Ντιμπέιτ: Ο Τραμπ είπε ότι δεν είναι ρατσιστής – Δέκα δηλώσεις που αποδεικνύουν το αντίθετο

Ντιμπέιτ: Ο Τραμπ είπε ότι δεν είναι ρατσιστής – Δέκα δηλώσεις που αποδεικνύουν το αντίθετο
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Julio Cortez

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε με το αντιρατσιστικό προσωπείο στο δεύτερο και τελευταίο debate με τον Τζο Μπάιντεν. Το ιστορικό του, όμως, ρίχνει τη μάσκα της προεκλογικής ρητορικής.

“Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος σε αυτή την αίθουσα. Έχω φροντίσει για μαύρους σε Πανεπιστήμια, σε φυλακές, δεν ξέρω τι λένε για μένα, αλλά με στενοχωρεί”, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τελευταίου debate με τον Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν κριθεί η προεδρία των ΗΠΑ στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Συνέκρινε μάλιστα το “αντιρατσιστικό” του έργο με αυτό του Αβραάμ Λίνκολν, υποστηρίζοντας ότι “κανένας μετά από εκείνον δεν έχει κάνει αυτά που έχω κάνει εγώ για τη μαύρη κοινότητα”.

Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ εμφανίζεται με το προσωπείο του ανθρωπιστή και δηλώνει ανερυθρίαστα “αντιρατσιστής”, αφού σε παλαιότερη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους είχε πει: “Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος στον κόσμο”. Ατάκα βέβαια που διαδέχτηκε τη φραστική του επίθεση προς τον μαύρο βουλευτή, τον Ελάιτζα Κάμινγκς.

Οι ακροδεξιές πεποιθήσεις, η ρατσιστική πολιτική και ρητορική του Τραμπ, όπως αυτές έχουν καταγραφεί (ακόμη και από το wikipedia σε ειδικό section) διαψεύδουν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, ο οποίος προφανώς θέλησε να παίξει ένα τελευταίο χαρτί λίγο πριν τις εκλογές του Νοέμβρη, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τον κατατάσσουν αρκετά πίσω από τον Δημοκρατικό του αντίπαλο Μπάιντεν.

Πέραν της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων της τετραετίας, οι αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του Τραμπ χαρτογραφούνται δημιουργώντας μία μακρά λίστα στη διάρκεια της πολιτικής του ζωής, η οποία άρχισε γίνεται πιο αισθητή από την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του 2016 και να κορυφώνεται στο διάστημα που μεσολάβησε, μέχρι και το προηγούμενο, πρώτο debate με τον Μπάιντεν, με την περιβόητη τοποθέτηση για τα “Proud Boys”.

Επιλέξαμε 10 από αυτές, αρκετές για να διαψεύσουν τη δήλωση στο debate της Πέμπτης:

Οι χώρες “απόπατοι” και οι “καλύβες”

Τον Ιούνιο του 2017, κάλεσε έκτακτη σύσκεψη με αφορμή την εισροή μεταναστών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, δύο αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως ο Τραμπ αναφέρθηκε σε 15.000 μετανάστες από την Αϊτή, σχολιάζοντας πως “όλοι έχουν AIDS “, ενώ για άλλους 40.000 από τη Νιγηρία, είπε ότι “αφού είδαν την Αμερική οι Νιγηριανοί δεν θα επέστρεφαν ποτέ στις καλύβες τους”. Τον επόμενο Γενάρη (2018), κατά τη διάρκεια ενημέρωσής του στον Λευκό Οίκο για ένα μεταναστευτικό νομοσχέδιο, διερωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποδέχονται μετανάστες από την Αϊτή ή κράτη της Αφρικής, χώρες τις οποίες χαρακτήρισε “απόπατους”. Μάλιστα, πηγές από τον Λευκό Οίκο είχαν αποκαλύψει πως, σε συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Τραμπ αποκρίθηκε: “Θα έπρεπε να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους από τη Νορβηγία”.

“Να επιστρέψουν στις χώρες τους”

Τον Ιούλιο του 2019, μέσω tweet και με έντονη ρατσιστική διάθεση, στράφηκε κατά τεσσάρων γυναικών, μελών του Κογκρέσου και του Δημοκρατικού Κόμματος, από τις οποίες είχε δεχτεί σκληρή κριτική. Στο στόχαστρο του Ρεπουμπλικανού προέδρου μπήκαν οι Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές από τη Νέα Υόρκη, Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα, Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν.

Το tweet ανέφερε: “Πολύ ενδιαφέρον να βλέπω ”προοδευτικές” γυναίκες μέλη του Κογκρέσου και του Δημοκρατικού Κόμματος, που προέρχονται από χώρες όπου οι κυβερνήσεις είναι καταστροφικές, οι χειρότερες, διεφθαρμένες και πιο απαράδεκτες στον κόσμο, τώρα να φωνάζουν με τέτοιο πάθος, λέγοντας στους πολίτες των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό Έθνος στη Γη, πώς πρέπει να διοικεί η κυβέρνηση. Γιατί δεν πάνε πίσω να βοηθήσουν να φτιάξουν τις εντελώς κατεστραμμένες και μολυσμένες από το έγκλημα χώρες από όπου ήρθαν. Και μετά ελάτε να μας δείξτε πως γίνεται. Αυτά τα μέρη χρειάζονται τη βοήθειά σας, πρέπει να φύγετε το γρηγορότερο δυνατό. Είμαι σίγουρη πως η Νάνσι Πελόζι (σ.σ. πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων) θα ήταν ευτυχής να βοηθήσει ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για ένα δωρεάν ταξίδι”.

Η “γεμάτη αρουραίους” περιφέρεια του Κάμινγκς

Οι επιθέσεις προς τον μαύρο Αφροαμερικανό βουλευτή των Δημοκρατικών και σταθερό επικριτή του Τραμπ ήταν συχνές. Σε μία από αυτές τον είχε αποκαλέσει “στυγνό νταή”, ζητώντας του να επικεντρωθεί στο να καθαρίσει την “αηδιαστική, γεμάτη από αρουραίους και τρωκτικά”. περιφέρειά του της Βαλτιμόρης και όχι να ασκεί κριτική στο μεταναστευτικό έργο στα σύνορα με το Μεξικό.

Η δήλωση εκείνη του Τραμπ είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, μία εξ αυτών από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι: “Όλοι μας απορρίπτουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον του και στηρίζουμε την ακλόνητη ηγεσία του”, είχε πει παίρνοντας ξεκάθαρα το μέρος του Κάμινγκς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περσινό Οκτώβριο.

Ο “κινέζικος ιός”

Άλλη μία ατάκα για την οποία επικρίθηκε εντόνως, αφού είχε αποκαλέσει τον κορονοϊό ως “κινέζικο ιό” και μάλιστα υπεραμύνθηκε αυτής της δήλωσης, λέγοντας πως “δεν είναι καθόλου ρατσιστική, αφού από εκεί προέρχεται ο ιός. Κατά του Ρεπουμπλικανού έβαλλαν τόσο διεθνείς οργανισμοί, όσο -έστω και εμμέσως- και ο ΠΟΥ, ζητώντας από τους επιστήμονες να διαχωρίσουν και να ορίσουν με βέλτιστο τρόπο τις ονομασίες των μολυσματικών ασθενειών.

Να σημειωθεί πως, στις 20 του περασμένου Ιουνίου, στο περιθώριο ομιλίας του στην Οκλαχόμα, ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τη νόσο “Kung Flu”.

“Όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν οι πυροβολισμοί”

Τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια μαζικών κινητοποιήσεων και σφοδρών συγκρούσεων σε διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ διαδηλωτών του “Black Lives Matter” και της αστυνομίας (ή της Εθνοφρουράς που επιστράτευσε ο ίδιος), ο Τραμπ είχε κάνει ένα tweet που προκάλεσε την οργή και αντίδραση, όχι μόνο των χρηστών του Twitter, αλλά και της ίδιας της εταιρείας.

Στην ανάρτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: “Όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί”, σχολιάζοντας το γεγονός ότι εξαγριωμένοι πολίτες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προχώρησαν σε λεηλασίες καταστημάτων, ενώ μάλιστα έγιναν αναφορές για φωτιές σε αστυνομικά τμήματα. “Δεν αντέχω να στέκομαι και να βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μία μεγάλη και σπουδαία Αμερικανική Πόλη, τη Μινεάπολη. Ολική έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο πολύ αδύναμος Ριζοσπαστικός Αριστερός Δήμαρχος, Τζέικομπ Φράι, θα πρέπει να λάβει δράση και να φέρει την Πόλη υπό έλεγχο, είτε θα στείλω την Εθνική Φρουρά και θα ολοκληρώσω τη δουλειά”, συμπλήρωσε με άλλη ανάρτηση.

Οι “κακοί ομοφυλόφιλοι”

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αποκαλέσει άντρες του Μεξικού “κακούς ομοφυλόφιλους” και βιαστές. Κατά την εκστρατεία του το 2015 ισχυρίστηκε -ψευδώς- ότι η κυβέρνηση του Μεξικού έστειλε “τους πιο ανεπιθύμητους ανθρώπους τους στις ΗΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις, εγκληματίες, έμποροι ναρκωτικών, βιαστές κ.λπ.”

Το 2017, ο Associated Press ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με τον Πρόεδρο του Μεξικού, τον προειδοποίησε ότι ο στρατός του δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει “τους κακούς ομοφυλόφιλους εκεί κάτω”, ενώ απείλησε να στείλει στρατεύματα των ΗΠΑ στο Μεξικό για να “το φροντίσει”.

Το retweet για “White Power”

Τον Ιούνιο, έκανε retweet ενός βίντεο που έδειχνε διαπληκτισμούς μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών του, αλλά και μέλη του “Black Lives Matter” κινήματος στη Φλόριντα. Σε αυτό το βίντεο μάλιστα, ένας εκ των ψηφοφόρων του Τραμπ ακούγεται να φωνάζει επανειλημμένα “White Power”, σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα που φαίνεται συγκίνησε τον Αμερικανό πρόεδρο, αφού εκτός από το retweet του βίντεο, έσπευσε να ευχαριστήσει τους υποστηρικτές του, κατηγορώντας τη ριζοσπαστική αριστερά, τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν.

Η συνέντευξη με τον Bob Woodward

Στο αποκαλυπτικό βιβλίο του Bob Woodward, μεταξύ των συνεντεύξεων με τον Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει και μία στιχομυθία μεταξύ των δυο τους σχετικά με τους μαύρους Αμερικανούς. Ο Woodward ρώτησε τον Τραμπ αν καταλαβαίνει τον θυμό και τον πόνο των μαύρων ανθρώπων σε αυτή τη χώρα, με τον Ρεπουμπλικανό να του απαντά: “Όχι. Πρέπει να έπινες πολύ Kool-Aid, έτσι”, είπε χρησιμοποιώντας τη γνωστή ειρωνική φράση” και προσέθεσε: “Όχι. Δεν νιώθω καθόλου έτσι”.

Τα “καλά γονίδια”

Σε ομιλία της 18ης του περασμένου Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, στη Μινεσότα, ο Τραμπ απευθυνόταν σε λευκούς ακροατές και ψηφοφόρους του. Λίγο πριν τις εκλογές, λοιπόν, αποφάσισε να “ντοπάρει” αυτούς και τα γονίδιά τους: “Έχετε καλά γονίδια, το γνωρίζετε, έτσι; Έχετε καλά γονίδια. Πολλά από όσα συμβαίνουν αφορούν τα γονίδια, δεν το πιστεύετε; Είμαστε τόσο διαφορετικοί. Έχετε καλά γονίδια στη Μινεσότα”.]

Τα “Proud Boys” του πρώτου debate

Στο πρώτο debate με τον Μπάιντεν, όχι μόνο αρνήθηκε να καταδικάσει τη ραστιστική βία, αλλά όπως αποδείχτηκε, τα λόγια του καταφέραν να γίνουν το νέο σύνθημα ακροδεξιάς οργάνωσης. Ο συντονιστής, Wallace, απευθύνθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, ρωτώντας τον: “Είστε πρόθυμος, απόψε, να καταδικάσετε κάθε υπέρμαχο της Άριας φυλής, κάθε πολιτοφυλακή και να παραδεχτείτε πως οι δυνάμεις αυτές οφείλουν να κατασταλούν;” Ο Τραμπ δίστασε. “Σχεδόν όλα όσα βλέπω προέρχονται από την αριστερά, όχι από τη δεξιά”, απάντησε αρχικά, υπεκφεύγοντας και μετά από νέα παραίνεση του συντονιστή να απαντήσει, είπε:

“Πώς θέλετε να τους αποκαλέσουμε; Δώστε μου ένα όνομα. Proud Boys; Proud Boys, κάντε πίσω και αναμείνατε”. Ο Τραμπ αναφερόταν στη γνωστή ακροδεξιά ομάδα με δράση στις ΗΠΑ, που τακτικά υποστηρίζει αντιμουσουλμανικές, αντιμεταναστευτικές και μισογυνιστικές θέσεις, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως “Ομάδα μίσους” από το Southern Poverty Law Center.

Τα μέλη της οργάνωσης μάλιστα, όχι μόνο έσπευσαν να μοιραστούν τα ενθαρρυντικά τελικά λόγια του Τραμπ, αλλά τα χρησιμοποίησαν ώστε να δομήσουν το νέο logo της οργάνωσής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα