Κόκκινα δάνεια: Αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά η πώληση της Αριάδνης

Κόκκινα δάνεια: Αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά η πώληση της Αριάδνης
Shutterstock

Στη μάχη για το project Αριάδνη θα ριχτούν και οι τρεις mega servicers (doValue, Intrum, Cepal) σε συνεργασία με τους μετόχους τους, καθώς λόγω μεγέθους του πακέτου, ο νικητής θα εδραιώσει προβάδισμα στη διαχείριση απαιτήσεων που θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται όλοι μεγάλοι Servicers που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων καθώς χθες ενημερώθηκαν και επισήμως ότι οι διαδικασίες για την πώληση του πακέτου NPLs του εκκαθαριστή PQH της Τράπεζας της Ελλάδος (project Αριάδνη) εισέρχονται στην τελική ευθεία.

Το virtual data room είναι πλέον ανοικτό για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με ορίζοντα η συναλλαγή η οποία αφορά δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 14 δισ. ευρώ, να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.

Το project Αριάδνη έχει κομβικό ενδιαφέρον και για τους τρεις μεγάλους παίκτες της αγοράς, doValue, Intrum και Cepal, διότι είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος χαρτοφυλάκιο που έχει βγει προς πώληση στην Ελλάδα και η απόκτησή του θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στον Servicer που θα το αποκτήσει. Παράλληλα θα μειώσει κατά σχεδόν 60% τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η PQH για λογαριασμό των 18 πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ανάγκη απόκτησης του συγκεκριμένου πακέτου είναι τόσο μεγάλη που και οι τρεις θα αναζητήσουν ισχυρούς συμμάχους για να κατέβουν από κοινού στη μάχη διεκδίκησης του project Αριάδνη και με περισσότερα όπλα.

Όπως εξηγούν παράγοντες της εγχώριας αγοράς κόκκινων δανείων «το ενδιαφέρον των private equity funds και των mega servicers για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου είναι πολύ σημαντικό λόγω του μεγέθους των απαιτήσεων και της δυνατότητας που παρέχει για απόκτηση κρίσιμης μάζας. Το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» θα αποτελέσει την μητέρα των μαχών μεταξύ των μεγάλων Servicers της ελληνικής αγοράς καθώς πρόκειται για ένα «αδούλευτο» χαρτοφυλάκιο το οποίο μπορεί να αποφέρει σημαντικές ανακτήσεις, ακόμη και στο 20% της αξίας του και με την ολοκλήρωση της πώλησής τους εκτιμάται ότι θα εισρεύσει από τον τελικό νικήτή – επενδυτή ρευστό της τάξης του 1 δις. ευρώ. Προφανώς και οι τρεις mega servicers (doValue, Intrum, Cepal) θα δείξουν αυξημένο ενδιαφέρον, σε συνεργασία με τους μετόχους τους (doValue – Fortress – Bain, Cepal – DK) ή με τρίτους (Intrum), καθώς λόγω μεγέθους, ο νικητής θα εδραιώσει προβάδισμα στη διαχείριση απαιτήσεων που θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι το χαρτοφυλάκιο θα έλξει και όσους δεν έχουν αποκτήσει μεγάλες θέσεις στην εγχώρια αγορά» προσθέτει η ίδια πηγή.

Τα πλεονεκτήματα και η δομή

Σημειώνεται ότι το project Αριάδνη διαθέτει κόκκινα δάνεια σε μεγάλη καθυστέρηση τα οποία έχουν προκύψει από τις τράπεζες που έκλεισαν και έσπασαν στα δύο (ΑΤΕ, TT, FBBank κ.α.) τα πρώτα 2-3 χρόνια της μνημονιακής περιόδου.

Ωστόσο έχει και σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς τα ενέχυρα θεωρούνται αξιοποιήσιμα, με δεδομένο ότι αποτελούν ως επί το πλείστον εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ισχυρό, καθώς αφενός πρόκειται για χαρτοφυλάκιο μεγάλου μεγέθους που διατίθεται μέσω πώλησης και όχι τιτλοποίησης (επομένως ο αγοραστής το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου), αφετέρου παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια ανακτήσεων.

Με τις συναλλαγές Frontier και Αριάδνη, θα κλείσει ουσιαστικά ένας κύκλος μεγάλων τιτλοποιήσεων και πωλήσεων NPLs και θα εκκινήσει μία νέα εποχή με πωλήσεις μικρότερων πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες ή και τα funds που έχουν αγοράσει ήδη χαρτοφυλάκια NPLs.

Tο χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» αποτελείται από εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα, κυρίως εξασφαλισμένα δάνεια (επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά) των 13 πιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Πρόκειται για δάνεια των πρώην: Αγροτικής Τράπεζας (άνω του 50% του χαρτοφυλακίου), Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Proton Bank, FBB, Πανελλήνιας Τράπεζας, των Συνεταιριστικών Τραπεζών Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου.

Mε ημερομηνία 31/12/2020, η λογιστική αξία των απαιτήσεων του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ και το συνολικό υπόλοιπο σε 13,9 δισ. ευρώ που αφορούν 53.000 οφειλέτες, 72.000 δανειακές συμβάσεις και 97.000 δάνεια. Το χαρτοφυλάκιο φέρει εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών και διάσπαρτες ανά τύπο και περιοχή. Η σύνθεση των απαιτήσεων είναι σε αναλογία 60% επιχειρηματικά δάνεια και 40% λιανικής, κυρίως στεγαστικά.

Προφανώς και η επιδιωκόμενη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους των απαιτήσεων που διαχειρίζεται η PQH επιβάλλει και τη μείωση του προσωπικού της. Έτσι, προβλέπεται δέσμευση του αγοραστή να απορροφήσει σημαντικό μέρος των εργαζομένων στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της PQH. Οι εργαζόμενοι, που θα επιλέξουν να φύγουν από την PQH, θα αποζημιωθούν πλήρως.

Ο διαγωνισμός

Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: της υποβολής μη δεσμευτικών και δεσμευτικών προσφορών.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών θα είναι η 18η Ιανουαρίου 2022. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέσα στον Μάιο, με στόχο η συμφωνία με τον προτιμητέο επενδυτή να κλείσει τον Ιούνιο του 2022. Το συγκριμένο χαρτοφυλάκιο έχει ετοιμαστεί από πέρυσι, ωστόσο η διαδικασία πώλησης «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

Προκειμένου να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά στην προσέλκυση ενδιαφέροντος το μέγεθος του χαρτοφυλακίου και να διευρυνθεί, όσο γίνεται, ο ανταγωνισμός, η PQH αποφάσισε να δοθούν διευκολύνσεις στην καταβολή του τιμήματος. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σε βάθος τριετίας, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διαθέτει εγγύηση από αξιόπιστο τραπεζικό φορέα.

Μετά την πώληση του «Αριάδνη», το εναπομείναν χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση στην PQH θα περιοριστεί σε δάνεια της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί τον Μάιο του 2020η πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος», μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρηματικών χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο μεταβιβάστηκε στην Intrum.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα