Εμπόριο, επενδύσεις, υποδομές συζητά στο Πεκίνο ο Τσίπρας

Εμπόριο, επενδύσεις, υποδομές συζητά στο Πεκίνο ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Στην Κίνα μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας μας ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. H “Πρωτοβουλία 1+17” και οι επαφές του πρωθυπουργού στην Κίνα

Η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η στρατηγική ανάπτυξη στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών αποτελούν την βασική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, μεταβαίνει σήμερα στο Πεκίνο, και θα συμμετάσχει στο δεύτερο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative, 25-27/4/2019).

Πρόκειται επί της ουσίας για  πρωτοβουλία της Κίνας με σκοπό την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων συμμετεχουσών χωρών. 

Ο κ. Τσίπρας θα εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Φόρουμ στις 26/4 καθώς και την επόμενη ημέρα, στην Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Σε συνέχεια και της προσχώρησης στην «Πρωτοβουλία 1+17», η συμμετοχή της Ελλάδας, στην ανωτέρω Πρωτοβουλία, ενισχύει τον ρόλο της ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Η επένδυση της Cosco

Στρατηγική εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή, αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών. Με αυτό το εφαλτήριο, η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.                     

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, κ. Xi Jinping, τον Πρωθυπουργό κ. Li Keqiang, καθώς και με τον κ. Wang Yang, Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και νούμερο 4 της ιεραρχίας του, όντας μεταξύ των πολύ λίγων ξένων ηγετών που θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Επίσης, θα υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ Υπουργείου Οικονομίας και Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση, έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.  

Σημειώνεται ότι χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» (XinHua), ανέφερε ότι η πρωτοβουλία «Ένας Δρόμος – Μία Ζώνη», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς δύο χώρες πρέπει να αντιμετωπίζουν το κοινό μέλλον όλων των χωρών αναφορικά με την οικονομική ευημερία. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας «να εκμεταλλευτεί το στρατηγικό της πλεονέκτημα, ως γέφυρας μεταξύ της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης και να συνδεθεί η κινεζική πρωτοβουλία με τα αντίστοιχα σχέδια συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μετατραπεί η χώρα, μέσω έργων υποδομών που θα συνδέουν τον Πειραιά με την Κεντρική Ευρώπη, κέντρο μεταφορών και επιμελητειακής υποστήριξης, καθώς και πύλη εισόδου για τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη». Και πρόσθεσε: «Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, στην οποία ανήκει, και της Κίνας, αναδεικνύοντας τα κοινά σημεία τους, που είναι η προσήλωση στην πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις (multilateralism), στις ειρηνικές σχέσεις και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα