Γκολντάμερ: Δεν ήρθα για το Μάτι, ήρθα με αφορμή το Μάτι

Γκολντάμερ: Δεν ήρθα για το Μάτι, ήρθα με αφορμή το Μάτι
O Γιόχαν Γκολντάμερ Eurokinissi

Ο Γιόχαν Γκολντάμερ, επικεφαλής της Επιτροπής για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Υπαίθρου και Δασών στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί μέρος της δουλειάς του ο εντοπισμός ευθυνών για τη φωτιά στο Μάτι. Τι ακριβώς τόνισε ο Γερμανός καθηγητής.

Πιο σαφής δεν θα μπορούσε να υπάρξει ο Γιόχαν Γκολντάμερ στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης με αφορμή την πρόοδο και τους στόχους της Επιτροπής για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Υπαίθρου και Δασών στην Ελλάδα της οποίας έχει τεθεί επικεφαλής μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τον Αύγουστο.

Ο Γερμανός καθηγητής ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πώς έργο δικό του και της επιτροπής δεν είναι να διερευνήσουν το τι έγινε στη φονική φωτιά στο Μάτι αλλά εξ αφορμής εκείνης της φωτιάς να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την ελληνική Πολιτεία έτσι ώστε να βελτιωθεί το συνολικό πλαίσιο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα σε μία έτσι και αλλιώς νέα εποχή που επηρεάζεται και από την κλιματική αλλαγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος Γκολντάμερ, Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, τόνισε-σε σχετική ερώτηση που ήρθε προς το τέλος της συνέντευξης τύπου- ότι δεν είναι σε θέση να κάνει κανένα ειδικό σχόλιο για τη φωτιά στο Μάτι. Ηταν δε και η πιο σύντομη από τις απαντήσεις που έδωσε στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο καθηγητής ανέλυσε-στο μέτρο του δυνατού- το πλάνο της δουλειάς του και μίλησε για την εμπειρία του η οποία προήλθε και από την ενασχόλησή του με πυρκαγιές στην Ελλάδα όπως ήταν αυτή στην Καβάλα και στη Θάσο στο καυτό καλοκαίρι του 1985. Παρακολούθησε έκτοτε από κοντά πολλά ανάλογα φαινόμενα σε ελληνικό έδαφος με τελευταίο αυτό της φωτιάς στη Χίο το καλοκαίρι του 2012.

Μίλησε για την ανάγκη της ενίσχυσης του εθελοντικού κινήματος στον τομέα της πυρόσβεσης και της προστασίας από τις φωτιές τονίζονται ότι οι περισσότεροι πυροσβέστες στη χώρα του είναι εθελοντές και όχι επαγγελματίες. Ξεκαθάρισε όμως ότι η συγκεκριμένη θέση του δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τα μέσα του κράτους και της οργανωμένης πολιτείας. “Κάθε άλλο” υπογράμμισε “στόχος είναι αυτά τα μέσα και οι υπηρεσίες να βελτιωθούν”.

Το τελικό πόρισμα της επιτροπής με τις αναλυτικές προτάσεις της Επιτροπής οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και μεταρρυθμίσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο θα κατατεθεί στην ελληνική βουλή μέχρι το τέλος του έτους και ακολούθως θα λάβει χώρα διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων έτσι ώστε να προωθηθούν οι σχετικές αλλαγές.

Ο κ. Γκολντάμερ, σε άπταιστα Αγγλικά, εξήγησε ότι φαινόμενα σαν και αυτό που παρατηρήθηκε στο Μάτι, έχουμε και σε άλλες χώρες και έδωσε ως χαρακτηριστικά τα παραδείγματα αυτά της Πορτογαλίας αλλά και των ΗΠΑ στις οποίες οι φωτιές στην Καλιφόρνια αλλά και σε άλλες περιοχές μαίνονταν επί μήνες.

Υπογράμμισε τη σημασία που έχει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής σ’ όλα αυτά αλλά την ίδια ώρα επεσήμανε ότι δεν ευθύνεται μόνο αυτό.

Τέλος μίλησε για την αστικοποίηση, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και τις αλλαγές που αυτή φέρνει στον τομέα της γεωργίας για να καταδείξει ότι οι αιτίες των πυρκαγιών δεν εξαντλούνται σε μία ή δύο.

Οπως, άλλωστε, τόνισε και ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, μέλος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Συστημάτων, “δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα”.

Εκτός από τον κ. Ξανθόπουλο, τον κ. Γκολντάμερ πλασίωσαν οι Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος (καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Ευτυχίδης (Κέντρο Μελετών Ασφαλείας), Γιώργος Μαλλίνης (καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο) και Ιωάννης Μητσόπουλος (στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα