“Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022” με έμπνευση από τη Μικρασιατική Καταστροφή

“Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022” με έμπνευση από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Η φλεγόμενη Σμύρνη του 1922 εμπνέει την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία EUROKINISSI

Οι φετινές εκδηλώσεις του πετυχημένου θεσμού εμπνέονται από τα 100χρονα από το 1922 – Ειδική επιχορήγηση για δράσεις προσφυγικών  σωματείων και ενώσεων.

Είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο πετυχημένες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» ξεκίνησε το 2020 έχοντας ένα πολύ σαφές και αξιόλογο σκεπτικό: να συνδέσει την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με την παράδοση και την απτή πολιτιστική κληρονομιά μέσα από πρωτότυπα και υψηλής αισθητικής θεάματα, τα οποία παρασταίνονται ανά την επικράτεια –συχνά μάλιστα σε αναπάντεχους χώρους, σαν το Γεφύρι της Άρτας, λόγου χάρη.

Το πρόγραμμα του θεσμού για το 2022, που θα πραγματοποιηθεί από 15 Ιουλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας, έχει ως θέμα την 100ή επέτειο από την Μικρασιατική Καταστροφή. Την δε διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος αναλαμβάνει και πάλι η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Συγχρόνως, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ, σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί η μνήμη και η ταυτότητα των προσφυγικών κοινοτήτων προσκαλούνται Δευτεροβάθμια Προσφυγικά Σωματεία και Ομοσπονδίες Προσφυγικών Συλλόγων και Ενώσεων της χώρας να καταθέσουν προτάσεις για δράσεις, οι οποίες θα τύχουν κρατικής επιχορήγησης. «Θέλουμε ιδιαίτερα να τιμήσουμε τις προσφυγικές κοινότητες, τους εκπατρισμένους Έλληνες, αυτούς που μεταλαμπάδευσαν στη μητροπολιτική πατρίδα τον πλούτο των παραδόσεών τους, τις τέχνες και την παιδεία τους, διαμορφώνοντας μια νέα ταυτότητα,» τονίζει η υπουργός Λίνα Μενδώνη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, καθορίζονται οι ακόλουθοι θεματικοί άξονες δράσης:

  • Καταγραφή και τεκμηρίωση της ιστορίας των κοινοτήτων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, καθώς και της εξέλιξής τους μετά την εγκατάσταση (αρχειακή έρευνα, καταγραφή προφορικών μαρτυριών, εθνογραφικός κινηματογράφος)
  • Ανάδειξη και προβολή όψεων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του προσφυγικού ελληνισμού, που απαντώνται μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο (εθιμικά δρώμενα, διατροφική κληρονομιά, τεχνογνωσίες και καλλιεργητικές πρακτικές, μουσικοχορευτικές παραδόσεις, κλπ)
  • Συγκρότηση και ψηφιοποίηση φωτογραφικών αρχείων, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη μουσειακών συλλογών
  • Έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις
  • Εκπαιδευτικές δράσεις
  • Οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, εκθέσεων, εκδηλώσεων
  • Δράσεις για την ανάδειξη της συμβολής του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της βόρειας και ανατολικής Θράκης στην ανάπτυξη του αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας στην Ελλάδα

Οδηγίες προς ενδιαφερόμενους φορείς

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δράσεων του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» για το 2022, το οποίο, όπως είπαμε, είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή, αποσκοπεί σε μια φρέσκια ματιά πάνω στο πασίγνωστο μαρτυρικό 1922. Όπως τονίζεται στο σκεπτικό του ΥΠΠΟΑ, «κεντρικό ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη προσέγγιση της προτεινόμενης θεματολογίας, πέρα από τα στεγανά και τις προκαταλήψεις των καθιερωμένων αφηγήσεων.»

Επί της διαδικασίας, το πρόγραμμα θα συγκροτηθεί από τις προτάσεις που θα επιλέξει η Ειδική Επιτροπή του ΥΠΠΟΑ μετά από ανοιχτή πρόσκληση. Ειδικότερα:

  • Η ηλεκτρονική πύλη Πολιτιστικών Φορέων για την κατάθεση των προτάσεων θα ανοίξει από την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου και θα δέχεται υποψηφιότητες έως και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.
  • Η προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της πύλης.
  • Προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν οι ΑΜΚΕ, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΥΠΠΟΑ. Κάθε ΑΜΚΕ έχει δικαίωμα να υποβάλει μία πρόταση.
  • Για τις ΑΜΚΕ που θα επιλεγούν, θα καταρτιστούν συμβάσεις με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα δικαιώματα, για τη μετέπειτα χρήση των παραγωγών, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
  • Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης των προτάσεων θα είναι επταμελής και θα ανακοινωθεί την μέρα της δημοσιοποίησης της προκήρυξης.
  • Η επιλογή των προτάσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως τις 31 Μαρτίου 2022.
  • Όπως πάντα, κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: μουσική, θέατρο, χορό, μουσικό θέατρο, εικαστικές τέχνες/ περφόρμανς, δράσεις για παιδιά και εφήβους.
  • Θα επιλεγούν 70 παραγωγές, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000€ (συν ΦΠΑ). Ειδικότερα, όσον αφορά την κοστολόγηση των παραγωγών, θα επιχορηγηθούν 40 παραγωγές συνολικού κόστους 15.000€ (συν ΦΠΑ), 20 παραγωγές κόστους 30.000€ (συν ΦΠΑ), και 10 παραγωγές των 60.000€ (συν ΦΠΑ).
  • Κάθε παραγωγή, εφόσον επιλεγεί, οφείλει να δώσει δύο παραστάσεις.

Επιχορήγηση δράσεων προσφυγικών σωματείων

Συγχρόνως, το ΥΠΠΟΑ απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε Δευτεροβάθμια Προσφυγικά Σωματεία και Ομοσπονδίες Προσφυγικών Συλλόγων και Ενώσεων για δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του 2022. Προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή τους στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων. Οι μη εγγεγραμμένοι φορείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής τους έως και τις 16 Φεβρουαρίου.

Για ζητήματα που αφορούν στην εγγραφή τους, οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να επικοινωνήσουν με την Διεύθυνση Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας και να ανατρέξουν στις οδηγίες υποβολής της πρότασης. Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου. Κάθε φορέας έχει τη δυνατότητα ενός και μόνο αιτήματος. Η αξιολόγηση θα γίνει από πενταμελή Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΥΠΠΟΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα