Βρυξέλλες: Κατατέθηκαν τα προσχέδια προϋπολογισμού όλων των χωρών στην Κομισιόν

Βρυξέλλες: Κατατέθηκαν τα προσχέδια προϋπολογισμού όλων των χωρών στην Κομισιόν
Το κτήριο της Κομισιόν EUROKINISSI

Στη διάθεση της Κομισιόν τα προσχέδια των προϋπολογισμών όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης κατέθεσαν τελικά το προσχέδιο προϋπολογισμού τους στην Κομισιόν. Παρά το θρίλερ της εκπνοής της 12ης βραδινής της 15ης Οκτωβρίου, καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας που έληξε χωρίς να έχει αναρτηθεί το σχέδιο της Ιταλίας, το πρωί όλα τα προσχέδια ήταν αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Τώρα η Κομισιόν εξετάζει τους προϋπολογισμούς και θα εκδώσει την εκτίμησή της το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η χθεσινή μέρα στις Βρυξέλλες πέρασε εν αναμονή των προσχεδίων των προϋπολογισμών. Από το πρωί, στην ειδική ιστοσελίδα της Κομισιόν, αναρτούνταν τα κείμενα που έστελναν οι διάφορες χώρες της Ευρωζώνης. Η διορία έληγε τυπικά χθες τα μεσάνυχτα και μέχρι το απόγευμα, μόλις 10 από τις 19 χώρες είχαν καταθέσει το προσχέδιό τους.

Το προσχέδιο της Ελλάδας ανέβηκε στην ιστοσελίδα γύρω στις 8 η ώρα. Οι πρώτες χώρες που είχαν στείλει τους προϋπολογισμούς τους ήταν η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Κύπρος και η Αυστρία. Στην πορεία προστέθηκαν η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία και άλλες.

Η Ιταλία άφησε τελικά την ημερομηνία να εκπνεύσει, όπως και η Πορτογαλία. Η ιστορία πάντως έχει δείξει ότι ακόμη και να υπάρξει κάποια καθυστέρηση ολίγων 24ώρων, δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Στο παρελθόν, η Ισπανία είχε αργήσει κάποιες μέρες, ενώ η Πορτογαλία δεν είχε στείλει καν προσχέδιο, επικαλούμενη ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει από τον προηγούμενο προϋπολογισμό της!

Διαδικαστικά μιλώντας, η Κομισιόν έχει μία εβδομάδα από την κατάθεση για διευκρινίσεις και δύο για απορρίψει εντελώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάθε χώρας της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια, θα ανακοινώσει την εκτίμησή της για κάθε ένα από αυτούς. Χρονικά, χθες, η Κομισιόν προσδιόρισε το χρονικό ορίζοντα των ανακοινώσεων στο τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Για τις Βρυξέλλες, ο πιο… πολυαναμενόμενος προϋπολογισμός είναι αυτός της Ιταλίας, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 2,4%. Στο τέλος της εβδομάδας, ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναμένεται να μεταβεί στην Ιταλία για να έχει επαφές με την κυβέρνηση, οπότε δεν αποκλείεται τα πράγματα να αλλάξουν.

Το ζήτημα της Ελλάδας και του αιτήματός της να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019 έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το ενδιαφέρον για τους θεσμούς βρίσκεται κυρίως στο πώς οι ελληνικές Αρχές θα παρουσιάζουν το αίτημά τους, η επιχειρηματολογία και ο τρόπος διατύπωσης. Μπορεί αυτό να είναι τυπικό, ωστόσο έχει σημασία κυρίως «για να μην ξεκινήσει μια αντιστροφή όλων των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων και να μην σταλεί το λάθος μήνυμα στις αγορές».

Πέρα από τον ιταλικό και τον ελληνικό, πάντως, στους «δύσκολους» προϋπολογισμούς προστέθηκε και ο Ισπανικός, λόγω αύξησης κατά 22% του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα