Γιούνκερ: Δεν με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός

default image

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατηγορεί την Αθήνα ότι λέει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν έχει πει ο ίδιος. "Δεν είχα νέα επικοινωνία μετά την Κυριακή", αναφέρει

Στην αντεπίθεση περνά ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με νέες δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης με στέλεχος του ΝΑΤΟ. Όπως μεταδίδει το Reuters, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν τα είπε ο ίδιος στην κυβέρνηση.

“Η συζήτηση στην Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι πραγματικά προτείνει η Κομισιόν. Κατηγορώ τους Έλληνες ότι λένε πράγματα στην ελληνική κοινή γνώμη τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό”, υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ.

Υποστηρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για την κυβέρνηση αλλά για τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα αλλά και στο ηλεκτρικό και ότι πρότεινε άλλα μέτρα για την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, μεταξύ των οποίων και την μείωση των αμυντικών δαπανών.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και της ελληνικής κυβέρνησης μετά την Κυριακή, οπότε και κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Ζ.Κ. Γιούνκερ για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες:

«Όσον αφορά την Ελλάδα, δε με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση με νοιάζει ο ελληνικός λαός, και κυρίως το φτωχότερο τμήμα του που υποφέρει περισσότερο από άλλους λαούς της Ευρωπαϊκή Ένωσης λόγω του προγράμματος προσαρμογής που έπρεπε να εφαρμοστεί.

Δεν είχα καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή το βράδυ όταν αποφάσισα να διακόψω τις διαπραγματεύσεις γιατί, δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούσαν πουθενά. Δεν είμαι υπέρ, και ο Έλληνας πρωθυπουργός το ξέρει αυτό, των αυξήσεων στο ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό. Νομίζω πως θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, εάν η Ελλάδα αναγκαζόταν να το κάνει αυτό. Πρότεινα στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2020, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα.

Νομίζω πως η συζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι προτείνει στ’ αλήθεια η Κομισιόν ως ένα από τα τρία θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά. Κατηγορώ τους Έλληνες που λένε στον ελληνικό λαό πράγματα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι αλήθεια ότι πρότεινα να αντικατασταθούν οι αυξήσεις στο ΦΠΑ με άλλα μέτρα, εκ των οποίων ένα ήταν η μέτρια περικοπή των αμυντικών δαπανών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα