Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Μελόνι για Hellenic Train και Τουρκία
Διαβάζεται σε 6'
Στη Ρώμη σήμερα ο πρωθυπουργός για το ΑΣΣ Ελλάδας- Ιταλίας. Η Αθήνα προσδοκά ιταλικές επενδύσεις στα τρένα και φρένο στην τουρκική απόπειρα διείσδυσης στην άμυνα της ΕΕ. Στην ατζέντα και το μεταναστευτικό
- 12 Μαΐου 2025 06:05
Με δύο προσδοκίες προσέρχεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Τζόρτζια Μελόνι, στη Ρώμη, με αφορμή το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.
Πρώτον, η Hellenic Train να επενδύσει με νέα τρένα στη χώρα μας. Και δεύτερον, να μην αποτελέσει η Ιταλία το “Δούρειο Ιππο” της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Ιταλίδα ομόλογο του στις 12.40 ώρα Ελλάδας. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΑΣΣ και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Μητσοτάκης- Μελόνι θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις.
Κατά τις κοινές δηλώσεις η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να ακουστούν ευχάριστα νέα για ιταλικές επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Το ζήτημα της Hellenic Train, θυγατρικής της ιταλικής κρατικής σιδηδρομικής εταιρείας Alitalia αποτελεί άλλωστε ένα αγκάθι μεταξύ των δύο πλευρών.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το ΑΣΣ Ελλάδας- Ιταλίας επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου. Αναβλήθηκε όμως καθώς τότε στην επικαιρότητα κυριαρχούσε η συζήτηση για την ύπαρξη ή μη εύφλεκτου υλικού στην εμπορική αμαξοστοιχία που είχε εμπλακεί στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας είχε αφήσει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της σύμβασης της Hellenic Train με το ελληνικό δημόσιο. Στη συνέχεια η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν, αφού άλλωστε δεν προέκυπταν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά τη μεταφορά παράνομου επικίνδυνου φορτίου από την εταιρεία.
Η συζήτηση για επενδύσεις με νέα τρένα
Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως η Αθήνα δεν ζητά κάτι από τη Ρώμη. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε στο υπουργικό συμβούλιο της 28ης Απριλίου, στο οποίο παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, είχε σημειώσει: “Μαζί με τα έργα υποδομής και τις συνθήκες ασφαλείας απαιτείται από την Hellenic Train και τον μέτοχό της να επενδύσει δικά της κεφάλαια και να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της υπηρεσίας”.
Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογο του Ματέο Σαλβίνι, για το θέμα της Hellenic Train. Και σήμερα θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Ρώμη.
Τον κ.Μητσοτάκη θα συνοδεύουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος.
Σε ό,τι αφορά το ΑΣΣ, από όπου αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών, η ατζέντα είναι ευρεία και οι προοπτικές συνεργασίας πολλές, σημειώνουν άλλωστε κυβερνητικά στελέχη.
Η “ντόλτσε βίτα” του Ερντογάν θορύβησε την Αθήνα
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Μελόνι αναμένεται να βρεθούν θέματα αιχμής της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η ασφάλεια και η άμυνα της Ε.Ε., η διμερής συνεργασία στον τομέα της Άμυνας, αλλά και η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα.
“Θέση της Αθήνας είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε, να μη δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις”, τονίζουν με νόημα κυβερνητικά στελέχη.
Ο πρωθυπουργός συνεπώς θα επιστήσει την προσοχή της κ.Μελόνι στους κινδύνους ένταξης της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ και στο πακέτο των 150 δισ ευρώ του ReArm Europe. Ο κ. Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει σχετικά συνολικά τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και τους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και προσωπικά το νέο Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΛΚ στη Βαλένθια. Σημειωτέον δε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αύριο θα ταξιδέψει και στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση και με τον κ.Μερτς, μία εβδομάδα μετά την επεισοδιακή εκλογή του στην καγκελαρία.
Ιταλία και Γερμανία μετέχουν στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τα Eurofighter, τα οποια θέλει να αγοράσει η Αγκυρα και δη εξοπλισμένα με πυραύλους Meteor. Ομως αυτό που κυρίως σήμανε συναγερμό στην Αθήνα είναι η αμυντική συνεργασία Ιταλίας- Τουρκίας, που επισφραγίστηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρώμη.
Η τουρκική Baykar, που ανήκει στον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Ερντογάν, έχει μάλιστα κλείσει συμφωνία με την ιταλική Leonardo για την κατασκευή drones. Το πρόβλημα είναι ότι θα μπορούσε μέσω αυτής της συνεργασίας η Άγκυρα να βρει ένα παραθυράκι για να πάρει μερίδιο από τα 150 δισ της ΕΕ για αμυντικές επενδύσεις και εμμέσως να “τρυπώσει” στην άμυνα της Ευρώπης.
Οι φρεγάτες και η συνεργασία στο μεταναστευτικό
Η Αθήνα επομένως θέλει να μπει σφήνα σε αυτή την αναδυόμενη ελληνοϊταλική συμμαχία. Σημειωτέον μάλιστα, ότι στην ελληνική αποστολή μετέχει και ο κ.Δένδιας, καθώς η χώρα μας συζητά την αγορά δύο συν δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών REMM κλάσης Bergamini. Δηλαδή δύο άμεσα και δύο σε δεύτερο αλλά σύντομο χρόνο, ώστε να ενισχυθεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αναμένοντας τις γαλλικές Belharra.
Μάλιστα η ιταλική πρόταση φέρεται να αφορά στην πώληση δύο συν δύο φρεγατών REMM κλάσης Bergamini σε κόστος που ισοδυναμεί περίπου με την απόκτηση μίας ακόμη FDI δηλαδή περίπου 1,2 δισ ευρώ, συν το κόστος των οπλικών συστημάτων. Σε κάθε περίπτωση, πέραν του γεγονότος ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει άμεση ανάγκη από νέα πλοία κατάλληλα για τη Μεσόγειο, η κυβέρνηση πρέπει να συνυπολογίσει και τη διπλωματική διάσταση της συνεργασίας με τη Ρώμη για να την κρατήσει όσο το δυνατόν μακριά από την αγκαλιά του Ερντογάν.
Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν επίσης με νόημα ότι: “Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν λόγω κοινής γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας, κοινές προκλήσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία, προκλήσεις που αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του.”
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι: “Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της Ε.Ε, το μεταναστευτικό, ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με την κ. Μελόνι”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Άλλωστε, Ελλάδα και Ιταλία, είναι χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό, που συμφωνούν στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.