Χάρης Τσιόκας: Συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης για την πολιτική αλλαγή με Προοδευτική πλειοψηφία

Χάρης Τσιόκας: Συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης για την πολιτική αλλαγή με Προοδευτική πλειοψηφία
Χάρης Τσιόκας Eurokinissi

Ο Χάρης Τσιόκας, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γράφει για την προοδευτική διέξοδο, την ευθύνη των προοδευτικών κομμάτων και τον ρόλο της κοινωνικής διαβούλευσης.

Ώρα για προ­ο­δευ­τι­κή διέ­ξο­δο

Δια­κύ­βευ­μα της επό­με­νης πε­ριό­δου κα­θί­στα­ται η συμβολή για την προ­ο­δευ­τι­κή διέ­ξο­δο.

Η πολύπλευρη κρίση που γεν­νούν οι πο­λι­τι­κές της Νέας Δημοκρατίας μπο­ρεί και πρέ­πει να ανα­με­τρη­θούν με τα πε­ριε­χό­με­να των πο­λι­τι­κών που δί­νουν προ­ο­δευ­τι­κή διέ­ξο­δο.

Και αυτό κα­θι­στά ανα­γκαίο ότι ο πολιτικός λόγος πα­ράλ­λη­λα με την απο­κά­λυ­ψη των ευ­θυ­νών της Ν.Δ. πρέ­πει να κάνει δια­κρι­τό το εναλ­λα­κτι­κό κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κό σχέ­διο.

Το συνέδριο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ – Π.Σ. Καταλύτης

Σε αυτό το πε­ρι­βάλ­λον, κόμ­μα­τα του προ­ο­δευ­τι­κού δη­μο­κρα­τι­κού χώ­ρου δεν είναι κοινωνικά ωφέλιμο να διο­λι­σθαί­νουν σε άλλες ατρα­πούς μικροκομματικής περιχαράκωσης. Όταν δηλαδή εξα­ντλούν το πο­λι­τι­κό τους στίγ­μα με δια­τυ­πώ­σεις “ίσων αποστά­σε­ων”.

Κοινωνικό κριτήριο και πήχης, ανάγκη είναι να γίνεται διακριτή η “κόκκινη γραμμή” στη συνέχιση των πολιτικών που εφαρμόζει η ΝΔ.

Και αυτό σημαίνει καμία συνεργασία σε κυβερνητικά σχήματα που θα επανέλθουν έμμεσα οι πολιτικές της ΝΔ.

Έστω και αν αυτό προπαγανδίζεται ως μήνυμα των καιρών, προκειμένου δήθεν να αντιμετωπιστούν οι πολύπλευρες κρίσεις, με κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, οικουμενικές κτλ.

Ειναι τώρα η ώρα να απορριφθούν τα σενάρια, που ευνοούν συγκεκριμένα κέντρα, αυτά που αναφέρονται σε ενδεχόμενη ανάγκη για κυβερνήσεις που θα αντικαταστήσουν την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με προέδρους τεχνοκράτες, εξωκοινοβουλευτικούς, έτοιμους από την πίσω πόρτα, να υπηρετήσουν τη συνέχιση πολιτικών που τα τελευταία χρόνια συρρικνώνουν την παραγωγική βάση, εμπορευματικοποιούν τα κοινωνικά αγαθά και παράγουν ανεργία, ανισότητες κτλ.

Η ευθύνη των προοδευτικών κομμάτων

Στην κοι­νω­νία και την πα­ρα­γω­γι­κή βάση πρέ­πει να γί­νε­ται διακριτό ότι η κρι­τι­κή των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται στο αί­τη­μα για μία καλύ­τε­ρη δια­χεί­ρι­ση των ίδιων πο­λι­τι­κών.

Ότι διεκδικούν τη λαϊκή εντολή για να εργαστούν για μια προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση.

Ευγενής άμιλλα πρέπει να γίνεται η διεκδίκηση εντολής για να εφαρ­μο­στεί κυβερνητικό πρό­γραμ­μα που θα στο­χεύ­ει στην αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου που εφαρμόζει η ΝΔ.

Με πολιτικά πρόσωπα που επιλέγει και μπορεί να κρίνει η κοινωνία.

Γι’ αυτό πρέ­πει η ατζέ­ντα του πο­λι­τι­κού δια­λό­γου να φύγει από τα συ­στη­μι­κά κέ­ντρα και να καταστεί διαμορφωτής η κοι­νω­νία.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ – Π.Σ. άνοι­ξε τον δρό­μο της κοι­νω­νι­κής δια­βού­λευ­σης κα­τα­θέ­το­ντας τεκ­μη­ριω­μέ­νο προ­γραμ­μα­τι­κό πλαί­σιο προοδευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης.

Είναι η ώρα τώρα και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να καταθέσουν τη δίκη τους συμβολή.

Ο φό­βος των εκλο­γών

Οι συ­στη­μι­κές δυ­νά­μεις δεν μέ­νουν αδιά­φο­ρες. Γνω­ρί­ζουν τη δυ­σα­ρέ­σκεια που δη­μιουρ­γούν τα έργα και οι μέ­ρες της Ν.Δ.

Δεν εί­ναι τυ­χαίο ότι “βλέ­πουν” το φως της δη­μο­σιό­τη­τας σε­νά­ρια με αλ­λα­γή σχη­μά­των κυ­βερ­νη­τι­κής δια­χεί­ρι­σης, προ­κει­μέ­νου να συ­νε­χι­στούν οι ίδιες πο­λι­τι­κές.

Προσπαθούν με κάθε τρό­πο τη λαϊ­κή δυ­σα­ρέ­σκεια προς τη Ν.Δ. να την κατευθύνουν σε σχήματα που θα διευ­κο­λύ­νουν αυτή τη στό­χευ­ση ή στην αποχή με το πρόσχημα όλοι ίδιοι είναι. Ανα­ζη­τούν ανα­χώ­μα­τα.

Δεν εί­ναι τυ­χαίο ότι τις τε­λευ­ταί­ες μέ­ρες προ­κύ­πτουν ρε­πορ­τάζ για κυ­βερ­νή­σεις ει­δι­κού σκο­πού. Με τε­χνο­κρά­τες και συμμαχίες πρό­θυ­μων.

Θέλουν να μεί­νει αλώ­βη­τη η συ­νέ­χι­ση των πο­λι­τι­κών της κρί­σης.

Δεν μπορούν όμως να αποφύγουν τις εκλο­γές…

Συνέ­δριο το­μής και συ­νέ­χειας

Το συ­νέ­δριο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ – Π.Σ. απο­κτά ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον ως βήμα το­μής και συ­νέ­χειας.

Οι προσυνεδριακές διαδικασίες άνοιξαν τον δρόμο προκειμένου ο πολιτικός φορέας να μετεξελιχθεί σε κορμό της προοδευτικής παράταξης με σαφή εναλλακτικό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό.

Τώρα με τις εργασίες και τα θέματα που θα το απασχολήσουν γίνεται χώρος σύν­θε­σης και υπέρ­βα­σης για προ­ο­δευ­τι­κή διέξοδο.

Ο­ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ – Π.Σ. με τη συμβολή του Αλέξη Τσίπρα και των συλλογικών οργάνων μετατρέπεται σε κορ­μό της με­γά­λης προ­ο­δευ­τι­κής πα­ρά­τα­ξης. Γιατί στον χώρο του πλέον ανταμώνουν όλα τα ρεύματα του προοδευτικού τόξου με πολιτική και προγραμματική ενότητα.

Με το συ­νέ­δριο επι­τα­χύ­νει τον με­τα­σχη­μα­τι­σμό σε υβρι­δι­κό πο­λυ­συλ­λε­κτι­κό κόμ­μα.

Χωρίς να νοθεύει τις αρ­χές της Αρι­στε­ράς, του σο­σια­λι­σμού και της οι­κο­λο­γί­ας.

Εκφράζει την πλα­τιά συμ­μα­χία των δυ­νά­με­ων που έχουν λό­γους να δια­μορ­φώ­σουν προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση.

Στις σύγ­χρο­νες πο­λι­τι­κές και προ­γραμ­μα­τικές προτάσεις δίνεται η δυνατότητα ο κάθε πο­λί­της, όχι απλά να βλέ­πει τον εαυ­τό του αλλά να συνδιαμορφώνει και να ελέγχει.

Κυρίαρχη επιδίωξή του γίνεται να καταστήσει και πάλι ενεργή την κοινωνία.

Έχει σημασία ότι δεν διεκδικεί τη διακυβέρνηση ως αυτοσκοπό αλλά με τη δέσμευση πως θέ­τει ως προ­τε­ραιό­τη­τα πο­λι­τι­κές στή­ρι­ξης και διεύ­ρυν­σης της πα­ρα­γω­γι­κής βά­σης.

Με τις δυ­νά­μεις της ερ­γα­σί­ας συ­ντε­λε­στή και συμ­μέ­το­χο στον πα­ρα­γό­με­νο πλού­το.

Γι’ αυτό το προγραμματικό πλαίσιο διακυβέρνησης προτάσσει την άρση των κοι­νω­νι­κών και γε­ω­γρα­φι­κών ανι­σο­τή­των και την πρό­σβα­ση όλων στα κοι­νω­νι­κά αγα­θά, την πρά­σι­νη με­τά­βα­ση, τον ψη­φια­κό με­τα­σχη­μα­τι­σμό κ.λπ.

Νέα σελίδα με νέα Προοδευτική πλειοψηφία διακυβέρνησης

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ – Π.Σ. με τις ερ­γα­σί­ες του συ­νε­δρί­ου διαμορφώνει τους όρους μια μεγάλης σύγχρονης αριστεράς που υπερβαίνει τις αντι­θέ­σεις που δη­μιούρ­γη­σαν σχί­σμα­τα στο πα­ρελ­θόν.

Ανοίγει τη σελίδα της ενό­τη­τας με βάση τα σύγ­χρο­να με­γά­λα δια­κυ­βεύ­μα­τα που δη­μιουρ­γεί η έκρη­ξη της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας.

Ανοίγει τον δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας γεγονός που έχει ήδη κατακτήσει η Ευρώπη.

Το δί­λημ­μα λοι­πόν που τί­θε­ται στον κάθε πο­λί­τη εί­ναι:

Θα απο­δε­χθεί κυ­βερ­νη­τι­κά σχή­μα­τα συ­νέ­χι­σης των πο­λι­τι­κών της κρί­σης ή θα δυναμώσει τη διεκδίκηση για την προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση;

Για μια Ελλά­δα ζω­ντα­νή και ικα­νή να αντα­πο­κρι­θεί στις με­γά­λες προ­κλή­σεις με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

* Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα