Γιατί ψήφισε “παρών” στη συμφωνία των Πρεσπών ο Ψαριανός

Γιατί ψήφισε “παρών” στη συμφωνία των Πρεσπών ο Ψαριανός
Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός Eurokinissi

Το βίντεο για το Σκοπιανό, η συνέπεια και ο φόβος νέου Τατσόπουλου στη ΝΔ: Ο ανεξάρτητος βουλευτής προκάλεσε αίσθηση αφού θεωρείτο ότι θα ψήφιζε όχι με αντάλλαγμα μία θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Το παρών του Γρηγόρη Ψαριανού στη συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής είχε έρθει σε σύγκρουση με το Ποτάμι, με το οποίο εξελέγη, για τη στάση που έπρεπε να κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία για το Σκοπιανό. Και πολύ περισσότερο διότι εδώ και μήνες, μαζί με τον Γιώργο Αμυρά (ο οποίος ψήφισε κατά), φέρονται να έχουν κλειδώσει για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές.

Μόλις μία- δυο μέρες πριν την ψηφοφορία εξάλλου οι αντιπρόεδροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης διεμήνυαν ότι οι δύο βουλευτές θα ήταν ευπρόσδεκτοι στη ΝΔ. Μετά το παρών όμως τίθεται το ερώτημα εάν η πόρτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει για τον βουλευτή, ο οποίος είχε δηλώσει (Ant1) μετά τη δραματική συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού της 17ης Ιανουαρίου ότι ο ίδιος και ο κ.Αμυράς θα ψήφιζαν κατά και πως “η συμφωνία των Πρεσπών μπάζει”.

Μετά από εκείνη τη συνεδρίαση, που κατέληξε στην απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση και ουσιαστικά επισφράγισε τη μοίρα του Ποταμιού, η πλευρά της ηγεσίας και των δύο βουλευτών που φλέρταραν με τη ΝΔ, ουσιαστικά αλληλοκατηγορήθηκαν για το ποιος προκάλεσε το αδιέξοδο.

Η πλευρά της ηγεσίας έδειχνε Ψαριανό- Αμυρά ως υπεύθυνους για την απόρριψη της γραμμής της αποχής (που θα έσωζε τα προσχήματα) διότι ήθελαν να καταψηφίσουν, η άλλη πλευρά έδειχνε το Σταύρο Θεοδωράκη ως υπεύθυνο διότι ήθελε να υπερψηφίσει. Γιατί όμως τελικά ο κ.Ψαριανός ψήφισε παρών; Σύμφωνα με συνομιλητές του ήθελε να είναι συνεπής στις παλαιότερες θέσεις του.

Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες είχε κυκλοφορήσει (είτε από πολιτικούς αντιπάλους είτε από πρώην συντρόφους) στο διαδίκτυο ένα βίντεο με παλαιότερη συνέντευξη του βουλευτή και δη στον κ.Θεοδωράκη (όταν ο νυν επικεφαλής του Ποταμιού είχε την εκπομπή Πρωταγωνιστές στο Mega), στην οποία ο κ.Ψαριανός δήλωνε ότι θεωρούσε καλό όνομα το “Βόρεια Μακεδονία” διότι το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας τον μοιράζονται τρεις χώρες.

Με το “παρών” βέβαια ο κ.Ψαριανός δε διευκολύνει μεν το ενδεχόμενο μετακίνησης του στη ΝΔ, όμως στην πραγματικότητα δεν κλείνει και την πόρτα εντελώς, πράγμα που θα συνέβαινε εάν ψήφιζε υπέρ. Φαίνεται όμως πως από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η πληροφορία περί συζητήσεων με τη ΝΔ, υπήρξε στο γαλάζιο παρασκήνιο μουρμούρα αντίστοιχη με αυτή που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Πέτρου Τατσόπουλου στο Βόρειο Τομέα της πρώην Β’ Αθηνών- και αυτό προφανώς το γνώριζε και ο ίδιος ο κ.Ψαριανός.

Διότι οι βουλευτές και πολιτευτές ενδιαφέρονται πρωτίστως να διασφαλίσουν την προσωπική τους εκλογή και δεν σκέπτονται με ευρύτερους όρους για ενδεχόμενα κέρδη από “ανοίγματα στην κεντροαριστερά”, ούτε πως εάν ένας υποψήφιος από άλλο χώρο θα καταφέρει να φέρει τόσες νέες ψήφους στη ΝΔ ώστε να εκλεγεί, αυτό θα είναι κέρδος για την παράταξη. Bέβαια όμως και ο κ.Ψαριανός, όπως και ο κ.Τατσόπουλος, είναι δύο συγκρουσιακές και “πληθωρικές” έως… αμφιλεγόμενες για πολλούς προσωπικότητες, με δηλώσεις κατά το παρελθόν που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και σχόλια.

Σημειωτέον ότι ο κ.Ψαριανός, εάν πολιτευθεί με τη ΝΔ θα είναι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου η ΝΔ εκτιμά ότι θα βγάλει επτά με οκτώ βουλευτές και πέραν των νυν (Νίκου Δένδια, Άννας Καραμανλή, Σοφίας Βούλτεψη) από τους νέους υπάρχει η ισχυρή υποψηφιότητα του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου Κωνσταντίνου Κυρανάκη, άρα θεωρητικά υπάρχει χώρος. Στη ΝΔ πάντως το κλίμα για Ψαριανό δεν φαίνεται να αλλάζει, ενώ βέβαια για τον κ.Αμυρά είναι ιδιαίτερα θερμό.

Όπως και να έχει όμως, ο κ.Μητσοτάκης φέρεται να κλίνει πλέον στο να μην ανακοινώσει ψηφοδέλτια παρά την τελευταία στιγμή της προκήρυξης των εκλογών και όχι το επόμενο διάστημα όπως σχεδίαζε (ενδεχομένως να εξαιρεθούν ορισμένα κομματικά στελέχη που θα πρέπει να αντικατασταθούν στο κόμμα εγκαίρως).

Και αυτό διότι οι ενδιαφερόμενοι που θα μείνουν εκτός είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν ανταρτοπόλεμο ή να στραφούν στον Πάνο Καμμένο που αναζητεί εναγωνίως τρόπο να σώσει τους ΑΝΕΛ από τον εκλογικό καταποντισμό. Βεβαίως 40 ημέρες πριν τις εκλογές, στις οποίες μάλιστα θα διαφαίνεται για τη ΝΔ πιθανή νίκη, ουδείς θα τολμήσει να αμφισβητήσει οποιαδήποτε επιλογή του προέδρου, ο οποιος βέβαια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ούτως ή άλλως βάσει καταστατικού τον τελευταίο λόγο για τα ψηφοδέλτια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα