Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, 62 χρόνια μετά τη δολοφονία του

Διαβάζεται σε 7'
Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, 62 χρόνια μετά τη δολοφονία του
ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Με ενός λεπτού σιγή και αναφορές στον αγώνα του για ειρήνη και δημοκρατία τιμήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, 62 χρόνια μετά τη δολοφονία του από το παρακράτος

Με ενός λεπτού σιγή, η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε, σε ειδική συνεδρίαση της, τη μνήμη του βουλευτή, συνεργαζόμενου με την ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος στις 27 Μαΐου του 1963, δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς.

«Σύμβολο μιας εποχής για τη δημοκρατία», χαρακτήρισε τον Γρηγόρη Λαμπράκη ο Β’ Αντιπρόεδρος Βουλής.

«Εξήντα δύο χρόνια μετά από τη στυγερή δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Βουλή σήμερα τον τιμά ως εξέχων μέλος της. Είναι σύμβολο μιας εποχής για τη δημοκρατία. Ένας αγωνιστής της δημοκρατίας που πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή. Δέχτηκε άνανδρη επίθεση από παρακρατικούς. Με τη δολοφονία του χτυπήθηκε η ελεύθερη έκφραση», τόνισε ο προεδρεύων του Σώματος και Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς.

Όλοι όσοι πήραν το λόγο, στην ειδική αυτή συνεδρίαση, στάθηκαν ιδιαίτερα στους αγώνες του Γρηγόρη Λαμπράκη για δημοκρατία, δικαιοσύνη και ειρήνη.

Ο Παριστάμενος Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σημείωσε ότι «δύο αίθουσες του ελληνικού Κοινοβουλίου θα λάβουν τα ονόματα των αγωνιστών της δημοκρατίας. Του Αλέκου Παναγούλη και του Γρηγόρη Λαμπράκη».

«Η διατήρηση της μνήμης ζωντανής, όσων κοινοβουλευτικών ανδρών προσέφεραν σε αυτόν τον τόπο με τίμημα ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, δεν είναι μόνο μια απλή υποχρέωση της Πολιτείας. Και η σημερινή ειδική αναφορά δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κενή περιεχομένου. Η διατήρηση της μνήμης και η απόδοση τιμής, είναι ουσιαστική πολιτική πράξη. Είναι κατάθεση προσωπικής και συλλογικής ευθύνης. Διακομματικά, η Βουλή των Ελλήνων, έχει εναποθέσει στο πάνθεον των ηρώων της δημοκρατίας το δικό της ιστορικό μερίδιο. Γρηγόρης Λαμπράκης, Αλέκος Παναγούλης και Παύλος Μπακογιάννης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανάκης και συμπλήρωσε:

«Η εικόνα του Γρηγόρη Λαμπράκη να τρέχει στην πορεία της ειρήνης, κρατώντας στα χέρια του μαύρο πανό με την επιγραφή «ΕΛΛΑΣ», είναι μία από τις εμβληματικές στιγμές της ιστορίας μας».

«Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν υπόδειγμα ανθρωπισμού, κοινωνικής ευαισθησίας, αυταπάρνησης, αλληλεγγύης, προσφοράς, αλτρουισμού αλλά και θάρρους, γενναιότητας, αγωνιστικότητας και αταλάντευτης μάχης για την ειρήνη, τα δικαιώματα των ανθρώπων, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία», υπογράμμισε από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου που ανέβηκε στο βήμα, έχοντας τυλιγμένη στο λαιμό της την παλαιστινιακή μαντήλα.

«Ο Λαμπράκης σήμερα, δεν θα καθόταν αυτάρεσκα σε μία θέση εξουσίας. Θα ήταν στο δρόμο με τη σημαία της Παλαιστίνης, θα αγωνιζόταν δίπλα στους αδύναμους. Θα ήταν στη Γάζα και θα παρείχε ιατρική κάλυψη με όποιο τρόπο μπορούσε, στα παιδιά και στους ανθρώπους. Δεν θα παρίστανε ότι όλα καλά γίνονται την ώρα που αφήνονται να πεθαίνουν και δολοφονούνται τόσοι αθώοι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Όπως είπε, «η υπόθεση Λαμπράκη είναι σύγχρονη όσο ποτέ» και πρόσθεσε ότι «και η πορεία και η μνήμη αυτού του ανθρώπου είναι μία βαριά και πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, χαρακτήρισε τον Γρηγόρη Λαμπράκη «αγωνιστή της δημοκρατίας, της ειρήνης και της πολιτικής μετριοπάθειας».

«Η δολοφονία Λαμπράκη θα μπορούσε να είχε γίνει ο τελευταίος σταθμός μιας ανώμαλης πορείας που εμποδίστηκε χωρίς να φθάσει στην καταστροφή. Αλλά αυτό προϋπέθετε ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα αποκτούσαν εγκαίρως συναίσθηση του έρποντος κινδύνου και θα έπαυαν να μάχονται με τα μάτια κλειστά μεταξύ τους, αδιαφορώντας γι’ αυτό που αδυσώπητα ερχόταν. Και αυτό που ερχόταν ήταν η χούντα, μέρος της προετοιμασίας της οποίας ήταν και το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη. Γιατί εκείνο το μαγιάτικο βράδυ του 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο άνθρωπος που προχώρησε προς το σταυροδρόμι όπου ενέδρευε ο θάνατος, είχε ολοκληρώσει την ομιλία του με τη φράση: Μακάριοι οι Ειρηνοποιοί», επεσήμανε η κ. Βούλτεψη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στον αγώνα των τριών δημοσιογράφων, Γιάννη Βούλτεψη από την «Αυγή», Γιώργου Ρωμαίου από το «Βήμα» και Γιώργου Μπέρτσου από την «Ελευθερία», που με την έρευνα τους βοήθησαν να αποκαλυφθεί η αλήθεια και ο ρόλος του παρακράτους στη δολοφονία του Λαμπράκη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, υπογράμμισε ότι το «αίμα του Γρηγόρη Λαμπράκη αποτελεί το σύμβολο του αγώνα για πιο βαθειά δημοκρατία».

«Ο Λαμπράκης έγινε σύμβολο διαρκούς προσπάθειας για περισσότερη ειρήνη και πιο βαθειά δημοκρατία. Και τα σύμβολα έχουν μια πολύ συγκεκριμένη, δυνατή σημασία στη δημοκρατία. Γιατί μας δείχνουν το ιδανικό της αυτοθυσίας και του αγώνα προς το οποίο πρέπει να τείνουμε, το οποίο πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας όλοι εμείς εδώ, που απολαμβάνουμε τις προνομίες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι συνεχής αγώνας, η ειρήνη είναι συνεχής αγώνας, το αίμα του Λαμπράκη αποτελεί πάντα το σύμβολο αυτής της διαρκούς προσπάθειας για περισσότερη ειρήνη στον κόσμο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που η ειρήνη απειλείται, αλλά και για περισσότερη και πιο βαθιά δημοκρατία», τόνισε ο κ. Δουδωνής.

«Οι επετειακές εκδηλώσεις δεν πρέπει να είναι αποστειρωμένες από την τρέχουσα πραγματικότητα και αυτή σήμερα κυριαρχείται από την στρατιωτική γενοκτονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, αμάχων, παιδιών, γυναικών. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης έχει καταστεί σύμβολο αγώνων για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών. Η στάσης ζωής του ενέπνευσε και συσπείρωσε ευρύτατες κοινωνικές ομάδες στους αγώνες για ειρήνη συναδέλφωση και δημοκρατία», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού.

«Η τιμή στη θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη δεν έχει επετειακό χαρακτήρα. Η μνήμη του παραμένει ζωντανή, καθώς χιλιάδες κάθε χρόνο βαδίζουν στα βήματα του, στις πορείες ειρήνης σε όλη τη χώρα, απαιτώντας να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα και συμπλήρωσε:

«Ιδιαίτερα σήμερα, αποκτά ξεχωριστή σημασία σε έναν κόσμο που βράζει και φλέγεται από τους ανελέητους ανταγωνισμούς. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνονται για αυτό που γίνεται σήμερα στην Παλαιστίνη είναι υποκριτικά. Η γενοκτονία του παλαιστινιακού στη λωρίδα της Γάζας, από το κράτος του Ισραήλ πέρασε σε άλλο επίπεδο βαρβαρότητας. Ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι μόνος του. Έχει στο πλευρό του το λαό της Ελλάδος και όλου του κόσμου που με τα συλλαλητήρια, τις συναυλίες, δείχνουν την αλληλεγγύη τους βροντοφωνάζοντας λευτεριά στην Παλαιστίνη. Αυτή είναι η καλύτερη ποινή στη θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη».

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου, τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ο Γρηγόρης Λαμπράκης έπεσε θύμα βίας», προσθέτοντας ότι «η βία δεν μπορεί να υποκαθιστά το διάλογο».

«Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον άνθρωπο που έπεσε θύμα της βίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η βία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθιστά τον διάλογο. Η δολοφονία του δεν ήταν απλώς ένα έγκλημα. Ήταν πλήγμα για τη δημοκρατία και τον θεσμικό διάλογο που πρέπει όλοι να υπερασπιζόμαστε», σημείωσε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, σημείωσε ότι «ο Γρηγόρης Λαμπράκης, δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το παρακράτος, επειδή μίλαγε για την ειρήνη».

«Σε μια εποχή όπως η σημερινή -που η ειρήνη βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών πολιτικών- ο Λαμπράκης θα φόραγε, θα κουβάλαγε τη σημαία της Παλαιστίνης. Γιατί η ειρήνη δεν είναι απλά λόγια στον αέρα είναι πολιτική και ιδεολογική δέσμευση. Και ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν δεσμευμένος στη μάχη της ειρήνης», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα