Eurobank: Ολοκληρώνεται ο εταιρικός μετασχηματισμός του Ομίλου

Eurobank: Ολοκληρώνεται ο εταιρικός μετασχηματισμός του Ομίλου
Τράπεζα Eurobank Eurokinissi

Το σχέδιο ταχείας εξυγίανσης του ισολογισμού που παρουσίασε η Eurobank το Νοέμβριο του 2018 ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Στο 15,9% ο Δείκτης των NPEs. Καμία πρακτική επίδραση στις σχέσεις, τις συναλλαγές και τα οικονομικά δεδομένα των πελατών και των μετόχων.

Με το τελευταίο βήμα του εταιρικού μετασχηματισμού της Eurobank να ολοκληρώνεται την Δευτέρα, το σχέδιο ταχείας εξυγίανσης του ισολογισμού που παρουσίασε η Eurobank το Νοέμβριο του 2018 είναι πια γεγονός.

Σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας, με την πλήρη υλοποίηση όλων των βημάτων ενός εξαιρετικά απαιτητικού από ρυθμιστική και επιχειρηματική άποψη σχεδιασμού, η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2020 ένα δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 15,9%.

Θα γίνει, έτσι, η πρώτη ελληνική τράπεζα που μέσα στις πρωτόγνωρες τρέχουσες συνθήκες μειώνει δραστικά το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» και θα  μπορεί να εστιαστεί στο βασικό σκοπό της: τη στήριξη των πελατών της και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, σκοπό που αποκτά πρόσθετη βαρύτητα στο περιβάλλον της πανδημικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός που υλοποιήθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περιλάμβανε κατά σειρά:

  • τη συγχώνευση με τη Grivalia
  • την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar (€2,5 δις) και τη συμφωνία με την Pimco για την πώληση μέρους των mezzanine και junior τίτλων της
  • την τιτλοποίηση Cairo (€7,5 δις), η οποία ήταν η πρώτη που εντάχθηκε στο σχέδιο Ηρακλής και εγκρίθηκε η μηδενική στάθμισή της στα risk weighted assets της Τράπεζας 
  • και η συμφωνία με τη doValue για την πώληση της θυγατρικής FPS και μέρους των mezzanine και junior τίτλων του Cairo.

Τα τελευταία βήματα

Το τελευταίο βήμα αυτού του σχεδιασμού αποτελεί ο εταιρικός μετασχηματισμός που είχε εξαρχής ανακοινωθεί. Για την υλοποίησή του, τις αμέσως επόμενες ημέρες

  • Διαχωρίζεται η σημερινή Eurobank Ergasias AE σε δύο νομικά πρόσωπα.
  • Το πρώτο από τα δύο, η Τράπεζα EUROBANK-Ergasias A.E., θα μετονομασθεί σε   Eurobank-Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε (Eurobank Holding) και δεν θα έχει πια τη μορφή τραπεζικού ιδρύματος, αλλά εταιρείας συμμετοχών. Αυτό το νομικό πρόσωπο, η Eurobank Holding θα είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία.
  • Το δεύτερο, που θα δημιουργηθεί με το νομικό τυπικό της απόσχισης κλάδου, θα είναι τραπεζικό  ίδρυμα και θα διενεργεί το σύνολο των τραπεζικών εργασιών, όπως ακριβώς και σήμερα. Τις μετοχές του θα κατέχει κατά 100% η εταιρεία συμμετοχών και η διακριτική επωνυμία θα  είναι Τράπεζα Eurobank ΑΕ. (Eurobank).
  • Σχεδόν το σύνολο του προσωπικού, τα καταστήματα και όλες οι υποδομές που σχετίζονται με τραπεζικές εργασίες μεταφέρονται στο νέο νομικό πρόσωπο, την Τράπεζα Eurobank ΑΕ.
  • Τα δύο νομικά πρόσωπα θα έχουν ακριβώς το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο και την ίδια Διοίκηση
  • Στο πλαίσιο αυτό, η ECB θα ανακαλέσει την υφιστάμενη τραπεζική άδεια από την Eurobank Ergasias και θα αδειοδοτήσει την Τράπεζα Eurobank.
  • Οι παραπάνω αλλαγές θα πραγματοποιηθούν από 20-23/3. Η Τράπεζα θα εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις την Παρασκευή 20/3 και τη Δευτέρα 23/3, ενώ το Σ/Κ θα υπάρξουν σχετικές καταχωρήσεις στο τύπο για ενημέρωση πελατών, όπως ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της τράπεζας οι αλλαγές αυτές δεν θα έχουν καμία πρακτική επίδραση στις σχέσεις, τις συναλλαγές και τα οικονομικά δεδομένα των πελατών και των μετόχων της Τράπεζας. Οι πελάτες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται ακριβώς όπως και σήμερα και θα δουν μόνο μια σταδιακή αλλαγή στα λογότυπα των εγγράφων. Οι μέτοχοί μας διατηρούν όλα τα προνόμια και τα δικαιώματά τους και καμία αλλαγή στα οικονομικά στοιχεία που επηρεάζουν τους μετόχους δεν επέρχεται εξαιτίας του εταιρικού μετασχηματισμού.

Οι παραπάνω ενέργειες έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών (ECB, Υπουργείο Ανάπτυξης, Χρηματιστήριο, κλπ). Ημερομηνία αλλαγής της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου στα συστήματα του ΧΑ για την Eurobank Holding  ορισθεί η 24/3/2020.

Όλες οι ενέργειές μας, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, είχαν ένα και μόνο στόχο. Να θωρακίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και στον ταχύτερο δυνατό χρόνο τη Eurobank ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας αναπτυξιακής πορείας αλλά και μιας πιθανής αρνητικής συγκυρίας. Οι συγκυρίες οδηγούν στη δεύτερη εκδοχή. Χάρη στην έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, η Τράπεζα έχει αυξημένη δυνατότητα να στηρίξει τους πελάτες της και την ελληνική οικονομία μπροστά στην πρωτόγνωρη πρόκληση της πανδημικής κρίσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα