“Η Ελλάδα στο σημείο μηδέν”

Στην αναβολή του Eurogroup και στη δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες αναφέρονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης (Pics)
- 15 Φεβρουαρίου 2012 10:11
Με τίτλο “Μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούν τη βοήθεια προς την Ελλάδα” οι Financial Times αναφέρονται στην αναβολή του Eurogroup και στις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων ηγετών για ενίσχυση της Ελλάδας. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, “οι αρμόδιοι της Ευρωζώνης ανέβαλαν την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών που θα ενέκριναν το ζωτικό ποσό των 130 δισ. ευρώ εν μέσω αυξανόμενων διαφωνιών ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας σχετικά με τα πλεονεκτήματα να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει”.
Τη δήλωση του Χρήστου Παπουτσή έχει πρώτο θέμα το BBC, ότι “η Ελλάδα έχει κάνει υπεράνθρωπες θυσίες”. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, “ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της Ευρωζώνης για λιτότητα”.
Η Wall Street Journal τονίζει ότι αρχίζει νέος γύρος μικροπολιτικής στις ελληνικές συνομιλίες διάσωσης, καθώς αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup κι αντικαταστάθηκε από τηλεδιάσκεψη, επειδή οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν δώσει σαφείς δεσμεύσεις για την εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας. Όπως γράφει η εφημερίδα, αρμόδιος από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού τόνισε ότι αυτά τα θέματα έχουν επιλυθεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υπογράψει τη γραπτή δέσμευση που απαιτούσε η Ευρώπη, ενώ σήμερα αναμένεται να υπογράψει ο Αντώνης Σαμαράς, που σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δημοσκοπήσεις τον αναδεικνύουν τον πιθανό επόμενο πρωθυπουργό.
“Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα έχουν για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα την ευκαιρία να τραβήξουν την Ελλάδα από το χείλος της καταστροφής, μετά την έγκριση των μέτρων λιτότητας που ζητήθηκαν ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη της χώρας”, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Σε ειδικό αφιέρωμα για την κρίση στην Ελλάδα το περιοδικό Der Spiegel διερωτάται “Συνεχίζουν όλα ως έχουν στην Ελλάδα”; Μπροστά σε μεγάλο δίλημμα βρίσκονται εκείνοι που έχουν αναλάβει να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αν παραμείνουν όλα ως έχουν η χώρα δεν θα βγει ποτέ από την κρίση. Αν όμως σπρώξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ κινδυνεύει η νομισματική ένωση, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
Η εφημερίδα Bild δημοσιεύει άρθρο με τίτλο “Η Ελλάδα στο σημείο μηδέν”, στο οποίο γίνεται αναφορά στις καταστροφές στην Αθήνα, τη δραματική ψηφοφορία στη Βουλή και τα νέα, σκληρά οικονομικά μέτρα. Στην ίδια σελίδα φιλοξενείται σχόλιο, με τίτλο “Τέλος στην υποδαύλιση”, στο οποίο τονίζεται: “Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία δεν κυβερνιόντουσαν από το Βερολίνο. Κανένας καγκελάριος δεν πίεσε τις χώρες αυτές να ζούνε με δανεικά, αντί να επενδύουν στην οικονομία τους.
“Ελλάδα: Οι βουλευτές επιλέγουν το ευρώ, οι δρόμοι παίρνουν φωτιά”, είναι ο εύγλωττος τίτλος της γαλλικής Liberation, η οποία επισημαίνει ότι την ώρα που η Βουλή ψήφιζε τα μέτρα για να γλιτώσει τη χρεοκοπία και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, οι βίαιες διαδηλώσεις συγκέντρωσαν 80.000 άτομα στην Αθήνα.
Η Le Monde έχει τίτλο ” Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει ακόμα για την Ευρωπαϊκή βοήθεια”. Στο άρθρο της αναφέρεται διεξοδικά στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να γίνει το απόγευμα μετά την αναβολή του Eurogroup.
Στα ίδια μήκη κύματος και η Le Figaro η οποία αναφέρει η δια στόματος του ίδιου του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ “μετάθεση” της συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης για την προσεχή Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, προκλήθηκε – σύμφωνα με τις Βρυξέλλες – από το ότι προσώρας δεν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα.
Πιο τραγική παρουσίαση της κατάστασης κάνει η βρετανική Telegraph, η οποία αναφέρει ότι η «η ελληνική οικονομία ήρθε χθες βράδυ ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία, μετά την απόφαση να αναβληθεί το κρίσιμο Eurogroup, καθώς οι Ευρωπαίοι κατηγορούν την Αθήνα ότι δεν μπόρεσε να συμπληρώσει τα περεταίρω μέτρα λιτότητας που απαιτούνταν.