Ταϊλάνδη: Νερό, χρόνος κι οξυγόνο – Η μάχη των διασωστών απέναντι στη φύση

Ταϊλάνδη: Νερό, χρόνος κι οξυγόνο – Η μάχη των διασωστών απέναντι στη φύση
Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών από σπήλαιο στην Ταϊλάνδη AP

Οι παράγοντες που παίζουν βασικό ρόλο στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών και του προπονητή τους, μετά από 16 μέρες παραμονής στο σπήλαιο.

Ο χρόνος, το νερό και το οξυγόνο: Οι τρεις αυτοί παράγοντες αποδεικνύονται θεμελιώδεις στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών που παγιδεύτηκαν μαζί με τον προπονητή τους σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη.

Ήδη, μετά την επιχείρηση της Κυριακής, τα πρώτα τέσσερα παιδιά απεγκλωβίστηκαν και τώρα, όλος ο πλανήτης με μεγάλη αγωνία αναμένει την συνέχιση των επιχειρήσεων το πρωί της Δευτέρας, για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων.

Μετά την έξοδο των πρώτων και με την ελπίδα ότι αντίστοιχη επιτυχία θα έχει και η αυριανή επιχείρηση και περισσότερα παιδιά θα απεγκλωβιστούν, το βάρος των ειδικών που συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης, σταδιακά θα μετατοπίζεται στην κατάλληλη ιατρική βοήθεια για τα παιδιά. 

Πρώτη προτεραιότητα το οξυγόνο

Πρώτη προτεραιότητα και ανησυχία των διασωστών είναι το οξυγόνο. Όπως ανέφεραν την Παρασκευή Ταϊλανδοί αξιωματούχοι, τα επίπεδα οξυγόνου στην σπηλιά έπεσαν στο 15%.  “Το οξυγόνο είναι μία από τις βασικές ανησυχίες αυτή την στιγμή και αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που θα ελέγξουν όταν βγουν τα παιδιά. Τα επίπεδα οξυγόνου και η αναπνοή τους. Στην συνέχεια θα ελεγχθούν για ασιτία, αφυδάτωση και μία σειρά άλλων επιπτώσεων που μπορεί να είχε ο εγκλωβισμός στην υγεία τους”, είπε στο CNN η καθηγήτρια Ιατρικής Ντάρια Λονγκ.

Στον ψυχικό τομέα, ψυχίατροι τονίζουν την σημασία που θα είχε για την αυτοπεποίθηση των παιδιών να ενημερωθούν ότι οι τέσσερις φίλοι τους που έφυγαν πρώτοι κατάφεραν να βγούν σώοι.

Η επιχείρηση έχει ένα διττό στόχο αυτή τη στιγμή: αφενός να βοηθήσει τα παιδιά που βγήκαν από τη σπηλιά και ταυτόχρονα να διασώσει τα παιδιά που έχουν μείνει μέσα και τον προπονητή τους.

Το νερό και ο χρόνος

Η επιχείρηση διάσωσης σταμάτησε προσωρινα για την νύχτα και προκειμένου να γίνει αναγόμωση στις φιάλες οξυγόνου. Όπως τονίζουν οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση διάσωσης, δύο είναι οι παράγοντες που δυσχεραίνουν το έργο τους. Το νερό και ο χρόνος. Οι διασώστες έχουν ένα μικρό “παράθυρο” μέχρι να επιστρέχουν οι ισχυροί μουσώνες-τις προσεχείς ημέρες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η είσοδος της σπηλιάς θα έμενε κλειστή από το νερό μέχρι τον Οκτώβριο, καθιστώντας αδύνατη την συνέχιση της επιχείρησης.

“Έχουμε δύο εμπόδια: το νερό και τον χρόνο. Είναι αυτά ενάντια στα οποία αγωνιζόμαστε από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, όσο δύσκολο κι αν είναι να πολεμήσεις τις δυνάμεις της φύσης”, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής των επιχειρήσεων, κυβερνήτης Ναρονγκσακ Οσοθανακορν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα