ΕΕ: Ώρα αποφάσεων για τις offshore

ΕΕ: Ώρα αποφάσεων για τις offshore
European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, Pierre Moscovici, poses for photographs in Berlin, Germany, Thursday Nov. 9, 2017. (Michael Kappeler/dpa via AP) ap

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: "Οι off shore είναι βαμπίρ, που το μόνο που τους πλήττει είναι το φως της δημοσιότητας", δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων

Το… μπαλάκι στα κράτη μέλη της ΕΕ που την Τρίτη θα κληθούν να αποφασίσουν για την μαύρη λίστα των χωρών που αποτελούν παραδείσους φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, έριξε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επανέλαβε την άποψή του ότι οι “off shore είναι βαμπίρ που το μόνο που τους πλήττει είναι το φως της δημοσιότητας” και δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών ότι είναι αισιόδοξος ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν κατά τη συνεδρίαση του ECOFIN της προσεχούς Τρίτης στη μαύρη λίστα των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων».

«Είναι μια διαδικασία εν εξελίξει», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Η συμπεριφορά κάποιων χωρών που ρίσκαραν ότι θα βρεθούν στον κατάλογο έχει ήδη αλλάξει. Ελπίζω το ECOFIN την Τρίτη να θέσει ψηλά τους στόχους», προειδοποιώντας τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι εάν δε συμβεί κάτι τέτοιο, η Επιτροπή θα το «καταγγείλει». Επίσης, η Κομισιόν προτείνει κοινή φορολογική βάση για τις εταιρίες στην ΕΕ, έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρχει η «τεχνητή μεταφορά» φορολογικών συμφερόντων. Ωστόσο, ο Επίτροπος έσπευσε να διευκρινίσει πως «το ότι ένα κράτος δεν είναι στη λίστα δεν σημαίνει ότι δεν θα ελέγχεται».

«Παρόλο που στη λίστα δεν θα συμπεριλαμβάνονται ευρωπαϊκά κράτη, έχω επανειλημμένως πει για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μάλτα ότι δεν έχουν δώσει επαρκείς απαντήσεις σε ερωτήσεις της Κομισιόν», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μοσκοβισί. «Η εν λόγω «μαύρη λίστα» προωθείται εδώ και δύο χρόνια από την Επιτροπή. Μετά τις αποκαλύψεις, έχει ωριμάσει η στιγμή πλέον, ωστόσο, είναι οι ειδικοί των κρατών-μελών που εργάζονται πάνω σε αυτήν και οι υπουργοί τους αυτοί που θα αποφανθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Επίτροπος ενημέρωσε επίσης ότι η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει αύριο πρόταση για την ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα του ΦΠΑ. «Τα Paradise Papers έχουν επισημάνει την έκταση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ σε ορισμένες δικαιοδοσίες για αγορές αγαθών, όπως γιοτ για παράδειγμα με off shore στη Νήσο του Μαν. Η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση του Eurofisc, του δικτύου υπηρεσιών έρευνας που λειτουργεί για την ανίχνευση των μεγαλύτερων περιπτώσεων διασυνοριακής απάτης, ιδίως εκείνων που αφορούν αυτοκίνητα, σκάφη και αεροπλάνα», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.

Η συζήτηση κράτησε τρεις ώρες και το ενδιαφέρον των ευρωβουλευτών ήταν έντονο. O Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι θα προταθεί η μόνιμη σύσταση επιτροπής για το θέμα στο Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο.

«Στα Paradise Papers είδαμε ότι κάποια κράτη που ζητούν φόρο από τους πολίτες, όπως  ΦΠΑ για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν χώρες-παραδείσους ή καταφύγια για φοροαποφυγή σε νόμιμους σκοπούς. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό ένα κράτος όταν ζητάει από τους πολίτες να είναι συνεπείς; Οι φορολογούμενοι δεν το καταλαβαίνουν. Θυμώνουν, αγανακτούν, διότι προκύπτουν και προκαλούν πολλά ερωτηματικά. Και θεωρώ ότι έχουν δίκιο», σχολίασε ένας από τους δημοσιογράφους-εισηγητές.

(Φωτό: Michael Kappeler/dpa via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα