“ΚΑΥΤΟΣ” ΙΟΥΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ
Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα συνθέτουν ένα ναρκοπέδιο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήλπιζε πως στη ΔΕΘ θα ξεκινούσε η αντιστροφή του κλίματος για τη ΝΔ.
Ο Ιούλιος δεν μπήκε με το δεξί για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Από εκεί που το Μαξίμου υπολόγιζε ότι τις ημέρες αυτές θα ξεκινούσε σε μία νέα επιχείριση αντιστροφής του πολιτικού κλίματος με βασικό σταθμό τη ΔΕΘ, υπενθυμίζοντας την επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015 για να συσπειρώσει ξανά το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, “έσκασε” η βόμβα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Την ίδια στιγμή, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής “σκάνε” η μία μετά την άλλη νάρκες, ενώ η ΝΔ κινδυνεύει κυρίως με διαρροές προς τα δεξιά και ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να “ζυμώνεται” για νέο κόμμα.
Βασικό “αγκάθι” αποτελεί η Λιβύη, από όπου ξεκινούν όλο και μεγαλύτερες ροές μεταναστών προς την Κρήτη, ενώ η Τουρκία έχει αυξήσει την επιρροή της και στη Βεγγάζη εκτός από την Τρίπολη. Οι πληροφορίες πως και η πλευρά του στρατάρχη Χάφταρ ετοιμάζεται να επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 σήμανε συναγερμό στην Αθήνα. Και “καπάκι” ήρθε και η νέα συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές, που βρίσκονται πάντως νοτίως της μέσης γραμμής με Ελλάδα, σε πρώτη τουλάχιστον φάση.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα μπορεί συνεπώς να γιορτάσει όπως θα ήθελε την αυριανή επέτειο της πρώτης του εκλογικής νίκης στις 7 Ιουλίου του 2019. Και ο Ιούλιος του 2025 θα είναι “καυτός”, αλλά και κρίσιμος για τη συνέχεια.
Η ειδική ομάδα στην οποία βασίζεται το Μαξίμου
Στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την προσπάθεια απεγκλωβισμού από το σκάνδαλο με τα fake βοσκοτόπια ανακοινώνοντας τη σύσταση ειδικής ομάδας η οποία θα αναζητήσει όσους παρανόμως πήραν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ειδικότερα, η Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ελέγξουν τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από αυτούς που πήραν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις και η κυβέρνηση τονίζει ότι θα αναζητήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
Στην πράξη, αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι μέσα σε ένα μήνα να έχει εντοπίσει έναν αξιόλογο αριθμό κτηνοτρόφων που “άρμεξαν” τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να έχει ανακοινώσει τα ανάλογα πρόστιμα. Το σκεπτικό είναι πως έτσι θα πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν έκανε τα στραβά μάτια στο κύκλωμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και πως τελικά δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι την “λυπητερή”. Και το ιδανικό θα ήταν αυτό να γίνει μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερο αρχές Αυγούστου, ώστε ο πρωθυπουργός να πάει στη ΔΕΘ έχοντας μία ασπίδα για άμυνα στις ερωτήσεις που αναμένεται να δεχθεί.
Εν τω μεταξύ όμως μπορεί οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να κατατεθεί και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής σε βάρος των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν επαρκή στοιχεία για απιστία, ακόμη και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Το Μαξίμου πάντως δεν δείχνει καμία διάθεση να αποδεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική. Τόσο ο κ.Βορίδης όσο και ο κ.Αυγενάκης δεν είναι διατεθειμένοι να γίνουν… Τριαντόπουλοι. Οι δύο πρώην υπουργοί έχουν διαμηνύσει μάλιστα ότι εάν συσταθεί προανακριτική, δεν θα διευκολύνουν την κυβέρνηση ζητώντας άμεσα παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο. Κάτι που συνιστά έμμεση απειλή πως θα καταθέσουν στην προανακριτική και για να αθωώσουν εαυτούς δεν θα διστάσουν να καρφώσουν άλλους.
Εκρηκτικό κλίμα και το ακόμη χειρότερο σενάριο
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγει όμως και άλλες εσωκομματικές πληγές. Ο Χρήστος Μπουκώρος, που αναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, “κάρφωσε” πως το Μαξίμου γνώριζε εδώ και πάνω από ένα χρόνο ότι στις επισυνδέσεις της έρευνας για ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν καταγραφεί συνομιλίες του ίδιου και άλλων βουλευτών της ΝΔ με στελέχη του Οργανισμού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τις επισυνδέσεις, που πραγματοποιήθηκαν -όπως τόνισε- στο πλαίσιο μίας απόρρητης έρευνας.
Με αφορμή όμως τις δύο επιστολές του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελου Σημανδράκου το 2023 στον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, για την ύπαρξη 9.309 “αμαρτωλών” ΑΦΜ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε πως ο κ.Μητσοτάκης γνώριζε για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο απαντούσαν πως από το δημοσίευμα της Καθημερινής προκύπτει ότι το Μαξίμου άφησε αυτονοήτως τον κ.Σημανδράκο να μπλοκάρει αυτά τα ΑΦΜ από τις ενισχύσεις. Και επικαλούνται ότι μετά την παραίτηση Σημανδαράκου 730 από αυτά τα “κόκκινα” ΑΦΜ εστάλησαν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να απαντήσουν στην κατηγορία ότι αφού εκδιώχθηκε συνεχίστηκαν οι παράνομες επιδοτήσεις.
Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ πνέουν μένεα κατά των συναδέλφων τους που κατεγράφησαν να συνομιλούν με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για “ρουσφέτια” και ειδικά κατά όσων στη συνέχεια υπουργοποιήθηκαν, για να παραιτηθούν όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή.
Κάποιοι μάλιστα θα προτιμούσαν να γίνουν Ιφιγένειες οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης σε μία προανακριτική για χατήρι της παράταξης, όπως λένε. Και δεν έχουν τη διάθεση όλοι στη ΝΔ να μοιραστούν συλλογική πολιτική ευθύνη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ξεκαθάρισε ότι θα κρατήσει ανοιχτό το Κοινοβούλιο μέχρι να έρθει η προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν είμαι διατεθειμένος να έρθει ένας συνάδελφος της αντιπολίτευσης να μου πει ότι έκλεισα την Βουλή για να παραγραφεί ένα αδίκημα”. Ενώ ο βουλευτης Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, δήλωσε (Alpha 9,89) ότι θα ήταν “αδιανόητο να μη διευκολύνει η Βουλή την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θα δώσουμε εικόνα συγκάλυψης”.
Τι γίνεται όμως εάν έρθει και δεύτερη δικογραφία για ΟΠΕΚΕΠΕ ή για άλλες υποθέσεις με κοινοτικά κονδύλια στη Βουλή; Αυτό είναι ένα σενάριο, που ούτε θέλουν να σκέφτονται στην κυβέρνηση. Ο κ. Μαρινάκης πάντως μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δικογραφία δεν περιλαμβάνει άλλα πολιτικά ονόματα.
Η αποστολή στη Λιβύη
Όσο στην ΑΑΔΕ, όπου μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετράνε γίδια και η ειδική ομάδα ψάχνει τα ύποπτα ΑΦΜ, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί και διπλωματικά μέτωπα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα Κυριακή μεταβαίνει στη Λιβύη όπου καταρχήν θα συναντηθεί στη Βεγγάζη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο θα προσπαθήσει να πείσει να μην κυρώσει και η Βουλή το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Σημειωτέον ότι ο Χάφταρ συναντήθηκε πρόσφατα και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Η συνάντηση αυτή αρχικά προκάλεσε σενάρια, καθώς δεν είχε γίνει γνωστό το περιεχόμενο της. Όμως πηγές από το Κάιρο στη συνέχεια αποκάλυψαν ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν στον Χάφταρ προκειμένου να μην κυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο η Βουλή της Λιβύης. Διότι η Αίγυπτος έχει συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα και το κυριότερο, δεν θέλει να δει την επιρροή της Τουρκίας στη γειτονιά της να αυξάνεται.
Προφανώς το ζήτημα έθεσε και ο Αλ Σίσι στη συνάντηση, αλλά δεν έπεισε τον Λίβυο στρατάρχη, για αυτό και απευθύνθηκε στις ΗΠΑ. Και δεδομένου ότι η Αίγυπτος έχει κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιοχή, δεν αποκλείεται μία αμερικανική παρέμβαση, παρά τον εναγκαλισμό Τραμπ- Ερντογάν. Εξάλλου, δύο αμερικανικές εταιρείες, η Chevron και η Exxon, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες σε ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα και δεν θα ήθελαν εντάσεις στην περιοχή.
Στις 15 Ιουλίου ο κ.Γεραπετρίτης θα επισκεφθεί και την Τρίπολη, όπου θα προσπαθήσει να ανοίξει διαύλους με την τουρκόφιλη κυβέρνηση. Και στα δυό κέντρα εξουσίας της αφρικανικής χώρας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταφέρει την πρόσκληση της Αθήνας για συνομιλίες για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης ή και για προσφυγή στη Χάγη. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως αντί η Λιβύη να επενδύει σε ένα μνημόνιο με την Τουρκία το οποίο ουδείς άλλος αναγνωρίζει, θα μπορούσε να συμφωνήσει με μία χώρα μέλος της ΕΕ και να φέρει δυτικές επενδύσεις.
Το δεξιό αγκάθι του μεταναστευτικού
Εν τω μεταξύ την Τρίτη 8 Ιουλίου τη Λιβύη θα επισκεφθεί και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ συνοδευόμενος από το νέο υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη και τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Μάλτας.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος και οι τρεις υπουργοί θα ζητήσουν από τις αρχές και στη δυτική και στην ανατολική Λιβύη να συνεργαστούν με την ΕΕ για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Ροές που προέρχονται από χώρες της Αφρικής όπως η Σομαλία, από τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Αίγυπτο, η οποία θα κληθεί να συνεργαστεί περισσότερο για επιστροφές.
Το μεταναστευτικό είναι αγκάθι στα δεξιά πλευρά της κυβέρνησης. Διότι η ΝΔ κινδυνεύει κυρίως με διαρροές προς τα δεξιά. Και ένα από τα θέματα που προκαλούν τη δυσαρέσκεια μερίδας της δεξιάς βάσης είναι αυτό. Η κυβέρνηση επομένως θέλει να δείξει αυστηρή πολιτική τόσο στη φύλαξη των συνόρων όσο και στην αντιμετώπιση των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα.
Ένα από τα βασικά νομοσχέδια του Ιουλίου είναι άλλωστε και το νέο μεταναστευτικό, το οποίο είχε ετοιμάσει ο παραιτηθείς πλέον από το υπουργείο Μετανάστευσης, Μάκης Βορίδης, και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει ο κ.Πλεύρης.
Το νομοσχέδιο καταργεί τη δυνατότητα νομιμοποίησης μετά από επτά έτη και για όσους είχαν μπει παράνομα στη χώρα, φυλάκιση τριών ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, μείωση του χρόνου παραμονής μέχρι να αναχωρήσει οικοθελώς ένας μετανάστης σε 14 ημέρες και βραχιολάκι για ηλεκτρονική επιτήρηση.
“Οποιος έρχεται παράνομα στην Ελλάδα θα έχει δύο επιλογές: Ή να επιστρέφει στη χώρα προέλευσής του ή να μπαίνει στη φυλακή”, δήλωσε μάλιστα ο κ.Πλεύρης κατα την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Μετανάστευσης.
Προφανώς άλλωστε, η κυβέρνηση προτιμά η δημόσια συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τη μεταναστευτική της πολιτική και όχι τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αλλά το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που θα καθορίσει την ψήφο μικρής (αλλά κρίσιμης για τη ΝΔ που χάνει προς τα δεξιά) μερίδας ψηφοφόρων. Οι εκλογές όμως κρίνονται στην οικονομία και ο Ιούλιος θα είναι ένας μήνας πυρετώδους προετοιμασίας για τη ΔΕΘ. Καθώς το Μαξίμου ελπίζει πως εάν το καλάθι του κ.Μητσοτάκη είναι πιο γενναιόδωρο εφέτος, θα μπορέσει να ξεκινήσει επιτέλους η αντιστροφή πολιτικού κλίματος. Με το βλέμμα στο 2027, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές.