Οι πρώτες 100 μέρες του Ντόναλντ Τραμπ

Οι πρώτες 100 μέρες του Ντόναλντ Τραμπ
DAY 92 - In this April 21, 2017, file photo, President Donald Trump poses for a portrait in the Oval Office in Washington after an interview with The Associated Press. (AP Photo/Andrew Harnik) AP

Μια ανασκόπηση των 100 πρώτων ημερών της θητείας Τραμπ. Προεδρικά διατάγματα, κινήσεις εντυπωσιασμού, διεθνείς επαφές, η Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP), η μετανάστευση και οι κυβιστήσεις μετά την αρχική επίθεση κατά πάντων (Pics+Vids)

Ένας βομβαρδισμός στη Συρία, ένα τείχος που ακόμη δεν έχει χτιστεί, ένα Obamacare που αποσύρθηκε αλλά στην ουσία παρέμεινε, μπόλικοι λεονταρισμοί ανοιχτά της Κορέας και παραδειγματική συνέπεια στα εμπρηστικά tweets παρά την προεδρία. Αυτές είναι οι πρώτες 100 μέρες του 45ου πλανητάρχη.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ σόκαρε τον πλανήτη όταν τον Νοέμβριο του 2016 κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον όντας επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές. Ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας επικράτησε λόγω περισσότερων εκλεκτόρων, αν και είχε 2,3% λιγότερες ψήφους και έγινε ο γηραιότερος και πλουσιότερος πρόεδρος στην εθνική ιστορία της χώρας.

Στις 20 Ιανουαρίου ορκίστηκε εν μέσω αντιδράσεων και ανέλαβε να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του για αλλαγή πολιτικής, κυρίως στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας, αλλά και έναντι του μεταναστευτικού που είχε γίνει σημαία της προεκλογικής του καμπάνιας.

Εκμεταλλευόμενος τη σκληρή επίθεση που δέχθηκε πριν εκλεχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, κατάφερε να επενδύσει στον λαϊκισμό, αλλά όπως φαίνεται αναγκάζεται σταδιακά να “παραδοθεί” στον πολιτικό ρεαλισμό.

Obamacare

Στις 20 Ιανουαρίου, μόλις έφτασε στον Λευκό Οίκο, η πρώτη πολιτική πράξη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να υπογράψει συμβολικά την κατάργηση του Obamacare. Ωστόσο, στις 23 Μαρτίου, το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου έκρινε ότι το σχέδιο Τραμπ θα αυξήσει κατά 24 εκατομμύρια τους ανασφάλιστους Αμερικανούς πολίτες, θα περικόψει την κρατική βοήθεια κατά ένα τέταρτο και θα μειώσει τα προνόμια των ηλικιωμένων, την ώρα που προωθείται μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή για τους πλούσιους των Πολιτειών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άλλωστε έχει συνδέσει τις προσδοκίες μεγάλων φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις με το γενναίο ψαλίδισμα στις δαπάνες Υγείας.

An oversize effigy of a health care professional is seen as hundreds of people march through downtown Los Angeles protesting President Donald Trump's plan to dismantle the Affordable Care Act, his predecessor's signature health care law, Thursday, March 23, 2017. The demonstration came as U.S. congressional leaders postponed a vote on the American Health Care Act, which the White House hopes will replace Obamacare. (AP Photo/Reed Saxon) AP

 

Οι κοινωνικές περικοπές του Τραμπ έπεσαν πάνω σε αντιδράσεις και προοδευτικών Ρεπουμπλικανών και έτσι οι συζητήσεις για το νέο σχέδιο υγείας, συνεχίζονται με το επιτελείο του πλανητάρχη να ψάχνει για ένα επικαιροποιημένο πλάνο που θα πείσει.

Η μάχη με τους Ινδιάνους

“Απαντώντας” για άλλη μια φορά στα πεπραγμένα του προκατόχου του, ο 45ος πλανητάρχης αποφάσισε να δώσει το ΟΚ για να προχωρήσει ο αγωγός πετρελαίου “Dakota Access and Keystone XL” που περνά από τη γη των Ινδιάνων της φυλής Σιού.

Το σχέδιο για τον αγωγό προβλέπει ότι αυτός θα περνά σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το όριο της αυτοδιοικούμενης περιοχής Standing Rock. Ωστόσο ο αγωγός σε ορισμένα σημεία θα εφάπτεται με τον ποταμό Μεγάλο Σιού – παραπόταμο του Μιζούρι –  γεγονός που σύμφωνα με τους αυτόχθονες εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Ο αγώνας των Σιού και οι κινητοποιήσεις τους στην περιοχή, συνεχίζονται.

Army veteran Nick Biernacki, of Indiana, prays at the Cannonball River at the Oceti Sakowin camp where people have gathered to protest the Dakota Access oil pipeline in Cannon Ball, N.D., Sunday, Dec. 4, 2016. Tribal elders have asked the military veterans joining the large Dakota Access pipeline protest encampment not to have confrontations with law enforcement officials, an organizer with Veterans Stand for Standing Rock said Sunday, adding the group is there to help out those who've dug in against the four-state, $3.8 billion project. (AP Photo/David Goldman) AP

Η νύχτα των διαταγμάτων και οι αμβλώσεις

Ήταν 23 Ιανουαρίου όταν ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που βάζει τέλος στη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού, TPP, τη συνθήκη ελευθέρου εμπορίου που διαπραγματευόταν επί σειρά ετών η κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

Στην ίδια τελετή, ο Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο παγώνουν οι προσλήψεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο και μια οδηγία που απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε διεθνείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων. Η απόφαση προκάλεσε την έντονη και εύλογη αντίδραση των αμερικανικών οργανώσεων οικογενειακού προγραμματισμού και εκείνων που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών.

© REUTERS

 

Αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Η πρώτη “ηχηρή” κίνηση του Τραμπ που έγινε πρώτη είδηση σε όλο τον πλανήτη, έλαβε χώρα στις 27 Ιανουαρίου, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του. Ήταν το πρώτο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου για τη μετανάστευση, που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή καθώς κατηγορήθηκε για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων. Με την απόφαση του απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ οποιουδήποτε υπηκόου επτά χωρών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό για 90 ημέρες, όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και των Σύρων προσφύγων μόνιμα.

Ο Τραμπ υπέστη δύο δικαστικές ήττες όταν η εφαρμογή του διατάγματος του ανεστάλη από δικαστή του Σιάτλ την 3η Φεβρουαρίου και όταν εφετείο του Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε την αναστολή της ισχύος του την 9η Φεβρουαρίου.

Εν συνεχεία, ο πλανητάρχης υπέγραψε μια νέα, τροποποιημένη εκδοχή του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του, το οποίο απορρίφθηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια. Στον νέο κατάλογο περιλαμβάνονταν έξι από τις επτά χώρες που υπήρχαν και στο πρώτο διάταγμα: το Ιράν, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη. Οι υπήκοοι του Ιράκ εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα προστατευθούν όσοι έχουν πράσινη κάρτα και όσοι διαθέτουν έγκυρη βίζα, καθώς θα μπορούν να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στις ΗΠΑ.

Συνολικά 16 εισαγγελείς ανά πολιτεία δήλωσαν ότι το διάταγμα είναι αντισυνταγματικό, ενώ αρκετοί ομοσπονδιακοί δικαστές έχουν προσωρινά παγώσει τις απελάσεις για μετανάστες – κατόχους βίζας.

President Donald Trump, accompanied by Agriculture Secretary Sonny Perdue, signs an executive order during farmers' roundtable in the Roosevelt Room of the White House in Washington, Tuesday, April 25, 2017. (AP Photo/Andrew Harnik) AP

Να θυμίσουμε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, στην προεκλογική του εκστρατεία υποστήριζε αρχικά ότι θα απαγορεύσει την είσοδο όλων των μουσουλμάνων. Στη συνέχεια όμως, ανασκεύασε εν μέρει, επισημαίνοντας ότι στόχος του θα είναι χώρες που είναι γνωστές ως “θύλακες τρομοκρατίας”.

Και ενώ ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα, οι ΗΠΑ καταγράφουν μεγάλη πτώση στον τουρισμό τους λόγω των διαταγμάτων αυτών. Ειδήμονες της αγοράς προειδοποιούν ότι το 2017 θα είναι δύσκολο έτος για τον τουριστικό και τον αεροπορικό κλάδο στις ΗΠΑ, που συνολικά συνεισφέρουν στην οικονομία 1,5 τρισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 8,1% του ΑΕΠ. To Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) εκτιμά πως η δραστηριότητα στον τουριστικό και στον αεροπορικό κλάδο των ΗΠΑ θα ενισχυθεί κατά 2,3% το 2017, δηλαδή χαμηλότερα κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι.

Αμυντικές δαπάνες

Στις 27 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 54 δις δολάρια, ή κατά 9% του ΑΕΠ, μειώνοντας παράλληλα τη βοήθεια του προς τρίτες χώρες.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ έχει ανοίξει “μέτωπο” με το ΝΑΤΟ, ζητώντας αύξηση των αμυντικών δαπανών προς τη Συμμαχία από περισσότερες χώρες. Οι ΗΠΑ πληρώνουν σχεδόν το 70% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ, ενώ μόλις τέσσερα από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη που είναι στο ΝΑΤΟ, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, έχουν πετύχει το στόχο των δαπανών που φτάνει στο 2% του ετήσιου ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το 2015 που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τις ΗΠΑ που δαπανούν ετησίως το 3,6% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αποδίδει ένα 2,38% και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.21%.

Περισσότερα θα αποφασιστούν για το ζήτημα τον Μάιο σε μία Σύνοδο σε Ανώτατο επίπεδο όπου θα παρευρεθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος.

President Donald Trump and German Chancellor Angela Merkel walk down the White House Cross Hall in Washington after participating in a joint news conference, Friday, March 17, 2017. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) AP

Στις 27 Μαρτίου άλλωστε, κατά τη συνάντηση του με την Άγκελα Μέρκελ, ο Τραμπ παρέδωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο τον “λογαριασμό” με τα “χρέη” του Βερολίνου προς το ΝΑΤΟ. Βάσει των υπολογισμών του, η Γερμανία οφείλει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, περίπου 300 δις. Η παρουσίαση του εγγράφου έγινε από τον ίδιο τον πολυεκατομμυριούχο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Επισήμως, η Ursula Von der Leyen, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, απέρριψε το ότι η χώρα της χρωστάει λεφτά στη Συμμαχία.

Φυσικά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη στιγμή κατά την οποία ο Ντ. Τραμπ αρνήθηκε να ανταποδώσει χειραψία προς τη καγκελάριο της Γερμανίας κατά τη συνάντηση τους και τις κοινές τους δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου στον Λευκό Οίκο.

“Δεν νομίζω πως είχε ακούσει την πρόταση” της Γερμανίδας καγκελαρίου, όταν εκείνη πρότεινε στον Τραμπ να κάνουν άλλη μία χειραψία έπειτα από αίτημα των φωτογράφων, ενώ οι δύο ηγέτες κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, δήλωσε ο Σον Σπάισερ στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το περιστατικό.

Η Ενεργειακή Ανεξαρτητοποίηση

Στις 28 Μαρτίου, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε ακόμη ένα προεδρικό διάταγμα, αυτή τη φορά για την κλιματική αλλαγή. Με αυτή του την κίνηση προσπαθεί να επαναφέρει τα ανθρακορυχεία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη μάχη του Ομπάμα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο πόλεμος αναμένεται σκληρός και μακρύς, αλλά ο Τραμπ δεν έχει τις πιθανότητες με το μέρος του ούτε σε αυτό το πεδίο. Έχει στο πλευρό του την παραδοσιακή βιομηχανία της χώρας του ωστόσο η διεθνής και η επιστημονική κοινότητα έχει ξεσηκωθεί εναντίον του, μιας και ο ίδιος θεωρεί “απάτη” το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Άλλωστε, στις 28 Απριλίου, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θ’ ανακοινώσει την απόφαση σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ, σχετικά με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι η αναφερόμενη συμφωνία δεν είναι δίκαιη καθώς, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία αλλά κι άλλες χώρες, “δεν πληρώνουν τίποτα” σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Τα χρόνια που προηγήθηκαν της εκλογής του, ο Τραμπ χαρακτήριζε την κλιματική αλλαγή “φάρσα” που έστησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Ο βομβαρδισμός στη Συρία

Στις 7 Απριλίου ο πρόεδρος Τραμπ αιφνιδίασε την παγκόσμια κοινή γνώμη όταν με προσωπική του απόφαση και παρακάμπτοντας τη Γερουσία αποφάσισε να δώσει εντολή για χτύπημα στη Συρία ως απάντηση στην επίθεση με χημικά που οι ΗΠΑ απέδωσαν στο Άσαντ.

Ο στρατός των ΗΠΑ έπληξε με 59 πυραύλους “Τόμαχοκ”, που εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross,  την βάση της Λαττάκειας, στα δυτικά της Χομς.

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ξεκαθάρισε, πως οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν την άδεια της Ρωσίας. Πάντως, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, ο αμερικανικός Στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις, με πολλαπλές συνομιλίες, ότι πρόκειται να βομβαρδίσει συριακή αεροπορική βάση και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας, χαρακτήρισε την αμερικανική επιχείρηση “επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους”, βασισμένη σε “κατασκευασμένο πρόσχημα” και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η μεγαλύτερη νίκη έως τώρα του προέδρου των ΗΠΑ

Δεν ήταν άλλη από τον διορισμό του Νιλ Γκόρσατς, του δικαστή που επέλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Γκόρσατς ορκίστηκε στις 10 Απριλίου στον Λευκό Οίκο. Με τον διορισμό του Γκόρσατς, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγαγε τη μεγαλύτερη πολιτική νίκη της έως τώρα διακυβέρνησής του εκπληρώνοντας μια από τις βασικότερες υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας, αφού η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του δικαστή από το Κολοράντο στην θέση παρά την σθεναρή αντίθεση των Δημοκρατικών.

 

Με τον Γκόρσατς στους κόλπους του, το Δικαστήριο διαθέτει πλέον πέντε συντηρητικούς δικαστές έναντι τεσσάρων προοδευτικών.

Εναντίον του Κιμ Γιονγκ Ουν

Οι διεθνείς εντάσεις κλιμακώθηκαν στις 11 Απριλίου όταν έγινε γνωστό πως ο στόλος των ΗΠΑ άρχισε να “κινείται” προς την Κορέα.

“Η Βόρεια Κορέα πάει γυρεύοντας. Αν η Κίνα αποφασίσει να βοηθήσει, αυτό θα είναι εξαιρετικό. Αν όχι, θα λύσουμε το πρόβλημα χωρίς αυτούς!”, ανέφερε σε σχετικό tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας από τους Κινέζους βοήθεια με “αντάλλαγμα”, μια καλύτερη εμπορική συμφωνία.

Η Πιονγιάνγκ ανησυχεί για τη σύμπραξη Ουάσινγκτον – Σεούλ και συγκεκριμένα για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ομπρέλας THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας, η οποία έχει επισπευστεί μετά και τις πρόσφατες βαλλιστικές δοκιμές του Κιμ Γιονγκ Ουν. Υπενθυμίζεται ότι στη Νότια Κορέα βρίσκονται μόνιμα περίπου 30.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της “εξόδου” μέρους του στόλου, ο ηγέτης της Β. Κορέας προχώρησε σε αποτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου αλλά και σε στρατιωτικά γυμνάσια και επιδείξεις εντυπωσιασμού στη χώρα του, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Κάνοντας πίσω για το τείχος

Ήταν 25 Απριλίου, μόλις πριν λίγες ημέρες δηλαδή, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να υποχωρήσε σχετικά με το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό μπροστά στις απειλές των Δημοκρατικών. Όπως φαίνεται, δεν θα συμπεριλάβει στον επόμενο προϋπολογισμό κονδύλια για την ανέγερση του περιβόητου τείχους κατά μήκος της μεθορίου με το Μεξικό, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο στάσης πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήθελαν αρχικά να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και χρήματα για την οικοδόμηση του τείχους, αλλά οι Δημοκρατικοί το απορρίπτουν.

“Το τείχος είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να σταματήσουμε την πλημμυρίδα των ναρκωτικών που δηλητηριάζει τη νεολαία μας (και πολλούς άλλους)!”, έγραψε στο Twitter.

“Εάν δεν χτιστεί το τείχος, που θα χτιστεί, δεν θα λύσουμε ποτέ το πρόβλημα των ναρκωτικών, ως οφείλουμε”.

O Τραμπ είπε σε εκπροσώπους του Τύπου ότι θέλει να αναβάλει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση του τείχους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του αμερικανικού υπουργείου Προστασίας Περιβάλλοντος η ανέγερσή του θα στοιχίσει περί τα 21 δις δολάρια και θα χρειαστούν πάνω από τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Από τον τερματισμό, στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας NAFTA

Παρότι στις αρχές Απριλίου προέβη σε λεονταρισμούς, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πίσω σε σχέση με τις εξαγγελίες του για κατάργηση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), ενημερώνοντας τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά ότι επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευσή της. Η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εκδόθηκε ύστερα από την αποκάλυψη κυβερνητικών αξιωματούχων ότι ο κ. Τραμπ και οι σύμβουλοί του σχεδιάζουν ακόμη ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα αφορά –αυτή τη φορά– την αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.

FILE - In this Friday, March 3, 2017, file photo, U.S. President Donald Trump gestures as he walks down the stairs of Air Force One upon his arrival at Palm Beach International Airport in West Palm Beach, Fla. China has granted preliminary approval for 38 new Trump trademarks, fueling concerns about conflicts of interest and preferential treatment of the U.S. president. The marks pave the way for branded spas, golf clubs, hotels, and even private body guard and escort services in China _though its not clear if those businesses will actually materialize. (AP Photo/Luis M. Alvarez, File) AP

 

Τελικά, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο και με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που ακολούθησε αμέσως μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες, αποτυπώνεται η αλλαγή της στάσης του κ. Τραμπ σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία και με τις πρώτες μέρες της προεδρίας του. “Αποτελεί προνόμιό μου να προχωρήσω στην επικαιροποίηση της NAFTA μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης. Αποτελεί, επίσης, τιμή μου να συνδιαλεχθώ με τον Μεξικανό πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό του Καναδά, και πιστεύω ακράδαντα ότι στο τέλος οι χώρες μας θα βγουν ισχυρότερες από αυτή τη διαδικασία”, ανέφερε ο κ. Τραμπ στην ανακοίνωσή του.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο κ. Τραμπ είχε απειλήσει για την κατάργηση της NAFTA, μιας εμπορικής συμφωνία που θεωρείται ότι ευθύνεται για την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Μείωση εταιρικού φόρου

Στα αμέσως επόμενα πλάνα του πλανητάρχη είναι η μείωση του εταιρικού φόρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε απ’ τους συμβούλους του στο Λευκό Οίκο να επεξεργαστούν ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει μείωση του εταιρικού φόρου στο 15%, έστω κι αν αυτό σημάνει μείωση των εσόδων που εισρέουν στα κρατικά ταμεία.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν έναν απ’ τους υψηλότερους εταιρικούς φόρους παγκοσμίως (35%) και αρκετοί επιχειρηματικοί κολοσσοί χρησιμοποιούν τα παραθυράκια του νόμου για να αποφεύγουν τη φορολόγηση των κερδών τους.

Στο φορολογικό πεδίο η αμερικανική κυβέρνηση προανήγγειλε συνολικά μαζικές μειώσεις φόρων τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και κυρίως για επιχειρήσεις, όπως προαναφέραμε. Ωστόσο, δεν κατέστη σαφές πώς ακριβώς πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις. Η υλοποίηση της ριζικής αυτής μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μήνες, ενώ στο Κογκρέσο αναμένεται να υπάρξουν αντιστάσεις τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους, που ανησυχούν ότι οι μειώσεις φόρων θα μεγαλώσουν τις τρύπες του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους.

Στο πεδίο των υποδομών τέλος, τα μεγαλεπήβολα σχέδια Τραμπ για διάθεση ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για κατασκευή δρόμων, γεφυρών, σηράγγων και αεροδρομίων, έχουν μείνει απλά στο επίπεδο των εξαγγελιών.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Τέλος, αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με το think tank Partnership for Public Service, ο Τραμπ δεν έχει καταφέρει να στελεχώσει κορυφαία κυβερνητικά πόστα που απαιτούν την έγκριση της Γερουσίας. Από τις 553 θέσεις που προβλέπει το κυβερνητικό οργανόγραμμα έχουν στελεχωθεί με πρόσωπα εμπιστοσύνης του, μόλις 20 θέσεις, ενώ για τις υπόλοιπες δεν έχουν ακόμη υποβληθεί καν οι υποψηφιότητες. Κάτι που δείχνει επίσης με τη σειρά του, πως ο παραδοσιακός πολιτικός αλλά και δικαστικός μηχανισμός των ΗΠΑ, καταφέρνει να θέτει γερά αναχώματα προ των πολιτικών ορέξεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτογραφίες: Associated Press

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα