Στο Κάιρο με το βλέμμα στην Τουρκία και το οικόπεδο 7 ο Μητσοτάκης

Στο Κάιρο με το βλέμμα στην Τουρκία και το οικόπεδο 7 ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία έχει προαναγγείλει άμεση έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να στείλει σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, ενώ ανησυχία προκαλεί το “πράσινο φως” από το Λευκό Οίκο στην Τουρκία για επέμβαση στη Συρία

Η τουρκική προαναγγελία για άμεση έναρξη γεωτρήσεων νοτιοδυτικά της Κύπρου από το Yavuz, την ώρα που η Τουρκία με τις “ευλογίες” του Λευκού Οίκου εισβάλλει στη Συρία, προκαλεί την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία προσπαθεί μαζί με τη Λευκωσία να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά όπλα απέναντι στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε χθες μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και την τελευταία προκλητική κίνηση της Άγκυρας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και προφανώς αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα σήμερα στο Κάιρο, όπου βρίσκεται για την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου,

Οι τουρκικές απειλές εξάλλου έχουν σημάνει συναγερμό όχι μόνο σε Αθήνα και Λευκωσία, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή με το Ισραήλ να εκφράζει την ανησυχία του για τις κινήσεις του Yavuz. Σημειωτέον δε ότι αντικείμενο της τριμερούς θα είναι και η ενεργειακή συνεργασία, με την Ελλάδα να επιδιώκει και στενότερη διμερή συνεργασία με την Αίγυπτο. Όπως σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης στην Al Ahram, ελληνικές εταιρείες επέδειξαν, από την πρώτη στιγμή, ενδιαφέρον να εξερευνήσουν τους ενεργειακούς πόρους της Αιγύπτου και η ελληνική κυβέρνηση στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές αυτές, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι η διμερής ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου εντάσσεται σε ένα δυναμικό πλαίσιο ανάπτυξης, τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και σε εμπορικό και οικονομικό. Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξάλλου ιδιαίτερα σημαντική την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την σύσταση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF).

Ο πρωθυπουργός προφανως θα θεσει το ζήτημα των παράνομων ενεργειων της Τουρκιας στην κυπριακη ΑΟΖ και στη συνάντηση που θα έχει αύριο Τετάρτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποιος θα βρεθεί στην Αθήνα προσκεκλημένος του “Athens Democracy Forum”. Ο κ.Τουσκ σημειωτέον ότι ήδη έστειλε μήνυμα κατα των τουρκικων παραβιασεων, χαρακτηρίζοντας παρανομες τις τουρκικές γεωτρητικες δραστηριοτητες και τονίζοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον προεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Την ώρα που η Άγκυρα απειλούσε με έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρισκόταν στη Λευκωσία, διαβεβαιώνοντας μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του Νικο Χριστοδουλίδη ότι η Κύπρος δεν θα είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Ελλάδα και Κύπρος θα πιέσουν για παρέμβαση της ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς όπως δήλωσε ο κ.Δένδιας “είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της”.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε μόλις το Σάββατο με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε “ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα” ότι “οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή”. Ο κ.Πομπέο μάλιστα και σε συνέντευξη του στο Σκάι δήλωσε ότι στην κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι «η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της» και είπε χαρακτηριστικά: “Ναι, έχουμε επιστρέψει. Κι όταν λέω έχουμε επιστρέψει, εννοώ ότι είμαστε εδώ, γιατί εξυπηρετεί το συμφέρον της Αμερικής να είμαστε εδώ. Είμαστε πάντα ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος”.

Ο πιθανός κίνδυνος για την Ελλάδα όμως είναι ότι η Τουρκία δεν ζητά να φύγουν οι αμερικανικές εταιρείες από την Κύπρο, αλλά να περάσει το 44% της κυπριακής ΑΟΖ στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος προκειμένου να αποδεχθεί τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους συμμάχους τους στη Συρία με το Λευκό Οίκο μάλιστα να ανακοινώνει σε μία πρωτοφανή κίνηση την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την τουρκική επέμβαση, δείχνει πόσο εύκολα αλλάζει η αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Οι “απειλές” εν συνεχεία και μέσω facebook του Ντόναλντ Τραμπ πως θα καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας, εάν ξεφύγει από τα όρια στη Συρία, δεν αλλάζουν βεβαια αυτό το γεγονός.

Απέναντι σε αυτό το γεωπολιτικό παζάρι, το διπλωματικό όπλο της Ελλάδας είναι η δημόσια αναγνώριση του παράνομου χαρακτήρα των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ από τις ΗΠΑ, ενώ στο παιχνίδι όπως αναφέρθηκε θα βάλουν Αθήνα και Λευκωσία και την ΕΕ.

Σημειωτεον ότι η τουρκικη επέμβαση στη Συρία ενδέχεται να προκαλέσει και νεο προσφυγικό κύμα και προς την Ελλαδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα