Το τοπίο μετά την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Το τοπίο μετά την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποια είναι η επόμενη ημέρα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και τα νέα ισχυρά πρόσωπα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο το επόμενο διάστημα

Ένα νέο εσωκομματικό τοπίο ανέδειξε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση των «53+» να προχωρά σε έντονες ζυμώσεις θέλοντας τόσο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις όσο και να διευρύνει την επιρροή της μέσα στο κόμμα.

Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 η συνεδρίαση του Σαββάτου, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ήταν καθοριστική για τη σύνταξη του κειμένου των «13», όπου για λόγους τακτικής αποφασίστηκε να μην το υπογράψει ο υπουργός των Οικονομικών. Ο ίδιος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εισηγήθηκε την παραπομπή του κειμένου στις τοπικές οργανώσεις και όχι σε ψηφοφορία προκειμένου να μην είναι αντιπαραθετικό. Η εισήγηση αυτή βρήκε σύμφωνο και τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της τάσης μετά τη συνεδρίαση του οργάνου είναι προφανές πως ο Νίκος Φίλης συμπορεύεται με την κίνηση των «53+», ενώ πολλά μέλη της κίνησης κατατάσσουν και τον Πάνο Σκουρλέτη πολύ κοντά στις απόψεις τους. Είναι σαφές πως αυτά τα δυο νέα ισχυρά πρόσωπα δρουν συμπληρωματικά και δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος λόγω και της ιδιότητάς του ως υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως «δεν μπορεί να πατάει σε πολλές βάρκες» με τα στελέχη της τάσης να αναζητούν, έως ένα βαθμό, νέες αναφορές σε σημαντικά στελέχη μέσα στο κόμμα.

Οι τοποθετήσεις του Νίκου Φίλη και του Πάνου Σκουρλέτη μέσα στη συνεδρίαση τη Κεντρικής Επιτροπής φέρεται να κινήθηκαν στην γραμμή που έχουν χαράξει όλο το τελευταίο διάστημα πάντα, όμως με διάθεση ενωτική μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για τον υπουργό των Εσωτερικών οι πληροφορίες αναφέρουν πως άσκησε κριτική σε θέματα οργάνωσης της διαπραγματευτικής δουλειάς και έθεσε ερωτήματα για την προοπτική της συμφωνίας και τη διαχείρισή της.

«Καμπανάκι» στο Μαξίμου χτύπησαν οι 4 υπογραφές του κειμένου διαφοροποίησης από τους βουλευτές Νίκο Φίλη, Θεόδωρο Δρίτσα, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Χριστόφορο Παπαδόπουλου με τον τελευταίο να αποτελεί για πολλούς το «alter ego» του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Από τους “53+” ξεχωρίζουν οι υπογραφές των μελών της Πολιτικής Γραμματείας Μιχάλη Υδραίου, Χάρη Γολέμη, Πέτρου Καλκανδή, Ερμίνας Κυπριανίδου, Κατερίνας Κνήτου, αλλά και του Πάνου Λάμπρου. Ένα βήμα παραπάνω προχώρησαν  ο πρώην υπουργός Παιδείας και η αντιπρόεδρος της Βουλής οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επέλεξαν να καταψηφίσουν τη πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που παραπέμπει ευθέως στη συμφωνία της Μάλτας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τουλάχιστον 2 από τα 12 λευκά στη ψηφοφορία προέρχονται από βουλευτές του κόμματος.

Θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να ανησυχεί για την επικείμενη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάιο; Από το Μαξίμου δεν δείχνουν να ανησυχούν πιστεύοντας τόσο πως η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί ηθική δέσμευση και για τους βουλευτές όσο και από το γεγονός ότι την κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίας δεν θα υπάρξει πρόσωπο που θα σηκώσει το βάρος να προκαλέσει ανεπανόρθωτο «ρήγμα» στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ενδεικτικό των ζυμώσεων και των αλλαγών που γίνονται στην κίνηση των «53+» είναι και το γεγονός πως ανάμεσα στις 13 υπογραφές του κειμένου, που κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή, είναι και αυτή της Ιφιγένειας Καμτσίδου που προέρχεται από την «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 2010».

Όσον αφορά την «αριθμητική» των «53+», που αναμένεται να διαμορφώσει τις ισορροπίες σε επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες, υπενθυμίζεται πως η τάση υποστηρίζεται, αν και όχι με ενιαία γραμμή, από 11 βουλευτές μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και από 28-30 άτομα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος μιλώντας χθες στον Real Fm τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτός στο διάλογο και προχωράει ενωμένος με στόχο την ολοκλήρωση της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται.

*Έρευνα της Commonview.gr για την αναζήτηση των κύριων προβλημάτων των πολιτών και της εκτίμησης αυτών για τη διαχείρισή τους από το κράτος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα