Στο έλεος της ακρίβειας: Τι προτείνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

Στο έλεος της ακρίβειας: Τι προτείνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας
ARIS OIKONOMOU/SOOC

Τις δικές της προτάσεις έτσι ώστε να μην ισχύσουν τελικά νέες τιμές σε προϊόντα κοινής κατανάλωσης έκανε η Ενωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας.

Ενίσχυση του θεσμού της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων για τον προληπτικό κοινωνικό έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής των επιχειρήσεων, προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ως εργαλείο για τον έλεγχο της ακρίβειας. Σε σημερινή ανακοίνωση της ένωσης αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποί της συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τετάρτης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με εκπροσώπους των ενώσεων καταναλωτών.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επιβάρυνση που υφίστανται τα νοικοκυριά λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέρθηκε στην ακρίβεια υπογραμμίζοντας ότι, από τον Μάιο του 2021 οι τιμές παρουσιάζουν ισχυρή ανοδική πορεία, η οποία, καθ' όλες τις προβλέψεις αναμένεται να συνεχιστεί μάλλον δυναμικότερη. Απεναντίας, οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι.

ADVERTISING

Σημείωσε δε, πως αν η κατάσταση συνεχιστεί ανεξέλεγκτη, οι συσσωρευμένες ζημιές των επιχειρήσεων θα αποσβεστούν σε βάρος των εισοδημάτων της μισθωτής εργασίας. Αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ιδιαίτερα με τις ευμεγέθεις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Εκτός από τα όποια μέτρα ελάφρυνσης των φορολογικών επιβαρύνσεων των φορολογούμενων νομικών και φυσικών προσώπων μπορεί να πάρει η κυβέρνηση, η ΕΕΚΕ πρότεινε:

- Εκπόνηση Ειδικού Τιμαρίθμου των παροχών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

- Τιμαριθμοποίηση των παροχών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

- Συμπληρωματική προσθετική αυτοτελής σύνδεση των μισθών με τα κέρδη

- Γενικευμένη θέσπιση της αναγραφής στις ετικέτες πώλησης προϊόντων από τους πωλητές τους της τιμής αγοράς τους ή του κόστους παραγωγής τους

- Θέσπιση θέσης Υπευθύνου Εξυπηρέτησης Καταναλωτών στα σημεία πώλησης

- Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

- Συγκρότηση Συνεταιρισμών Λαϊκής Κατανάλωσης για τη διαπραγμάτευση εκπτώσεων τιμών με τους προμηθευτές

-Ενίσχυση των Ενώσεων Καταναλωτών για την εξειδικευμένη ενημέρωση των καταναλωτών ανά γεωγραφική περιοχή και σε εξειδικευμένες ομάδες, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ζήτησε τέλος, να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον προληπτικό κοινωνικό έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής των επιχειρήσεων διαμέσου της διαβούλευσης των Κοινωνικών Εταίρων, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες που η κυβερνητική πολιτική έχει αποδιοργανώσει πλήρως την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγορά, Τοπικά Νέα
SHARE:

24Media Network