Μεγάλη μάχη στις Βρυξέλλες για την εισαγωγή πλαφόν στις τιμές αερίου

Μεγάλη μάχη στις Βρυξέλλες για την εισαγωγή πλαφόν στις τιμές αερίου
Φυσικό αέριο ISTOCK

Το πιο πρόσφατο προσχέδιο της Κομισιόν για τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας προβλέπει υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου.

Κρίσιμο θεωρείται το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Στην ατζέντα των 27 βρίσκεται η δέσμη των τριών μέτρων που προτείνει η Ευρ. Επιτροπή και το οποίο αποσκοπεί στην άντληση εσόδων από την αγορά ενέργειας για την οικονομική στήριξη των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στις υψηλές τιμές ρεύματος αλλά και στη μείωση της κατανάλωσης.

Το πιο πρόσφατο προσχέδιο της Κομισιόν για τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας προβλέπει υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου.

Αναλυτικότερα, προβλέπεται ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από όλους τους καταναλωτές ακόμη και εκείνους που δεν έχουν έξυπνους μετρητές.

Η Αθήνα, όμως, αναμένεται να ζητήσει αλλαγές στις διατάξεις του σχεδίου Κανονισμού που αφορούν στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τις πληροφορίες, η ελληνική διεκδίκηση εστιάζει στο χαρακτήρα των μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος (5%) στις ώρες αιχμής. Η Ευρ. Επιτροπή ορίζει πως το μέτρο αυτό πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Πηγές θέλουν την Αθήνα να επιδιώκει τη μετατροπή του σε προαιρετικό.

Ως γνωστόν για το προτεινόμενο μέτρο υπάρχει έντονη αντίδραση της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας, η οποία επιχειρηματολογεί με την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της στις ξένες αγορές.

Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να εξαιρεθεί από τα άρθρα του κανονισμού ως προς τις τεχνολογίες στις οποίες θα επιβληθεί το ανώτατο όριο αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων χωρίς να αρθεί το πλαφόν στις μονάδες φυσικού αερίου.

Η πρόταση της Ευρ. Επιτροπής είναι να υπάρχει ανώτατη τιμή σε όλες τις άλλες τεχνολογίες (ΑΠΕ, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά χωρίς αποθήκευση, λιγνίτη, βιοκαύσιμα και γεωθερμία) πλην του αερίου. Το ελληνικό μοντέλο, όμως, προβλέπει και λειτουργεί από τον Ιούλιο με πλαφόν και στις μονάδες αερίου.

Το τρίτο μέτρο της Κομισιόν είναι η έκτακτη φορολόγηση κατά 33% των υπερκερδών των πετρελαϊκών ομίλων κι εκείνων του φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών καυσίμων.

Ο κ. Σκρέκας στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το περασμένο Σάββατο δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μέτρο του Κανονισμού για την έκτακτη φορολόγηση με 33% των πρόσθετων κερδών του 2022 στα ελληνικά διυλιστήρια.

Οι ελληνικοί όμιλοι, αντιδρούν στο συγκεκριμένο μέτρο και ακολουθούν τις διεκδικήσεις των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών επιχειρήσεων ζητώντας σειρά εξαιρέσεων από τη φορολόγηση των δραστηριοτήτων τους.

Διελκυστίνδα για το πλαφόν στο αέριο

Εν τω μεταξύ, για το φλέγον θέμα που έχει διχάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δηλαδή για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, επιστολή προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία για να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές.

Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία, (οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.α.

‘Αλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα