Νέος εκλογικός νόμος από τις προσεχείς εκλογές: Τα σχέδια της κυβέρνησης και τα σενάρια

«Η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος», είναι το θέμα της δημόσιας συζήτησης  διοργανωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου β Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, στην ΕΣΗΕΑ. Εισηγητής  είναι ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Παρεμβάσεις β σχολιασμός από τους: Χαράλαμπο Ανθόπουλο (αναπληρωτής καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), Παναγιώτης Καρκατσούλης, (γραμματέας Κ.Ο. του «Ποταμιού») και Ηλία Νικολακόπουλο (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης--ΣΤΗ ΦΩΤΟ (απο αριστερα) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ-ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ -ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΟΥΛΗΣ-ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
«Η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος», είναι το θέμα της δημόσιας συζήτησης διοργανωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου β Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, στην ΕΣΗΕΑ. Εισηγητής είναι ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Παρεμβάσεις β σχολιασμός από τους: Χαράλαμπο Ανθόπουλο (αναπληρωτής καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), Παναγιώτης Καρκατσούλης, (γραμματέας Κ.Ο. του «Ποταμιού») και Ηλία Νικολακόπουλο (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης--ΣΤΗ ΦΩΤΟ (απο αριστερα) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ-ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ -ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΟΥΛΗΣ-ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Ο Κουρουμπλής προανήγγειλε εφαρμογή αναλογικότερου συστήματος από τις προσεχείς κάλπες, αλλά το αποσυνέδεσε από τα σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.Το φλερτ με το ΠΑΣΟΚ μέσω εκλογικού νόμου και γιατί θα αντιδράσει η ΝΔ. Ποιες αλλαγές προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών

Τη βεβαιότητα ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές, καθώς θα έχει τη συναίνεση των περισσοτέρων κομμάτων και άρα θα ψηφιστεί από τουλάχιστον τα 2/3 των βουλευτών, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δημόσια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, που διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ.

Ο κ. Κουρουμπλής έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εκδήλωση δεν σχετίζεται με τις φήμες των ημερών περί πρόωρων εκλογών, καθώς είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, δεν αποτελεί κυβερνητική πρωτοβουλία και οι προτεινόμενες αλλαγές του εκλογικού συστήματος αποτελούν προσωπικές σκέψεις και όχι επίσημες θέσεις της κυβέρνησης.

Για το μπόνους των 50 εδρών, ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να συμβάλει στην αναλογικότερη εκπροσώπηση και στην πολιτική σταθερότητα, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να δίνεται, όχι μόνο σε κόμμα αλλά και σε συνασπισμούς κομμάτων, κάτι που δεν προβλέπει ο ισχύων νόμος.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με άμεση εφαρμογή από τις επόμενες εθνικές εκλογές, ήταν πάντως ένα "χαρτί" που το Μαξίμου κρατούσε κρυμμένο από το Σεπτέμβριο ως δέλεαρ για μία συζήτηση κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η Φώφη Γεννηματά είχε θέσει το ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου ήδη από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών του "καυτού" Ιουλίου του 2015, ενώ στο επόμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στις 28 Νοεμβρίου 2015 ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης άφησε ανοιχτό παράθυρο συμμετοχής στην επιτροπή για τη Συνταγματική αναθεώρηση, υπό την προϋπόθεση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος μέσα στο 2016. Εκείνη η συζήτηση είχε καταλήξει τελικά στην αλλαγή εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή και με εφαρμογή στις επόμενες εκλογές, καθώς αυτό επιθυμούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και οι ΑΝΕΛ, ενώ η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κ.Κουρουμπλής κατά τη σημερινή παρέμβαση του πρότεινε ακόμα, να ενταχθούν στον νέο εκλογικό νόμο ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην «εσωκομματική δημοκρατία», όπως είναι η θέσπιση εσωκομματικών εκλογών για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων κάθε κόμματος. Εφόσον προκριθεί το μεικτό σύστημα (συνδυασμός σταυρού και λίστας), ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα σε υποψηφίους με μεγάλο αριθμό σταυρών να αντικαθιστούν υποψηφίους στη λίστα.

Επανέλαβε επίσης την άποψή του για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, όπως είναι η Β΄ Αθηνών, «ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές και μηντιακές εξαρτήσεις των υποψηφίων», όπως ανέφερε, ενώ επικαλούμενος αίτημα τη κοινωνίας για μείωση του αριθμού των βουλευτών, πρότεινε τα κόμματα να ανοίξουν σχετική συζήτηση.

Την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών εξέφρασαν ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και ο γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο πρώτος σημείωσε ότι αυτό το μέτρο μειώνει την αναλογικότητα των μικρών κομμάτων, ενώ πρότεινε στην συνταγματική αναθεώρηση να κατοχυρωθεί ο αριθμός των 300 βουλευτών αντί του κυμαινόμενου ορίου «από 200 έως 300» που υπάρχει στο ισχύων Σύνταγμα. Ο δεύτερος χαρακτήρισε «λαϊκίστικο» το αίτημα για μείωση των βουλευτών, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη μείωση των εξόδων του κοινοβουλίου, «που μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους».

Ο κ. Νικολακόπουλος επισήμανε ακόμα, ότι θα πρέπει να εκχωρηθεί στα κόμματα η δυνατότητα να επιλέγουν αν οι βουλευτές τους θα εκλέγονται με σταυρό, με λίστα ή με συνδυασμό και των δύο συστημάτων.

«Το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι αναχρονιστικό, διαστρεβλώνει την αντιπροσώπευση και οδηγεί σε κυβερνητικές τερατογενέσεις», τόνισε ο συντονιστής της συζήτησης, καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, πρόεδρος του «Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου», το οποίο διοργάνωσε την εκδήλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE: