Σκάνδαλο στην Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με βίντεο από τις περιπτύξεις τους

Διαβάζεται σε 4'
Σκάνδαλο στην Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με βίντεο από τις περιπτύξεις τους
Βουδιστές μοναχοί της Ταϊλάνδης 2025 Sakchai Lalit/ AP Photo

Η αστυνομία της Ταϊλάνδης συνέλαβε μια γυναίκα που φέρεται να είχε σεξουαλικές σχέσεις με μοναχούς και τους απειλούσε με φωτογραφίες και βίντεο για να τους αποσπάσει χρήματα. Πώς δρούσε η “Ms Golf”.

Σάλο στους κόλπους της βουδιστικής κοινότητας της Ταϊλάνδης έχει ξεσπάσει μετά τη σύλληψη γυναίκας η οποία φέρεται να είχε σεξουαλικές σχέσεις με βουδιστές μοναχούς, τους οποίους στη συνέχεια τους απειλούσε για να τους αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η γυναίκα, την οποία η αστυνομία αποκαλεί “Ms Golf“, είχε σεξουαλικές σχέσεις με τουλάχιστον εννέα μοναχούς, σύμφωνα με δηλώσεις των αρχών σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη και πιστεύεται ότι απέσπασε περίπου 385 εκατομμύρια μπατ (11,9 εκατ. δολάρια) τα τελευταία τρία χρόνια.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της, οι αρχές βρήκαν περισσότερες από 80.000 φωτογραφίες και βίντεο που χρησιμοποιήθηκαν για να εκβιάσουν τους μοναχούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το σκάνδαλο αυτό είναι το τελευταίο που κλονίζει τον σεβαστό βουδιστικό θεσμό της Ταϊλάνδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από καταγγελίες για συμμετοχή μοναχών σε σεξουαλικά αδικήματα και διακίνηση ναρκωτικών.

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο στα μέσα Ιουνίου, όταν ένας ηγούμενος βουδιστικού μοναστηριού στην Μπανγκόκ είχε εγκαταλείψει ξαφνικά τη μοναχική ζωή αφού εκβιάστηκε από τη γυναίκα.

Η “Ms Golf” φέρεται να είχε σχέση με τον ηγούμενο τον Μάιο του 2024 και αργότερα ισχυρίστηκε ότι είχε μείνει έγκυος στο παιδί του και ζήτησε διατροφή άνω των επτά εκατομμυρίων μπατ, πρόσθεσαν οι αστυνομικοί.

Οι αρχές έκαναν λόγο για “modus operandi” από την πλευρά της γυναίκας, καθώς ανακάλυψαν πως και άλλοι μοναχοί είχαν μεταφέρει χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς της.

Η γυναίκα αντιμετωπίζει πολυάριθμες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του εκβιασμού, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αποδοχής κλοπιμαίων.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ανώτατου Συμβουλίου της Σάνγκα, του κυβερνητικού οργάνου του ταϊλανδέζικου βουδισμού, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα συστήσει ειδική επιτροπή για να εξετάσει τους κανονισμούς της μοναστικής ζωής.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης πιέζει επίσης για αυστηρότερες ποινές, όπως πρόστιμα και φυλάκιση, για τους μοναχούς που παραβιάζουν τον μοναστικό κώδικα.

Αυτήν την εβδομάδα, ο βασιλιάς Βατσιραλονγκκόρν της Ταϊλάνδης ανακάλεσε εντολή που είχε εκδώσει ο ίδιος τον Ιούνιο, με την οποία απονεμήθηκαν υψηλότεροι τίτλοι σε 81 μοναχούς. Η απόφαση βασίστηκε στις πρόσφατες περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς, οι οποίες, όπως είπε ο ίδιος, έχουν “προκαλέσει μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία στους Βουδιστές”.

Στην Ταϊλάνδη, όπου περισσότερο από το 90% του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως Βουδιστές, οι μοναχοί απολαμβάνουν ιδιαίτερη εκτίμηση. Πολλοί Ταϊλανδοί άνδρες επιλέγουν μάλιστα να υιοθετήσουν ακόμη και προσωρινά τη μοναστική ζωή, για να αποκτήσουν καλό κάρμα.

Ωστόσο, ο βουδιστικός θεσμός έχει πληγεί από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια.

Ο Βιραπόλ Σούκφολ, ένας μοναχός που ήταν γνωστός για τον πολυτελή τρόπο ζωής του, απασχόλησε τα μέσα το 2017 όταν κατηγορήθηκε για σεξουαλικά παραπτώματα, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το 2022, ένας ναός στην βόρεια επαρχία Πέτσαμπουν έμεινε χωρίς μοναχούς μετά τη σύλληψη και των τεσσάρων μοναχών του σε επιδρομή για ναρκωτικά.

Παρά τα χρόνια κριτικής για τα ζητήματα πειθαρχίας και ευθύνης στον ταϊλανδέζικο Σάνγκα, πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή και σημαντικό μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με ειδικούς, βρίσκεται στη αυστηρή ιεραρχία του.

“Πρόκειται για ένα αυταρχικό σύστημα παρόμοιο με τη διοίκηση της Ταϊλάνδης, όπου οι ανώτεροι μοναχοί είναι σαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και οι νεότεροι μοναχοί είναι οι υφιστάμενοί τους”, δήλωσε ο θρησκευτικός μελετητής Σουραφότ Ταουιζάκ στο BBC Thai. “Όταν βλέπουν κάτι ακατάλληλο, δεν τολμούν να το καταγγείλουν, γιατί είναι πολύ εύκολο να εκδιωχθούν από τον ναό“.

Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν ότι οι συνεχιζόμενες έρευνες, τόσο από την αστυνομία όσο και από το Συμβούλιο της Σάνγκα, είναι ένα κρίσιμο βήμα για την προώθηση της απαραίτητης μεταρρύθμισης, με την Πρακιρίτι Σατασούτ, κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο Θάμμασατ της Μπανγκόκ, να υπογραμμίζει πως το σημαντικό είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα