Πόλεμος στην Ουκρανία: Το νερό στην υπηρεσία της αντίστασης – Η τακτική που θυμίζει ανταρτοπόλεμο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το νερό στην υπηρεσία της αντίστασης – Η τακτική που θυμίζει ανταρτοπόλεμο
Planet Labs PBC

Δορυφορικές φωτογραφίες "αποκαλύπτουν" ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν ακόμα και παράδοξες τακτικές για να σταματήσουν τους Ρώσους.

Μπορούν εν έτει 2022 τακτικές ανταρτοπολέμου που χρησιμοποιούνταν ακόμα και στο μεσαίωνα να αποδειχθούν αποτελεσματικές;

Σίγουρα, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Washington Post, οι Ουκρανοί επιχείρησαν να κάνουν τα πάντα έτσι ώστε να σταματήσουν την προέλαση των Ρώσων στο έδαφός τους. Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και το νερό.

Τα στοιχεία που επικαλείται η Ποστ προέρχονται από δορυφορικές φωτογραφίες αλλά και από εκτιμήσεις ειδικών δείχνουν ότι βόρεια του Κιέβου δημιουργήθηκαν πλημμύρες οι οποίες όλα δείχνουν πως είναι τεχνητές και έχουν να κάνουν με την προσπάθεια των Ουκρανών να αμυνθούν.

Η εν λόγω πλημμυρισμένη περιοχή βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο, βόρεια του Κιέβου στις όχθες του ποταμού Δνείπερου. Στο σημείο φέρεται να ειναι ακινητοποιημένα εδώ και πολλές ημέρες ρωσικά στρατεύματα.

Στην ιστορία του πολέμου, το συγκεκριμένο αμυντικό μέτρο λήφθηκε πολλές φορές και συνδυάστηκε με οχυρωματικές γραμμές, τείχη και χαρακώματα. Σαν όπλα χρησιμοποιήθηκαν επίσης, ποτάμια, ακόμα και έλη.

Η Ολλανδία, που ως χώρα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη γεωγραφική θέση, κάτω από την επιφάνεια του νερού, χρησιμοποίησε πολλές φορές στο παρελθόν αυτό το “υδάτινο” όπλο προκειμένου να αμυνθεί, τις περισσότερες φορές όμως αποτυχημένα. Η τακτική αυτή είχε συχνά καταστροφικές συνέπειες για τη γη και τη μελλοντική καλλιέργειά της.

Πολύ μεγάλη καταστροφή τέλος, υπέστη συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας, όταν ο Κινεζικός στρατός το 1938 επιχείρησε να ανακόψει την προέλαση των Ιαπώνων σπάζοντας τα αναχώματα του Κίτρινου Ποταμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα