Τέλος χρόνου για πληρωμές 1,5 δισεκ. ευρώ στην εφορία

Τέλος χρόνου για πληρωμές 1,5 δισεκ. ευρώ στην εφορία
Πολίτης με χρήματα στο χέρι Eurokinissi

Το τέλος του πρώτου μήνα του χρόνου καλεί 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους να περάσουν από το δημόσιο ταμείο για να πληρώσουν σειρά από φόρους και οφειλές.

Καμπανάκι κτυπά για 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις με την εκπνοή του πρώτου μήνα του χρόνου καθώς τελειώνει η προθεσμία για σειρά από πληρωμές προς της εφορία, όπως ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ αλλά και δόσεις ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών που παραμένουν ενεργές.

Ο λογαριασμός υπερβαίνει σε ύψος το 1,6 δισ. ευρώ κι αυτό σε ένα κλίμα ζοφερό στην οικονομία με την αγορά να περιμένει με αγωνία τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες δημιουργεί ασφυξία.

Αναλυτικά το ημερολόγιο των πληρωμών που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι έχει ως εξής:

– Φόρος εισοδήματος: Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η 7η δόση του φετινού λογαριασμού του φόρου εισοδήματος, ύψους 454 εκατ. ευρώ.

– ΕΝΦΙΑ: Στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020, ύψους 423 εκατ. ευρώ.

– ΦΠΑ: Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2020. Εκτιμώμενα έσοδα 625 εκατ. ευρώ.

– Δόσεις ρυθμίσεων: Στις 31 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία πληρωμής δόσεων από ρυθμίσεις με ποσό βεβαίωσης 100 με 120 εκατ. ευρώ.

Με το πέρας των προθεσμιών θα φανεί βέβαια και πόσα από τα ποσά αυτά θα εγγραφούν στα ληξιπρόθεσμα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία αυξήθηκε στα 107,586 δισ. ευρώ έναντι 106,712 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 874 εκατ. Ευρώ.

Τα χρέη προς το κράτος

Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που δημιουργήθηκαν εντός του πρώτου ενδεκάμηνου του 2020 έφτασε τα 5,786 δισ. ευρώ. Από αυτά, διαγράφηκαν ήδη τα 305 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 1,397 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 25,7%.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων αυξήθηκε σημαντικά, σε 1.798.701, από 1.784.427 τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι 14.274 φορολογούμενοι εκτέθηκαν τον Νοέμβριο σε κίνδυνο επιβολής κατασχέσεων, είτε επειδή δεν εξόφλησαν ολοσχερώς είτε επειδή δεν τακτοποίησαν σε δόσεις τις οφειλές τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις όφειλες αυτές σε μηνιαίες δόσεις που ξεκινούν από τις 2 και φτάνουν τις 12. Στην περίπτωση αυτή το επιτόκιο φτάνει το 5,32%. Εάν επιλέξουν ρύθμιση σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το ετήσιο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,82%.

Τα άλλα ληξιπρόθεσμα

Πέρα από τις οφειλές προς την εφορία υπάρχουν βέβαια και άλλες που οδηγούν το ιδιωτικό χρέος στα ύψη. Ειδικά λόγω πανδημίας τα νούμερα … ζαλίζουν γιαυτό άλλωστε και το όλο ζήτημα αποτελεί βασικό θέμα και της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης με το οικονομικό επιτελείο να έχει θέσει το ζήτημα μια νέας γενναίας ρύθμισης ώστε να αποφευχθεί η υπερδιόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών,

Υπενθυμίζεται ότι από τα 234 δισ. ευρώ που ήταν το ιδιωτικό χρέος προ πανδημίας, αυτό έχει φτάσει στα 254 δισ. ευρώ ή στα 260 δισ. ευρώ μαζί με τους κεφαλαιοποιημένους τόκους από τις τράπεζες και τις προσαυξήσεις από το Δημόσιο.

Αναλυτικά το επιπλέον ποσό αυτό με βάση εκτιμήσεις «χτίζεται» ως εξής:

– 10-12 δισ. ευρώ δανείων πιθανόν να βρεθούν στο «κόκκινο» με βάση εκτιμήσεις της ΤτΕ

– 4 δισ. ευρώ από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί.

– 3 δισ. ευρώ χρέη μεταξύ ιδιωτών.

– 2 δισ. ευρώ οφειλές προς τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ.

Αρωγός στην προσπάθεια διατήρησης κουλτούρας πληρωμών είναι οι καταβολές που κάνει αυτή την εβδομάδα το κρατικό ταμείο και φτάνουν το 1,5 δισεκ. Πρόκειται για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, τις επιδοτήσεις ενοικίων και το επίδομα θέρμανσης που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία ώστε να κρατηθεί μια ισορροπία μέχρι το τέλος του μήνα. Βέβαια, έτσι, το δημόσιο βγάζει χρήμα από τη … μια τσέπη για να τα βάλει στην άλλη ωστόσο η διατήρηση μια σχετικής δημοσιονομικής ισορροπίας είναι το μεγάλο ζητούμενο τώρα μαζί με την «οξυγόνωση» της οικονομίας.

Αγωνία για ένα νέο “απαγορευτικό”

Άλλωστε ήδη οι ανησυχίες για σημαντικές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό είναι έντονες, εάν τα σενάρια για νέο κλείσιμο της αγοράς επαληθευτούν και ανατραπούν παραδοχές του προϋπολογισμού που βασίζονται σε μια σταδιακή αποκατάσταση ήδη από τον Ιανουάριο της κανονικότητας σε λιανεμπόριο και από το Μάρτιο στην εστίαση.

Υπενθυμίζεται ότι το «απαγορευτικό» στην αγορά κοστίζει 2-3 δισ ευρώ στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία, ενώ σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο του ΙΟΒΕ, που στηρίζεται στην παραδοχή της παρατεταμένης σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης, η φετινή ανάπτυξη θα αναιμική με ρυθμούς 0,5%- 1%.

Το δυσμενές αυτό σενάριο, το οποίο κατεβάζει τον στόχο της ανάπτυξης σε 0,5% – 1% συνδέεται με τη μη περαιτέρω υποχώρηση πανδημίας, τις έντονες διακυμάνσεις όπως το 2020 και τη χαμηλή απορροφητικότητα πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ύφεση 10,4% του ΑΕΠ για το 2020, καθώς και ανάκαμψη 4,8% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα