Η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία με πόλεμο διαρκείας – Όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες
Διαβάζεται σε 5'
Οι πρώτες διαρροές από Ρωσία – Ουκρανία για όσα συνέβησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη.
- 16 Μαΐου 2025 19:08
Νέες πληροροφρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις απευθείας συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόοδο στο πεδίο της μάχης, αλλά με συμφωνία για ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων.
Σύμφωνα με σειρά αναρτήσεων του δημοσιογράφου του The Economist, Ολιβερ Κάρολ, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, φέρεται να δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για «πόλεμο διαρκείας», απειλώντας μάλιστα με κατάκτηση των περιοχών Σούμι και Χάρκοβο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή, η Ρωσία φέρεται να δήλωσε ότι θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός μόνο αν η Ουκρανία αποσυρθεί από τις τέσσερις περιοχές που το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, παρότι δεν τις ελέγχει πλήρως. Πρόκειται για τις επαρχίες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Ο ίδιος μεταφέρει, επίσης, δηλώσεις που αποδίδει στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσίας: «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για ένα, δύο, τρία χρόνια, όσο καιρό κι αν χρειαστεί. Πολεμήσαμε τη Σουηδία για 21 χρόνια. Πόσο καιρό είστε έτοιμοι να πολεμήσετε;»
Ίσως μερικοί από αυτούς που κάθονται εδώ σε αυτό το τραπέζι να χάσουν περισσότερους από τους αγαπημένους τους. Η Ρωσία είναι έτοιμη να πολεμά για πάντα».
Σημειώνεται πως, το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν αποκαλύφθηκε, αλλά το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έγινε γρήγορα εμφανές, σύμφωνα με ουκρανική πηγή, η οποία δήλωσε στο Reuters ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας ήταν “εκτός πραγματικότητας και ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε είχε συζητηθεί προηγουμένως”.
Οι όροι που έθεσε η Μόσχα περιγράφονται ως “μη αποδεκτοί και μη δημιουργικοί”, δηλώνοντας ουσιαστικά αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.
Η Ρωσία δεν προσήλθε με ειλικρινή πρόθεση για ειρήνη, αλλά για να κερδίσει χρόνο και να στήσει επικοινωνιακό σόου, υποστηρίζει ουκρανική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων που μίλησε στο BBC.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα φέρεται να απαίτησε να μη συμμετάσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνάντηση με Ουκρανία και Τουρκία – γεγονός που επιβεβαιώθηκε, καθώς η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε ξεχωριστές επαφές με τους Ρώσους.
Συμφωνία για ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων
Πάντως, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά, όπως επιβεβαίωσαν ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, στην ουκρανική τηλεόραση, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, καθώς και η ρωσική πλευρά. Εφόσον η συμφωνία υλοποιηθεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Ουμέροφ επιβεβαίωσε ότι στις διαπραγματεύσεις συζητήθηκε και το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, καθώς και οι προοπτικές απευθείας επικοινωνίας ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, δεν υπήρξε συμφωνία σε αυτό το σκέλος.
Η Ουκρανία επιμένει να υπάρξει απευθείας συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών. «Νομίζω ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η πραγματοποίηση συνάντησης σε επίπεδο ηγετών. Αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα μας» διαμήνυσε ο Ουμέροφ, τονίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα των συνομιλιών ήταν η απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου και δεύτερη η εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός.
Η ρωσική αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, δήλωσε «ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των συνομιλιών» και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία.
Ανακοίνωσε δε, ότι στο πλαίσιο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, κάθε πλευρά θα κληθεί να καταθέσει αναλυτικά τη δική της πρόταση για μια μελλοντική κατάπαυση του πυρός. «Έχουμε συμφωνήσει ότι κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το όραμά της για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός, αναλύοντάς το γραπτώς. Μόλις παρουσιαστούν αυτά, πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο – όπως έχει επίσης συμφωνηθεί – να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, επεσήμανε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, με στόχο να διαμορφωθεί κοινό έδαφος για μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, και οι δύο πλευρές θα συναντηθούν ξανά.
Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για ταχύτερα δυνατά βήματα προς την ειρήνη
Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στα «ταχύτερα δυνατά βήματα» για την επίτευξη πραγματικής ειρήνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενιαία και ισχυρή διεθνή στάση απέναντι στη Μόσχα.
Σε ανάρτησή του μετά από τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ηγέτες συζήτησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα πιο γρήγορα βήματα για να φέρει πραγματική ειρήνη και είναι σημαντικό ο κόσμος να διατηρήσει σταθερή στάση. Η θέση μας είναι σαφής — αν η Ρωσία απορρίψει μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των δολοφονιών, τότε πρέπει να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις. Η πίεση προς τη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο» τόνισε ο Ζελένσκι.