“Λάθος η επιστροφή στη δραχμή”

Το τέλος του κοινού νομίσματος, θα σημάνει η έξοδος των "προβληματικών" χωρών από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Χαρακτηρίζει λάθος ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Λαρς Φελντ: "Πολιτικός δυναμίτης η Ελλάδα"
- 26 Φεβρουαρίου 2011 16:48
Η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών έχουν επανειλλημένα απορρίψει το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή, εκφράζοντας την πεποίθηση τους πως το ακολουθούμενο, εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα, οικονομικό πρόγραμμα θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στις “αγορές”.
Ωστόσο τα σενάρια εξόδου από τη ζώνη του ευρώ δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό. Δεν έχει περάσει μια βδομάδα από την τοποθέτηση του προέδρου του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος είχε πει πως μόνο δύο λύσεις υπάρχουν για την Ελλάδα: “είτε επιστροφή στη δραχμή ή ένα άνευ προηγουμένου δραστικό πρόγραμμα περικοπών που θα περιλαμβάνει χαμηλότερους μισθούς σε όλο το εργασιακό μέτωπο”.
Τώρα ήταν η σειρά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη, με συνέντευξη του στο περιοδικό “Fokus”, επικεντρώνοντας ωστόσο περισσότερο στις συνέπειες που θα είχε για τη δική του χώρα κάτι τέτοιο.
Ο Σόιμπλε εμφανίζεται καταρχήν αντίθετος στην απομάκρυνση μεμονωμένων “προβληματικών” χωρών, έστω και πρόσκαιρα, από το Ευρώ.
“Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Λάθος και όχι ταμπού
Ερωτώμενος αν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι “ταμπού”, απαντά: “Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος”. Όσον αφορά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε αποφεύγει να απαντήσει, παραπέμποντας στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. “Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματατος και – συνδεδεμένη με αυτό – μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας”, σημειώνει ο Σόιμπλε. “Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη”, επισημαίνει.
Βέβαια, από τη συνέχεια της συνέντευξης του προκύπτει ότι μάλλον δεν είναι η “έγνοια” για την προστασία των Γερμανών εργαζομένων που κάνει τη γερμανική κυβέρνηση να διατηρεί τη συγκεκριμένη στάση, αλλά η ανάγκη ενίσχυσης της θέσης της χώρας του μέσα στην ευρωπαϊκή “λυκοσυμμαχία”.
“Με τα προγράμματα διασωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. Αυτό αποδίδει – κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε” τονίζει ο Σόιμπλε.
Κρίσιμος παράγοντας η Ελλάδα
Ανησυχίες για την έκβαση του κρίσιμου Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ στις 24/25 Μαρτίου εκφράζει ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, οικονομικός σύμβουλος και μέλος της “επιτροπής σοφών” της γερμανικής κυβέρνησης.
“Δεν έχω καλό προαίσθημα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Μαρτίου. Όλα “πακετάρονται” μαζί: ο μηχανισμός διάσωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός πολιτικού παζαρέματος”, λέει ο κ. Φελντ σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.
“Οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους εξυγίανσης που έχουν θέσει. Υπάρχει περίπτωση το 2013 το χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ”, λέει ο κ.Φελντ.
“Όπως σημειώνει “η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ταυτοχρόνως να κάνει οικονομία και να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός δυναμίτης. Αν θέλει να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αναδιάρθρωσης”, λέει ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμώντας ότι “η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν επαρκεί”.