Θετική έκβαση στο Eurogroup: Έξτρα δόση με δεσμεύσεις για το χρέος

Θετική έκβαση στο Eurogroup: Έξτρα δόση με δεσμεύσεις για το χρέος

Εκταμίευση δόσης άνω των προβλεπομένων, στο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, σαφείς δεσμεύσεις για το χρέος και επικράτηση της πρότασης της Γαλλίας για σύνδεση της βιωσιμότητας του χρέους με την ανάπτυξη της χώρας, είναι τα κυριότερα σημεία της απόφασης του Eurogroup. Οι πρωταγωνιστές και οι δηλώσεις

Ανταπόκριση από το Λουξεμβούργο: Μαρία Ψαρά

Αυτή τη φορά, όλες οι πλευρές ήταν πιο έτοιμες να αποδεχθούν μία κοινή λύση, μία πρόταση συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Το είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, το επανέλαβε με έμφαση η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε πείσμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που μπαίνοντας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο έλεγε ότι «έχουμε συμφωνία εδώ και τρεις εβδομάδες, αλλά οι Έλληνες ήθελαν περισσότερο χρόνο», οι πρωταγωνιστές της 15ης Ιουνίου επιβεβαίωσαν ότι σήμερα οι συνθήκες ήταν ώριμες ώστε να ληφθεί μια κοινή συμβιβαστική λύση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος.

Το Eurogroup λοιπόν αποφάσισε την χορήγηση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, την συμφωνία της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και πάνω κάτω 2% έως το 2060, ένα οργανόγραμμα παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα κάνουν την Ελλάδα να αλλάξει σελίδα.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, ανέλαβε την δέσμευση για την έγκριση ενός «προαιρετικού προγράμματος επί της Αρχής» που θα φθάνει έως τα 2 δισ. δολάρια και το οποίο θα ισχύσει ανά πάσα στιγμή υπάρξει η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα πείσουν το Εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου ότι το χρέος γίνεται βιώσιμο.

Ακόμη και τα… αυτονόητα, δεν ήταν εύκολα. Λίγο πριν εξελιχθεί η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα, Γερμανοί διπλωμάτες έλεγαν στο news247.gr, ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους, αφού απλώς εφάρμοζε αυτό στο οποίο είχε συμφωνήσει το Μάιο του 2016.

«Ενας φίλος μου μένει στην Αθήνα, νοίκιασε ένα σπίτι που αργότερα διαπίστωσε ότι ήταν υψηλό. Οταν το είπε στους Έλληνες φίλους του, του είπαν να το διαπραγματευτεί με τον ιδιοκτήτη. Κι αυτός απόρησε: μα έχουμε ήδη συμφωνία!, τους είπε. Προφανώς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα», μας είπε ένας από αυτούς χαρακτηριστικά.

Συμφωνία με έντονα στοιχεία ανάπτυξης-Ο ρόλος της Γαλλίας

Για να επέλθει η τελική συμφωνία, όλες οι πλευρές έκαναν ένα βήμα πίσω. Ο κ. Σόιμπλε για τη διάρκεια και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, το ΔΝΤ για το μήκος των ωριμάνσεων, η Ελλάδα για την συνολική συμφωνία ελάφρυνσης. «Εχει σημειωθεί πρόοδος αλλά χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο», σχολίασε ο διευθυντής ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Το θετικό κλίμα υπέρ της Ελλάδας από άλλα κράτη-μέλη, αλλά και η πίεση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου να λάβει όσα περισσότερα μπορούσε από τη διαπραγμάτευση οδήγησαν τελικά σε μια συμφωνία με έντονο το στοιχείο της αναπτυξιακής πολιτικής. Σε αυτό βοήθησε και ο γαλλικός παράγοντας, η πρόταση του οποίου τελικά βρήκε χώρο στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup.

Σύνδεση ανάπτυξη – χρέους και η νίκη των 8,δισ. ευρώ

Ο μηχανισμός σύνδεσης ανάπτυξης-χρέους ήταν αναμφίβολα μία νίκη για την ελληνική πλευρά. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε πως, καθώς οι διαφορές στις εκτιμήσεις για ανάπτυξη παραμένουν, θα υπάρξει ο μηχανισμός προσαρμογής της ανάπτυξης. «Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος. Το Eurogroup ανέθεσε στο EWG να συνεργαστεί περαιτέρω με αυτό το θέμα από το 2018», τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το Eurogroup θα εφαρμόσει τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον χρειαστεί, και αυτό θα φανεί στην τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Μία ακόμη νίκη είναι η αυξημένη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, που ξεπερνάει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Το Eurogroup συμφώνησε ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών, αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων. Μια νέα λογική πίσω από τις αποφάσεις.

«Τώρα γυρίζουμε σελίδα προς όφελος του ελληνικού λαού», ανέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και συμπλήρωσε: «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει εργαλεία για υποστήριξη των επενδύσεων. Η ανάπτυξη είναι τώρα προτεραιότητα!».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ευτυχής που ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση. Ξεκαθάρισε ότι τα 6,9 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούλιο για την αποπληρωμή χρέους και τα υπόλοιπα μετά το καλοκαίρι.

“Μην αφήσουμε το τέλειο να είναι εχθρός του καλού”

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, το επί της αρχής πρόγραμμα θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις, ενώ η αποδέσμευση πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναλάβουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους επαρκείς για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Κανείς δεν θεωρεί πως αυτή είναι η καλύτερη λύση. Η καλύτερη λύση θα ήταν μια συμφωνία για το χρέος. Είναι η δεύτερη καλύτερη λύση», είπε.

«Η τελευταία παράγραφος της δήλωσης του Eurogroup τα λέει όλα: οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα στην επιστροφή της στις αγορές, αλλά και να σταθεί στα πόδια της», τόνισε από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Πρόκειται για μια λύση που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού; Οχι. Αλλά ας μην αφήσουμε το τέλειο να είναι εχθρός του καλού», είπε με έμφαση ο υπουργός.

Φωτό: AP Images/Geert Vanden Wijngaert

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα