Fitch: Η αβεβαιότητα για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει

Fitch: Η αβεβαιότητα για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει

Τι αναφέρει ανάλυση του Fitch Ratings για το αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup για τη χώρα μας. Οι ενστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίηση

Θετική μεν η απόφαση του Eurogroup για τις ελληνικές τράπεζες, η αβεβαιότητα όμως για την επόμενη μέρα παραμένει, αναφέρει άρθρο του Fitch Ratings.

Επετεύχθη η συμφωνία για την επόμενη εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος Fitch, συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης  των τραπεζών, ύψους 23,8 δισ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στον εύθραυστο ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ανοιχτά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πως θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Ένα στοιχείο του προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναγοράσει τα ομόλογά της. Το μέγεθος των ζημιών για τις τράπεζες, θα εξαρτηθεί από την έκθεση τους σε κρατικά χρέη και τις ανατιμήσεις, που μπορεί να θίγουν σε διαφορετικό βαθμό την κάθε τράπεζα, αλλά και από τους ειδικούς όρους της επαναγοράς.

Η επιτάχυνση της επιδείνωσης της αδύναμης οικονομίας θα μπορούσε με τη σειρά της να αυξήσει τις ανάγκες των τραπεζών για κεφάλαιο.

Λόγω του ότι τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία είναι περιορισμένα, είναι δύσκολο να υπολογιστεί η φερεγγυότητα της προσπάθειας που επιτελείται.

Ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση

Ο οίκος επισημαίνει ότι πέραν από την ανακεφαλαιοποίηση χρειάζεται και αναδιάρθρωση του πλάνου των τραπεζών. Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες υπερβαίνουν το πακέτο στήριξης. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών κεφαλαίου για μια περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αναμένουμε τα νέα μέτρα να συμβάλλουν μόνο οριακά στη βελτίωση της κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο ποσό των μη ομολογιακών δανείων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και τον χαμηλό βαθμό ρίσκου που είναι διατεθειμένη να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση θα βοηθήσει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, τη Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Το προαναφερθέν ζήτημα φερεγγυότητας προέκυψε από τις απώλειες σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων.

Πιστεύουμε, επισημαίνουν οι συντάκτες, ότι το τραπεζικό σύστημα θα είχε καταρρεύσει αν δεν είχαν λάβει εξωτερική βοήθεια. Αυτό αντικατοπτρίζεται και από τις Βαθμολογίες Βιωσιμότητας (Viability Ratings VRs).

Ο οίκος Fitch, δεν αναμένεται να επανεκτιμήσει τις Βαθμολογίες Βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών μέχρι να είναι τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.

Η επόμενη εκτίμηση θα βασίζεται πάνω στην πιστοληπτική δύναμη των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους και την ικανότητα τους να διαχειριστούν νέες απώλειες χωρίς να θέτουν σε κίνδυνου για ακόμα μία φορά το κεφάλαιο τους. Θα αξιολογηθεί η ικανότητα επίσης, των τραπεζών, να διαχειριστούν σωστά την περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση και τις ανισορροπίες της ρευστότητας. Κάπως έτσι εξηγείται και το “CCC” που έχουν λάβει.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, το Eurogroup αναμένει μια εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Οι τράπεζες θα λάβουν ομόλογα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Hellenic Financial Stability Fund) σαν αντάλλαγμα για μετοχές ή άλλες μορφές κεφαλαίου.

Πηγή: Fitch

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα