Μασάζ σε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ μέρος δεύτερον, με ολίγη γκρίνια για εργασιακά

Μασάζ σε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ μέρος δεύτερον, με ολίγη γκρίνια για εργασιακά
Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA party, in Athens on May 5, 2017 / , , 5 , 2017 SOOC

"Το 2019 δε θα είμαστε στην επιτροπεία", υποσχέθηκε η υπουργός Εργασίας σε σύσκεψη με κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ ο Τζανακόπουλος έθεσε το ερώτημα όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες: "Ποιον θα στηρίξουμε, αυτόν που βγάζει 60.000 ή αυτόν που βγάζει λιγότερα;"

Δεύτερη ημέρα “μασάζ” στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εν αναμονή της κατάθεσης αύριο Σάββατο του πολυνομοσχεδίου με τα αντίμετρα, με τα εργασιακά αυτή φορά στο επίκεντρο.

Μετά τη χθεσινή ενημέρωση από Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη, Παύλο Πολάκη και Κατερίνα Παπανάτσιου, τη σκυτάλη πήραν σήμερα η υπουργός Εργασίας ‘Εφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην αρχή της σύσκεψης ο κ.Τζανακόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές για τα ζητήματα του χρέους και ειδικότερα ποια η δυναμική της συζήτησης αυτή τη στιγμή, για τις συζητήσεις στο Μπάρι της Ιταλίας στη σύνοδο των G7 που ολοκληρώνεται αύριο, άλλά και πως το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εξαρτάται από την κατάληξη της συζήτησης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το δημοσιονομικό μονοπάτι από το 2018 και μετά. Σημείωσε ότι από τη συμπεριφορά των αγορών φαίνεται ότι μερικώς προεξοφλείται θετική κατάληξη στην όλη συζήτηση.

Η κ.Αχτσιόγλου έκανε αναλυτική ενημέρωση άρθρο προς άρθρο για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Οι βουλευτές έθεσαν ερωτήσεις, ζητώντας διευκρινίσεις για τη συζήτηση για το χρέος, λεπτομέρειες σε σχέση με τα πρωτογενή μετά το 2018, αλλά και απορίες που προέκυψαν από σειρά δημοσιευμάτω για την ενεργοποίηση των αντίμετρων. Ζήτησαν επίσης να διευκρινιστεί τι εννοούμε όταν λέμε καθαρό δημοσιονομικό μονοπάτι.

Οι περισσότερες ερωτήσεις όμως αφορούσαν στις ασφαλιστικές εισφορές και ειδικότερα βουλευτές επισήμαναν ότι πλήττονται ακόμη και τα εισοδήματα από 20.000- 25.000 ευρώ και πάνω.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής Γρεβενών Χρήστος Μπγιάλας είπε: “Υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν 60.000 ευρώ και φτάνουν να παίρνουν 18.000 ευρώ”.

Παρενέβη ο κ.Τζανακόπουλος θέτοντας το ερώτημα: “Ποιον θα στηρίξουμε, αυτόν που βγάζει 60.000 ή αυτόν που βγάζει λιγότερα;”

Η κ.Αχτσιόγλου και ο κ.Πετρόπουλος που απάντησαν στις ερωτήσεις είπαν πως:

Το 2017 δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, ενώ το 2018 με το 15% της έκπτωσης που θα εφαρμοστεί το ύψος των οφειλών θα είναι το ίδιο για το 95%, ενώ για κάποιους θα υπάρξει μια πολύ μικρή επιβάρυνση, ενώ για κάποιους αλλους μπορει και κάποια ελάφρυνση.

Για το 2019 είναι ακομα ανοικτό, καταργείται η έκπτωση αλλα θα εξεταστεί πως θα επιλυθούν πιθανές αδικίες που μπορεί να δημιουργηθούν.

“Δεν μπορω να σας πω πολλά, αλλα απο το 2019 δεν θα ειμαστε στην επιτροπεία”, κατέληξε η κ.Αχτσιόγλου, προβάλλοντας αυτή την υπόσχεση ως αντιστάθμισμα στα οπωσδήποτε όχι ευχάριστα μέτρα.
 

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα