Ευρώπη εναντίον Ντόναλντ Τραμπ

Ευρώπη εναντίον Ντόναλντ Τραμπ

Οι εκτιμήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ για το αβέβαιο μέλλον της ΕΕ και την παρωχημένη λειτουργία του ΝΑΤΟ "άναψαν φωτιές" στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που αδυνατούν να προβλέψουν την επόμενη μέρα, αφού δηλαδή αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ. Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες αντιδρούν στις δηλώσεις του και τηρούν ακόμη στάση αναμονής

Από την εκλογή του στο Λευκό Οίκο, η Ευρώπη υποδέχτηκε μουδιασμένη το νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις δηλώσεις που κατά καιρούς έχει κάνει τόσο για την ΕΕ, όσο και για το ΝΑΤΟ, την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ στην μετά Τραμπ εποχή και την αντιμετώπιση του πολέμου στη Συρία αλλά και του προσφυγικού. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως οι ηγεσίες των 27 χωρών της ΕΕ είχαν ταχθεί εμφανώς υπέρ της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον, ανεξαρτήτως πολιτικής χροιάς, είτε δηλαδή ανήκαν στην κεντροαριστερά, είτε στην κεντροδεξιά. Την ίδια ώρα η ανησυχία της γηραιάς Ηπείρου κλιμακώνεται και εξαιτίας του αδιόρατου φλερτ Ουάσιγκτον (στη μετά Τραμπ εποχή) και Μόσχας, με την οποία οι Βρυξέλλες έχουν διαρρήξει πλήρως τις πολιτικοοικονομικές τους σχέσεις.

Πολλοί έσπευσαν να καθησυχάσουν τις χώρες της Ευρώπης, με εκτιμήσεις πως ένας πρόεδρος δεν μπορεί να αντιστρέψει την πολιτική της μεγαλύτερης οικονομίας. Οι δηλώσεις όμως του Ντόναλντ Τραμπ, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά και οι άνθρωποι που επέλεξε όλο το τελευταίο διάστημα να στελεχώσουν τα νευραλγικά πόστα της διακυβέρνησής του, συντείνουν προς το αντίθετο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ξεκάθαρα πως δεν είναι διατεθειμένος να διατηρήσει ανέπαφες τις σχέσεις που είχαν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ με την ΕΕ, αντιμετωπίζοντας ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως όχημα ευημερίας της Γερμανίας. Επιπλέον, το ανοιχτό φλερτ με την Μεγάλη Βρετανία για οικονομική συνεργασία, τώρα που η χώρα αποφάσισε να εγκαταλείψει την ένωση αποτελεί άλλη μια ένδειξη των προθέσεων της νέας διοίκησης. Τεράστια ανησυχία προκάλεσαν όμως και οι θέσεις του αναφορικά με το ΝΑΤΟ, που έκαναν τα κράτη μέλη της ευρωατλαντικής συμμαχίας να αγωνιούν για τις εξελίξεις.

Όπως ήταν φυσικό, η Ευρώπη από το πρωί της Δευτέρας ασχολείται με τον Ντόναλντ Τραμπ. Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες προσπαθούν να εφησυχάσουν την κοινή γνώμη, αλλά και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στον νέο Αμερικανό πρόεδρο. Από την άλλη, μια και μόνο συνέντευξη του Αμερικανού προκάλεσε τόσες αντιδράσεις που δείχνουν αμηχανία και σε πολλές φορές νευρικότητα.

Το Βερολίνο προβληματίζεται

«Με ενδιαφέρον διάβασε η καγκελάριος τη συνέντευξή του» δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η στάση της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι γνωστές. «Περιμένουμε τώρα την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ» πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, «και μετά θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε στενά» με τη νέα κυβέρνηση.

 

«Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας» ήταν εξάλλου η απάντηση της ίδιας της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στις εκτιμήσεις του νέου προέδρου πως το μέλλον της ΕΕ δεν διαγράφεται λαμπρό.

Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας

«Θα παραμείνω προσηλωμένη προκειμένου τα 27 κράτη μέλη να εργάζονται από κοινού προς το μέλλον (…) μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Όποιος θέλει ανάπτυξη πρέπει να είναι υπέρ των ανοικτών αγορών

Αναφορές όμως στη συνέντευξη του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ έκαναν σειρά αξιωματούχων από το Βερολίνο, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Ο τσάρος της Γερμανικής Οικονομίας απηύθυνε προειδοποίηση στον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους κινδύνους από τις εμπορικές πολιτικές προστατευτισμού, προσθέτοντας ότι οι προερχόμενες από τη Ρωσία «πλαστές ειδήσεις», όπως τις αποκάλεσε, ισοδυναμούν με πόλεμο προπαγάνδας. «Όποιος θέλει ανάπτυξη –και πιστεύω πως αυτή η κυβέρνηση (του Ντόναλντ Τραμπ) θα είναι μια κυβέρνηση φιλική προς την ανάπτυξη– πρέπει να είναι υπέρ των ανοικτών αγορών», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal. «Ο προστατευτισμός μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα, όμως είναι πάντα βλαβερός μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ο αντικαγκελάριος και προέδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Πιστεύω ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν θα πρέπει να πέσουμε σε βαθιά κατάθλιψη

Ο αντικαγκελάριος και προέδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ «συνέστησε» σε όλους ηρεμία και να αποφεύγουν «βιαστικές» αντιδράσεις και τόνισε ότι η Γερμανία «δεν είναι αδύναμη και υποδεέστερη». Αναφορικά με την προειδοποίηση Τραμπ για δασμολογικές ποινές σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε περίπτωση που θα επενδύουν στο Μεξικό αντί στις ΗΠΑ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισήμανε ότι κατά αυτό τον τρόπο η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν πρόκειται να γίνει ισχυρότερη.

«Πιστεύω ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν θα πρέπει να πέσουμε σε βαθιά κατάθλιψη. Δεν υποτιμώ αυτά που είπε ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όμως θα μας έκανε καλό να επιδείξουμε λίγη αποφασιστικότητα σε μια τέτοια κατάσταση», επεσήμανε ο Γκάμπριελ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Μίλησα σήμερα όχι μόνο με υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ αλλά επίσης με υπουργούς Εξωτερικών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και μπορώ να επισημάνω ότι οι ενδείξεις είναι ότι δεν υπήρξε καμία εκτόνωση των εντάσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είπε μετά τη συνάντηση του με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες, ότι οι δηλώσεις Τραμπ για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ προκάλεσαν «έκπληξη και ταραχή». «Μίλησα σήμερα όχι μόνο με υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ αλλά επίσης με υπουργούς Εξωτερικών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και μπορώ να επισημάνω ότι οι ενδείξεις είναι ότι δεν υπήρξε καμία εκτόνωση των εντάσεων» είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στις εφημερίδες Bild και Times του Λονδίνου.

Φ.Β. Σταϊνμάιερ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ

Άλλωστε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, για τη Γερμανία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αυτοσκοπός, όπως της καταλογίζει ο κ. Τραμπ, αλλά μια «κοινότητα με κοινό πεπρωμένο» προπαντός ενόψει των κινδύνων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ελευθερία, την ευημερία. Στη συνέντευξη, ο μεγιστάνας επισήμανε ότι θεωρεί πως το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο, διότι δεν αμύνθηκε εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο κ. Σέφερ επισήμανε ακόμη, ότι οι δηλώσεις Τραμπ δεν συμπίπτουν με αυτές που έχουν κάνει οι υποψήφιοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της νέας κυβέρνησης. Πάντως, θα πρέπει τώρα να περιμένει κανείς έως ότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση και να δει στη συνέχεια ποια θα είναι οι πολιτική της, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Η Κομισιόν αναμένει

Την πεποίθηση ότι η ΕΕ «θα παραμείνει ενωμένη», εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

 

Σε δηλώσεις της σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η κ. Μογκερίνι ανέφερε πως σέβεται τις απόψεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, «αλλά πιστεύω ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον». Επικαλούμενη μάλιστα και συζήτηση που είχε σήμερα με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε πως όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εμπορίου με τρίτες χώρες, κάτι που ισχύει – όπως είπε – για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πιστεύω ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σχολίασε πως η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα διαμορφώσει με την ΕΕ μια «πολιτική σχέση», η οποία ευχήθηκε να είναι σχέση «συνεργασίας». Όπως ανέφερε, το εν λόγω ζήτημα έχει τεθεί σε συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και υπάρχει η «βούληση» να χτιστεί μια τέτοια σχέση. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα σχολιάσει «προθέσεις προτού γίνουν πολιτικές», και πως προσβλέπει σε μια συνεργασία στη βάση των «κοινών συμφερόντων».

«Η ΕΕ έχει τις δικές της συμπαγείς, αυτόνομες και δυνατές πολιτικές» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν, θα συζητηθούν με τη νέα διοίκηση μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Η Γαλλία αντιδρά…

«Η Ευρώπη είναι πάντοτε έτοιμη να συνεχίσει την διατλαντική συνεργασία», διαβεβαίωσε ο Ολάντ, αλλά πρόσθεσε πως «την ορίζει με βάση τα συμφέροντα και τις αξίες της. Δεν έχει ανάγκη συμβούλους απ’ έξω για να της λένε τι να κάνει». Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε αυτή τη δήλωση πριν απονείμει την ανώτατη τιμητική διάκριση του γαλλικού κράτους στην απερχόμενη αμερικανίδα πρεσβευτίνας στο Παρίσι, την Τζέιν Χάρτλεϊ.

Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη συμβούλους απ’ έξω για να της λένε τι να κάνει

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η Αμερική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει «να φοβάται τον εαυτό της και τον κόσμο», σε μια παρέμβασή του από το υπουργείο Οικονομίας στο Παρίσι.

 

Επικαλούμενος το παράδειγμα του οικοσυστήματος των νεόφυτων επιχειρήσεων της Γαλλίας, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους διατύπωσε την εκτίμηση ότι εκεί μπορεί κανείς να διακρίνει «έναν τρόπο για να κάνει τον κόσμο να κατανοήσει ότι δεν πρέπει να συμπτύσσεται, περιλαμβανομένης της μεγαλύτερη δύναμης του πλανήτη», των ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη πρέπει να είναι εκείνη που κανονικά θα έχει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της, δεν πρέπει να φοβάται

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο «η μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη πρέπει να είναι εκείνη που κανονικά θα έχει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της, δεν πρέπει να φοβάται». «Εάν αρχίσει να νιώθει φόβο για τον εαυτό της και για τον κόσμο, πώς θα είναι ικανή να επηρεάσει, να παραγάγει τέτοια λάμψη, να προσελκύσει;» διερωτήθηκε ο Φρανσουά Ολάντ.

Εμείς, οι πολιτικοί ηγέτες έχουμε την ευθύνη να εγγυόμαστε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο μέλλον ώστε τα ταλέντα να μπορούν να κυκλοφορούν και να προσφέρουμε σε ολόκληρο τον κόσμο

«Πρέπει να μπορούμε να προβάλλουμε τα επιτεύγματά μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς, οι πολιτικοί ηγέτες έχουμε την ευθύνη να εγγυόμαστε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο μέλλον ώστε τα ταλέντα να μπορούν να κυκλοφορούν και να προσφέρουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ό,τι εκείνοι μπορούν να προσφέρουν» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Μαρκ Ερό

Η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων

Πιο επικριτικός υπήρξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό: «Η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων», είναι «να συστήσουν κοινό μέτωπο» και πρόσθεσε: «Οι δηλώσεις του κ. Τραμπ υπενθυμίζουν τους λόγους για τους οποίους περιμένω με ανυπομονησία ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που θα διαδεχθεί τον Τζον Κέρι, να αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά του για να τον συναντήσω, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε όλα τα σημαντικά θέματα», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτειρκών αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία, το ουκρανικό ζήτημα ή την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Copyright Rex Features Ltd 2012

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί

Παράλληα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη δυνατότητα ταχείας κατάληξης της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση του Τραμπ ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ. «Δεν ανησυχώ, πιστεύω ότι η ιδέα αυτή ότι το Brexit θα είναι μεταδοτικό είναι φαντασίωση. Κακή φαντασίωση», είπε.

Δεν ανησυχώ, πιστεύω ότι η ιδέα αυτή ότι το Brexit θα είναι μεταδοτικό είναι φαντασίωση. Κακή φαντασίωση

«Το Brexit δεν είναι κάτι καλό», είπε προειδοποιώντας ότι τα σχόλια του Τραμπ υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποτελούν και το καλύτερο ξεκίνημα για τη διατλαντική σχέση. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει», προειδοποίησε.

Νευρικότητα και στο μικρό Λουξεμβούργο

«Θα ήταν κρίμα αν η Αμερική, η πιο μεγάλη δημοκρατία του κόσμου (…), ενεργήσει με τρόπο καταστροφικό», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε στον Τραμπ ότι η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια αλληλέγγυα κοινότητα», αλλά ότι «παίρνει στα σοβαρά τις εξωτερικές υποθέσεις και γνωρίζει καλά ότι, αν καταστρέψουμε την εξωτερική πολιτική, οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτατες», πρόσθεσε ο Άσελμπορν.

Θα ήταν κρίμα αν η Αμερική, η πιο μεγάλη δημοκρατία του κόσμου (…), ενεργήσει με τρόπο καταστροφικό

Οι Ευρωπαίοι που χαμογελούν με την εκλογή Τραμπ

Στη συνέντευξή του ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ειδική μνεία στη Μεγάλη Βρετανία, γεγονός που δεν έμεινε απαρατήρητο από την βρετανική κυβέρνηση. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός της.

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι

Η εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε επίσης ότι αναμένει η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Βρετανίδας πρωθυπουργού και του Τραμπ να λάβει χώρα στις ΗΠΑ και ότι οι διαδικασίες για αυτό βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία. Πρόσθεσε επίσης ότι η Μέι συμμερίζεται την άποψη του υπουργού της επί των Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να εξετάσει εναλλακτικά οικονομικά μοντέλα μετά το Brexit, εάν αναγκαστεί να το κάνει.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπουν το άνοιγμα Τραμπ ως χρυσή ευκαιρία, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να μην συμφωνήσουν σε πρόσβασή της χώρας στην ενιαία αγορά. Ο Φίλιπ Χάμοντ φέρεται να δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα θα μπορούσε να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα εάν επρόκειτο να φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Boris Johnson at the topping out ceremony for London's largest ever new build hotel, the 1021 room Park Plaza Westminster Bridge Hotel, overlooking the Houses of Parliament London, UK. July 21st, 2009. JASON ALDEN 0781 063 1642 www.jasonalden.com JASON ALDEN

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον

Είναι πολύ καλή είδηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θέλουν να συνομολογήσουν μία καλή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μαζί μας

«Είναι πολύ καλή είδηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θέλουν να συνομολογήσουν μία καλή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μαζί μας και θέλει να το κάνει αυτό πολύ γρήγορα και είναι πολύ ευχάριστο να το ακούς αυτό από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. «Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι έτσι θα είναι», πρόσθεσε.

Πρόκειται για τέλος εποχής. Για το τέλος της ουτοπίας της παγκοσμιοποίησης

Στη στρατηγική του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του στον ευρωπαϊκό Τύπο, αναφέρεται με συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera και ο Τζούλιο Τρεμόντι, πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Γνωστός οικονομολόγος, ο Τρεμόντι είναι ο μόνος Ιταλός ο οποίος κλήθηκε να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι

«Πρόκειται για τέλος εποχής. Για το τέλος της ουτοπίας της παγκοσμιοποίησης. Έστω και με πιο μαλακό τρόπο, η ημερομηνία αυτή εμπεριέχει μια σημασία που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της πτώσης του κομουνισμού», δήλωσε ο Τρεμόντι αναφερόμενος στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρώην υπουργό Οικονομικών, αυτή η ουτοπία της παγκοσμιοποίησης «προέβλεπε και την εξαγωγή της Δημοκρατίας σαν να ήταν σάντουϊτς κάποιου φαστφουντάδικου», διότι «δεν αφορούσε μόνο τις οικονομικές διαδικασίες, αλλά και εκείνες της πολιτικής, και οι ιερείς της την τιμούσαν σαν να επρόκειτο για θρησκεία».

Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, ο Τζούλιο Τρεμόντι πιστεύει ότι «η προεδρία Τραμπ θα ευνοήσει τις διμερείς συμφωνίες με τις χώρες μέλη της Ένωσης», κάτι που θα μπορούσε να ευνοήσει και τις εξαγωγές ιταλικών προϊόντων.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα