μάρτυρας: Δεν μπήκα στη διαδικασία να ρωτήσω αυτές τις διαδικασίες, ούτε μου έπεφτε λόγος.  Απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία. Πολλές από τις κοπέλες μας άνοιγαν την καρδιά τους. Από εκεί και μετά δεν ξέρω τι έκαναν. Υπήρχαν κοπέλες που μας έλεγαν ότι πελάτες επέμεναν χωρίς προφυλακτικό. Για τις συγκεκριμένες δεν ξέρω.

Η δίκη συνεχίζεται στις 21 Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα