Ο Ερντογάν σε ρόλο ρυθμιστή της κρίσης στον Κόλπο

Ο Ερντογάν σε ρόλο ρυθμιστή της κρίσης στον Κόλπο
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, accompanied by his wife Emine, left, waves to supporters prior to his speech during a rally one day after the referendum, outside the Presidential Palace, in Ankara, Turkey, Monday, April 17, 2017. Turkey's main opposition party urged the country's electoral board Monday to cancel the results of a landmark referendum that granted sweeping new powers to Erdogan, citing what it called substantial voting irregularities. (AP Photo/Burhan Ozbilici) AP

Μια σειρά από πρωτοβουλίες έχει αναλάνει ο Τούρκος πρόεδρος μετά την απομόνωση του Κατάρ από τις χώρες του υπόλοιπου Αραβικού Κόσμου. Επικοινωνία Τίλερσον - Τσαβούσογλου για το θέμα το Σάββατο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέτ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση της Άγκυρας φαίνεται να ρίχνουν όλο το βάρος των διπλωματικών του προσπαθειών στην εξομάλυνση των σχέσεων του Κατάρ με τις υπόλοιπες χώρες του Αραβικού κόσμου. Μάλιστα, ο Τούρκος ηγέτης φαίνεται να επιθυμεί ρόλο “διαμεσολαβητή”, με μια σειρά από κινήσεις και επαφές το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε την Παρασκευή σχετικό νόμο για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ, σηματοδοτώντας με την εξέλιξη αυτή, την πρακτική υποστήριξη της Άγκυρας προς το εμιράτο.

Επικοινωνία Τίλερσον – Τσαβούσογλου

Για τις εξελίξεις στη Συρία και την κρίση με το Κατάρ συζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το τηλεφώνημα που έγινε με πρωτοβουλία του Ρεξ Τίλερσον, έρχεται μετά τις δηλώσεις του υπέρ χαλάρωσης των μέτρων κατά του Κατάρ την Παρασκευή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα μέτρα προκαλούν χωρίς πρόθεση ανθρωπιστικές συνέπειες και επηρεάζουν τη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που δίνει η συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν έχει γίνει -ακόμα τουλάχιστον- γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο υπουργών. Αναφερόμενος στα σχόλια του Τίλερσον για το Κατάρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι τα «μέτρα πρέπει να αρθούν πλήρως». Την περασμένη Πέμπτη άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος ενέκρινε συμφωνία συνεργασίας σε επίπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης με το Κατάρ.

Πιέσεις Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο στον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν ότι η κρίση στον Κόλπο θα πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι να λήξει το Ραμαζάνι, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Σεΐχ Χάλεντ μπεν Άχμεντ αλ Χαλίφα συναντήθηκε το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη με τον Ερντογάν, εν μέσω της διπλωματικής κρίσης με το Κατάρ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν “τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις”, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνιζε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αλ Χαλίφα, ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ έχει ως στόχο να συμβάλει στην ασφάλεια γενικότερα της περιοχής του Κόλπου και όχι κάποιας συγκεκριμενης χώρας.

Γραμμή βοήθειας από τα ΗΑΕ

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών για βοήθεια οικογενειών που έχουν μέλη από το Κατάρ, ανακοίνωσε τα επίσημα Πρακτορεία των χωρών αυτών, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το ανθρωπιστικό κόστος της κίνησης τους να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη χώρα.

Τα πρακτορεία ειδήσεων δεν ξεκαθάρισαν, ωστόσο, τι είδους υπηρεσίες θα παρέχει η τηλεφωνική γραμμή.

Την Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία, άσκησε κριτική στα μέτρα εναντίον του Κατάρ, τονίζοντας ότι διέλυσε οικογένειες και κατέστρεψε την ευημερία πολλών ανθρώπων.

Μέχρι την πολιτική διαμάχη, λόγω της οποίας διεκόπησαν και οι πτήσεις από και προς το Κατάρ, οι κοινωνίες του Κόλπου διατηρούσαν πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ τους και υπήρχαν και αρκετοί γάμοι, μεταξύ των πολιτών των χωρών αυτών.

Σε ανακοίνωση πάντως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την τηλεφωνική γραμμή γίνεται διάκριση μεταξύ της ηγεσίας του Κατάρ και των πολιτών της. Η τηλεφωνική γραμμή δείχνει τη «δέσμευση των ΗΑΕ για την ευημερία του αδερφικού μας λαού του Κατάρ», τονίζεται στην ανακοίνωση των Εμιράτων.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και άλλες χώρες, κυρίως αραβικές και αφρικανικές, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ αυτήν την εβδομάδα, κατηγορώντας το εμιράτο ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές ισλαμιστές και το Ιράν. Η Τουρκία ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κατάρ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η χώρα χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα