Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης Αξιολόγησης

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης Αξιολόγησης
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. Eurokinissi

Αναλυτικά όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για ΕΝΦΙΑ, ανεργία, νόμο Κατσέλη και εξωδικαστικό

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 -2020 και τις διατάξεις για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Στο νομοσχέδιο και ειδικότερα το κομμάτι που αφορά το ΜΠΔΣ 2019 -2022 περιγράφεται η οικονομική πολιτική 2019 -2022 που έχει στόχο μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,2% του ΑΕΠ , αύξηση των επενδύσεων 8,6% των εξαγωγών κατά 4% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2 % του ΑΕΠ ως το 2022.

Προβλέπει επίσης μείωση της ανεργίας από το 19,9% του ΑΕΠ στο 14,5% του ΑΕΠ το 2022 με αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης.

Στο δημοσιονομικό σκέλος περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις για περικοπές των συντάξεων το 2019 και των μισθών το 2020 μαζί με τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί για κάθε χρονιά. Παράλληλα προβλέπει ότι εκτός από την επίτευξη του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 8 δις ευρώ από τα οποία τα 3,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για φοροαπαλλαγές και κοινωνική πολιτική.

Στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχουν οι διατάξεις που αλλάζουν το νόμο Κατσέλη και θα απλοποιούσουν τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών για τις επιχειρήσεις.

Επίσης θα υπάρχει νομοτεχνική βελτίωση σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη με υπουργική απόφαση.

Μέσα στο νομοσχέδιο θα υπάρχει και διάταξη με την οποία θα θεσμοθετείται ο ρόλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και περιουσίας ως εταίρου της δανειακής σύμβασης με το ESM σε εφαρμογή της αρχικής συμφωνίας για την ίδρυση του ταμείου με βάση την οποία το 50% των εσόδων του υπερταμείου θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους και το άλλο 50% σε επενδύσεις.

Μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης διατάξεις που ρυθμίσουν θέματα της αγοράς εργασίας κοινωνικής πρόνοιας και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα